İstanbul'un fethine karşı yapılan Bizans zinciri TİEM'de sergileniyor
Artı Gerçek - İstanbul'un fethini önlemek için yapılan Bizans zinciri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan son müze olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde (TİEM) sergileniyor.
İstanbul'un fethi sırasında, Bizans İmparatorluğu tarafından kullanıldığı söylenen Haliç zincirinin 21 metrelik bölümü Müzenin Etnografya Bölümü'nde ziyaretçilere açıldı.
TİEM Müdürü Ekrem Aytar, müze sergilerinin farklı zaman aralıklarıyla yenilendiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"11. Konstantin tarafından Sarayburnu ve Haliç arasına gerilen zincir, Türklerin İstanbul'u fethini önlemek üzere yapılmıştır. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri gemileri karadan yürütmüştür. Bu zincir fetihten sonra depolara kaldırılmıştır. Hisarlar Müzemizin deposunda bulunan zincir, konservasyonu tamamlanarak müzemizin Etnografya bölümünde, İstanbul manzaralı halının önünde sergiye çıkarılmıştır."
DÜNYA HALI MÜZESİ OLARAK BİLİNİYOR
TİEM'e özellikle hafta sonları ziyaretçilerin ilgisinin arttığını ifade eden Aytar şöyle konuştu:
"Dünyada halı müzesi olarak bilinmekteyiz. Bundan dolayı yabancı ziyaretçilerimiz özellikle Selçuklulardan Osmanlı'ya, tarihi halılarımızı görmek üzere müzemize adeta akın etmektedir. Tabii bunun yanında yerli ziyaretçilerimizin de özellikle hafta sonları ve ramazan ayında müzemize ilgileri artmakta. Ziyaretçilerimizin bu ilgisinden memnunuz. Şu ana kadar müzemizi ziyaret etmemiş olanları davet ediyoruz."
MÜZEDEKİ ESERLER SUUDİ ARABİSTAN'DA DA SERGİLENDİ
Aytar, Suudi Arabistan'da ilk kez düzenlenen bienalde, müzeden bir halı ile iki hac vekaletnamesi sergilendiğinin altını çizerek, "Geçen yıl Konya Büyükşehir Belediyemizle ortaklaşa Konya Arkeoloji Müzesi'yle birlikte Kubadabad Sarayı'nın çinileri ilk defa müzemizde sergiye çıktı. İzleyen arkadaşlarımız takdir etti. Kataloğumuz Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yayınlandı. Oradaki kitap mağazalarında da şu anda satışa sunuldu." dedi.
HALİÇ ZİNCİRİ HAKKINDA
Haliç Zinciri'nin, Bizans İmparatoru 11. Konstantin Paleologos'un emriyle Venedikli Bartholomeo Soligo tarafından Türk donanmasının Haliç'e girmesini önlemek için Sarayburnu ile Galata Rıhtımı arasında konulduğu kabul ediliyor.
İstanbul'un fethinde gemilerin karadan yürütülmesine doğrudan etki etmiş olması nedeniyle önem kazanan zincirin bir parçası olan ve uzun bir dönem Rumeli Hisarı'nda Halil Paşa Kulesi'de sergilenen zincir, Hisarın onarıma girmesiyle birlikte, konservasyonunun (orijinal yapısı korunarak yapılan restorasyon) yapılması amacıyla TİEM'e getirildi.
Zincirin diğer bölümleri ise Harbiye Askeri Müzesi, İstanbul Deniz Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde yer alıyor. (KÜLTÜR SANAT)