İsmail Beşikçi Akademisi'nin bahar dönemi başvuruları devam ediyor
Artı Gerçek - İsmail Beşikçi Vakfı'nın 2024 Bahar Akademisi, 19. Yüzyıl Kürdistan Tarih Yazımı(nı Sorunsallaştırmak) başlığıyla katılımcılarını bekliyor.
Geçen yıl "20. Yüzyılda Kürdistan'ın Nomosu" ve “21. Yüzyılda Kürdistan’ın Nomosu” başlıklarıyla gerçekleştirilen akademi bu yıl, 19. Yüzyıl Kürdistan tarihi özelinde salt 'elitler', 'siyasal yapılar' ve/ya 'kişi/olay' temelli bir tarihsel yazımın ötesine geçmenin imkanları üzerinde tartışmayı hedefliyor.
Bu bağlamda 'alternatif tarih tartışmaları'na odaklanacak akademi, 20. yüzyılda Kürt ulusunun merkezde olduğu ulus devlet(ler)in kurulamamış olmasının ulusal ve uluslararası sebeplerinin kökenlerinin arandığı 19. yüzyıl Kürdistan tarihinde farklı toplumsal kesimlere merkezi bir konum (kolektif özne) inşa etmenin olasılıklarına da kapı aralayacak.
2024 Bahar Akademisi'nde, “21. Yüzyılda Kürdistan’ın Nomosu” başlıklı 2023 Bahar Akademisi’nde de kısmen ele alınan Kürt(lük), İslam(lık) ve Kapitalizm şeklindeki üç döngünün 19. Yüzyılda Kürdistan özelinde tekabül ettiği bağlamlar da konu edilecek.
2024 Bahar Akademisi'nin bu yılki başlıklarına dair paylaşılan izlek şöyle:
"Bu akademinin yukarıda ifade edilen bağlamın kurucu dönemi olarak odaklandığı 19. yüzyılda ise, Kürdistan tarih yazımı çoğunlukla ilgili sahada mîrlikler çağı diye bir tarih uzamı kurgulayarak bu uzamın çöküşünü izleyen süreçte merkezi devletle kapsayıcı/dışlayıcı ilişkiler ağında Xalidî/Naqşîlik doktrinasyonunu ve dinî/siyasi karizmaların sahayı domine ettiği bir dönemselliği referans alır. Devamla, 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren içinde bulundukları siyasal düzende yaşanan dönüşümlerle aldıkları biçim ve hallerin neliği ve nasıllığına odaklanır.
Fakat 19. Yüzyıl Kürdistanı'nı konu edinecek olan 2024 Beşikci Bahar Akademisi, yukarıda ifade edilen çerçeveyle kendini sınırlamadan, Aşağıdan Tarih, Maduniyet Çalışmaları, Annales Okulu vb. birbirinden farklı olmakla birlikte ortodoks tarih okumalarının dışına çıkmayı hedefleyen çabaların 19. yüzyıl Kürdistan tarih yazımında metodolojik ve epistemolojik açıdan nasıl katkılar sunabileceği, hangi yönlerden farklılıklar ve benzerlikler olabileceği şeklindeki soruları 'temsil', 'kolektif özne', 'faillik' gibi kavramlar üzerinden tartışacaktır."
Akademisyen Dr. Can Şeker koordinatörlüğünde yapılacak olan İsmail Beşikçi Bahar Akademisi 2024 programı için son başvuru tarihi 1 Temmuz 2024.
AKADEMİ PROGRAMI
1. Hafta: 06 Temmuz 2024
Sharo Garip: Egemenlik-Toprak: Kürdistan Tahayyülünün Sınır(lılığ)ı
2. Hafta: 13 Temmuz 2024
Alişan Akpınar: 19. Yüzyılda Kürd(istan) Ön-Ulusçuluğunun Kökenleri ve İnşa Süreci
3. Hafta: 20 Temmuz 2024
Can Şeker: 19. Yüzyıl Kürdistanı’nı Yeniden Düşünmek: Annales Okulu-Maduniyet Çalışmaları-Aşağıdan Tarih
4. Hafta: 27 Temmuz 2024
Ömer Tekdemir: 19. Yüzyıl Kapitalizminin Dışsal Alanı Olarak Kürdistan: Çevrenin Dış Çeperindekiler
5. Hafta: 03 Ağustos 2024
Mehmet Rezan Ekinci: Mir-i Aşiretten Eşkıyalığa: 19. Yüzyılda Aşiret Hanedan Üyelerinin Makbulden Madunlaşma Sürecine Bir Bakış
6. Hafta: 10 Ağustos 2024
Nilay Özok-Gündoğan: 19. Yüzyıl Kürd(istan) Tarihini Yeniden Düşünmek: Metodolojik Bir Tartışma
Son Başvuru Tarihi: 01.07.2024
Sonuçların Açıklanacağı Tarih: 03.07.2024
Programın Başlayacağı Tarih: 06.07.2024
Programın Biteceği Tarih: 10.08.2024
Program her hafta cumartesi günü saat 14.00-17.00’da gerçekleşecektir.
Derslere düzenli katılım beklenmektedir. Program sonunda altı haftadan beşine katılan öğrencilere katılım belgesi verilecektir.
Not: Akademinin dili Türkçe’dir.
Başvuru formu için tıklayınız. (KÜLTÜR SANAT)