İklim aktivistlerinin hedefi bu kez Andy Warhol’un tasarımı oldu
Artı Gerçek- Son dönemlerde sanat eserlerine yönelik eylemlerle gündeme gelen iklim aktivistleri, Milano'da bir eyleme daha imza attı. Sanatçı Andy Warhol tarafından boyanan bir araca sekiz kilo un döktü.
'Last Generation' grubundan dört aktivist, Warhol'un retrospektifine ev sahipliği yapan Fabbrica del Vapore kültür merkezinde sergilenen renkli 1979 model BMW M1 aracının üzerine sekiz kilo un döktü.
Gruptaki diğer iki kişi ellerini yere yapıştırdı ve güvenlik görevlileri tarafından sürüklendiği görüldü.
İklim aktivistleri daha önce de, şu eserlere zarar verdi:
29 Mayıs - Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosuna
Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen ünlü Mona Lisa tablosu, Mayıs ayında bir ziyaretçinin saldırısına uğramıştı. Fransa basınına göre iklim aktivisti olduğu belirlenen kişi, yaşlı bir kadın kılığında tekerlekli sandalyeyle tablonun yanına yaklaşıp kremalı pasta fırlatmıştı. Ünlü tablo onu koruyan cam tabaka sayesinde zarar görmedi.
22 Temmuz - Botticelli'den Primavera tablosuna
Boticelli’nin 650 yıllık bahar anlamına gelen ‘Primavera’ isimli tablosu, 22 Temmuz günü iklim aktivistlerinin hedefi oldu. Kendilerine ‘Ultima Generazione’ (Son Nesil) ismini veren bir grup, Boticelli'nin ünlü tablosuna ellerini yapıştırdılar. Koruyucu cam sayesinde tablo zarar almadı.
30 Temmuz - Umberto Boccioni'nin ünlü heykeline
30 Temmuz günü Just Stop Oill adlı iklim aktivistleri, Milano'daki Umberto Boccioni heykeline ellerini yapıştırdılar.
23 Ağustos - Raphael'in ünlü Sistin Meryem'i tablosuna
'Son Nesil' adlı aktivist grup, Raphael'in 500 yıllık dünyaca ünlü Sistin Meryem'i yağlı boya tablosunun çerçevesine ellerini yapıştırdı. Aktivistler cezaevine giderken, tablo zarar görmedi.
8 Ekim - Pablo Picasso'nun Kore'de Katliam adlı eserine
Avustralya’da çevreci aktivist hareket Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) üyeleri, Pablo Picasso'nun ünlü tablosu Kore'de Katliam'a ellerini yapıştırdılar. 'İklim kaosu eşittir savaş ve kıtlık” yazılı bir pankart taşıyan aktivistler, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
14 Ekim - Van Gogh'un Ayçiçekleri tablosuna
Bu belki de en ses getiren protestolardan biri oldu. Birleşik Krallık'ta 'Just Stop Oil' adlı grubun iki üyesi, Londra'daki National Gallery'de sergilenen Vincent Van Gogh'un 'Ayçiçekleri' tablosuna iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla domates çorbası attı. Aktivistler daha sonra ellerini duvara yapıştırdı.
23 Ekim - Claude Monet'in ünlü Saman Yığınları eserine
Van Gogh tablosunun ardından iklim aktivistleri tekrardan National Gallery'de bir tablo önünde protesto yaptı. Claude Monet'in ünlü Saman Yığınları adlı eserine patates püresi fırlatan Letzte Generation (Son Kuşak) adlı aktivist gruptan iki kişi, ardından ellerini duvara yapıştırdı.
27 Ekim - İnci Küpeli Kız tablosuna
İklim değişikliğine dikkat çekmek için sık sık gündeme gelen Just Stop Oil adlı aktivist grup, bu kez Mauritshuis Müzesi'nde sergilenen ve Johannes Vermeer'in başyapıtlarından biri olan 'İnci Küpeli Kız' tablosuna saldırdı.
Aktivistlerden biri kafasını tabloya yapıştırırken, diğeri arkadaşının kafasına domates çorbası döktü.
4 Kasım - Vincent Van Gogh'un ünlü Ekinci tablosuna
The Last Generation (Son Nesil) adlı aktivist grup, Roma'da sergilenen Hollandalı ressam Van Gogh'un 'Ekici' isimli tablosuna saldırdı. Aktivistler ünlü tabloya sebze püresi fırlatıp kendilerini duvara yapıştırdılar.
5 Kasım - Madrid'de yer alan Prado Müzesi'nde Goya'nın iki farklı tablosuna
Futuro Vegetal adlı iklim örgütüne bağlı iki aktivist, Francisco de Goya'nın Çıplak Maya ve Giyinik Maya adlı iki önemli tablosunun arasına '+1,5' yazıp ellerini tablonun çerçevesine yapıştırdı. '+1,5' ile dünyadaki hava sıcaklığının artışına dikkat çekmek isteyen aktivistler, gözaltına alındı.
11 Kasım - Norveç'te iklim aktivistlerinin ünlü 'Çığlık' tablosuna
“Stopp oljeletinga” (Petrol Aramayı Durdurun) adlı aktivist grup tarafından düzenlenen eylemde müze yetkilileri kendilerini tabloya yapıştırmak isteyen aktivistleri durdurdu ve derhal polis ekipleri çağırıldı.
15 Kasım - Avusturya'daki Gustav Klimt tablosuna
Last Generation adlı grup, ressam Gustav Klimt'in Viyana'da bulunan 1915 tarihli “Ölüm ve Yaşam” tablosuna siyah boya fırlattı. Camla kaplı olan eser zarar görmedi.
İklim aktivistleri, Van Gogh’un 'Ayçiçekleri' tablosuna domates çorbası fırlattı
İklim aktivistleri bu kez de Prado Müzesi'nde kendilerini tabloya yapıştırdı
İklim aktivistlerinin yeni hedefi Warhol'un ünlü eseri oldu
İklim aktivistleri bu kez ünlü 'Çığlık' tablosuna kendilerini yapıştırmaya çalıştı