İlhan Sami Çomak için hapiste 'imza günü': 'Hayatı sevdiğin ölçüde sana adil davransın'

İlhan Sami Çomak için hapiste 'imza günü': 'Hayatı sevdiğin ölçüde sana adil davransın'
29 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak için hapishanede 'imza günü' düzenlendi. Çomak bir okuru için imzaladığı kitaba "Hayatı sevdiğin ölçüde sana adil davransın, seni çocukluğun gücüyle kabul etsin" notunu düştü.

Artı Gerçek - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Kültür ve Sanat Komisyonu üyesi avukatlar aracılığıyla, şair İlhan Sami Çomak için imza günü etkinliği düzenlendi.

ÇHD'nin çağrısı üzerine bir araya gelen avukatlar, Çomak'ın tutulduğu Marmara 5 No'lu Kapalı Cezaevi'ne giderek okurlarının gönderdiği kitapları kendisine imzalattırdı.

'TECRİT YÜZÜNDEN ŞAİRLE OKURUN TEMASI ASGARİ DÜZEYDE'

bianet'ten Nedim Türfent'e konuşan avukatlardan Hakan Bozyurt, "Bir şaire kendi kitaplarını ulaştırmak bile büyük mücadele gerektiriyor. Biz bu etkinliği dışarından içeriye İlhan'ın anlamaya yönelik bir çaba olarak planladık. Çünkü tecrit koşullarında şairle okurun teması, asgari düzeyde. Biz bunu aşmaya çalıştık" dedi.

'HAYATI SEVDİĞİN ÖLÇÜDE SANA ADİL DAVRANSIN'

Çomak, okurlarından biri adına imzaladığı kitaba, "Hayatı sevdiğin ölçüde sana adil davransın, seni çocukluğun gücüyle kabul etsin diyedir. Dostlukla, iyi okumalar" notunu yazdı.

ÇOMAK: BİR SONRAKİ İMZA GÜNÜ DIŞARIDA OLSUN

Bozyurt, İlhan Sami Çomak'ın "imza günü" etkinliğini dört duvar arasında yapmak zorunda kalmasına rağmen yine de oldukça heyecanlı ve umutlu olduğunu belirterek, "Bir sonraki imza gününü dışarıda yapmak istiyor" dediğini aktardı.

DENETİM HAKKI ENGELLENMEZSE TAHLİYE EDİLEBİLİR

Avukatının verdiği bilgiye göre, 29 yıldır mahpusta olan Çomak'ın koşullu salıverilme tarihi 21 Ağustos 2024. Denetimli serbestlik hakkından faydalandırılırsa, Çomak 21 Ağustos 2023'te tahliye edilebilir. Aksi takdirde bir yıl daha mahpushanede kalmaya devam edecek.

İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?

1994'te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alındı. "PKK adına orman yakma" ve "bölücü faaliyette bulunma" suçlamalarıyla tutuklandı.

Gözaltında ve daha sonra da tutukluluk sürecinde işkenceler gördü. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandı. Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken PKK'ye üye olmak, molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır Lice'de silahlı çatışmaya girmek, karakola saldırı gibi eylemlerden idama mahkum oldu. Ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezası müebbet hapse çevrildi.

Yargıtay 2000'de Çomak'ın cezasını onadı. Çomak 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu ve DGM'de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.

AİHM, 2006'da Çomak'ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak'ın yeniden yargılanmasına karar verdi.

AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014'te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014'te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkum oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onandı.

29 yıldır mahpushanede olan Çomak'ın "Günaydın Yeryüzü", "Geldim Sana", "Açık Deniz", "Karınca Yuvasını Dağıtmamak", "Hayattayız Nihayet" ve "Hayat Seni Çok Seviyorum" adlı kitapları yayımlandı. (Kaynak)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar