İranlı Ali Mutii'nin 'Atıktan Sanata' sergisi Van'da sanatseverlerle buluştu
Zelal Sahidenur SARİ
VAN - 2007 yılında ülkesinden ayrılan İranlı Ali Mutii (55), önce Irak Kürdistan Bölgesine gitti. Orada 9 yıl yaşadıktan sonra Türkiye’ye gelerek Van’da yaşamaya başladı. Hem bir sanatçı hem de bir göçmen olan Mutii çocukluk yıllarından bu yana sanatla ilgileniyor. 13 yıldır profesyonel anlamda yapıyor bu işi. Hurdacılardan topladığı atık malzemeleri bir sanat eserine dönüştüren Mutii, 2017 yılından beri Selimbey Mahallesi’nde kurduğu atölyede çalışmalarını sürdürüyor.
650 KİLOLUK VAN KEDİSİ HEYKELİ
Mutii, Van’da atık malzemelerle ürettiği 650 kiloluk Van Kedisi heykeliyle tanınıyor. Bu heykelin yanı sıra bugüne kadar atölyesinde 100’ü aşkın maske, tavuk, horoz, sincap, arı, kartal, geyik gibi hayvanların heykelleri ile süs eşyaları tasarladı.
Sattığı heykellerle ailesini geçindiren Mutii, aynı zamanda yaptığı işlerle geri dönüşüm konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Her bir eser yeniden kullanım ve geri dönüşümün önemini vurgulayarak aynı zamanda hem sanatsal bir ifade sunmakta hem de çevresel sorunlara ışık tutarak büyük beğeni topluyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR SANAT ANLAYIŞINA TEŞVİK
Bu kez kendisi ile aynı amaç doğrultusunda buluşan Van Büyükşehir Belediyesi çevre bilincini artırmak ve sürdürülebilir sanat anlayışını teşvik etmek amacıyla Mutii’nin üç günlük sergisine ev sahipliği yaptı.
Sanatseverlerden gördüğü yoğun ilgiden memnun olan Mutii, “Belediyeye gelip sanatçı olduğumu ve sergi yapmak istediğimi söyledim. Onlar da kabul etti. Böylelikle burada sergimi yapabildim. Çoğu zaman etraftan topladığımı atık metalleri ve bazen de satın aldığım metalleri kullanarak ortaya bir şeyler çıkarmaya çalışıyorum. İşim çok zor olmasına rağmen yorulmuyorum. Bazen bu işi yapmak için gerekli desteği bulamıyorum ama yine de bırakmak istemiyorum. Eserlerim ilgi gördükçe beğenildikçe bende mutlu oluyorum,” diye konuştu.
‘SANATIN KIYMETİNİ BİLİN’
Mutii, eserleri ve sanata yaklaşımı konusunda şöyle konuştu:
“Sanatın ve sanatçının kıymetini bilin. Dünyanın her yerinde sanat ve sanatçıya bakış aynı.
Yüzünüzü sanata dönüne ve ona kıymet verin. Altının kıymetini en iyi kuyumcu bilir. O yüzden kıymet bilmek lazım. Eserlerim de çoğunlukla insanlara bir şeyler anlatmak istiyorum. Mesela bir gemiyi bir vatana benzetiyorum. Bu gemi su alamaya başladığında bazı insanlar kovalarla suyu boşaltmaya çalışıyor ki gemi batmasın. Ama birkaç kişi geminin kendi taraflarından su almadığını söylüyor ve onlara yardım etmiyor. Bu vatanda olan her şey herkesi ilgilendiriyor. Kulak tıkamamak lazım.”
Mutii, bugüne kadar Erbil’de altı, Van’da üç olmak üzere toplamda dokuz sergi açmış.