Japonya'da 'Barbenheimer' görsellerine tepki: Nükleer silahları önemsizleştiriyor

Japonya'da 'Barbenheimer' görsellerine tepki: Nükleer silahları önemsizleştiriyor
Japonya'da, Barbenheimer etiketiyle başlatılan ve atom bombasının mantar bulutu görseli ile Barbie'nin renkli görüntülerini birleştiren görsellere tepki geldi. Japonya'daki sosyal medya kullanıcılarının açtığı ‘NoBarbenheimer’ etiketi ülkede trend oldu.

Artı Gerçek - Warner Bros'un Japonya temsilciliği, 21 Temmuz'da aynı anda vizyona giren Barbie ve Oppenheimer filmlerinin takipçileri tarafından sosyal medyada 'Barbenheimer' etiketiyle başlatılan harekete ve iki filmin ortak mimlerinin yapıldığı görsellere, İkinci Dünya Savaşı'nın etkilerini önemsizleştirdiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

İki filme ait görüntülerden çeşitli kolajlar üretilerek, 'Barbenheimer' etiketi altında yapılan paylaşımlardan bazılarında; Margot Robbie'nin canlandırdığı Barbie'nin görüntüsü, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasından çıkan mantar şeklindeki bulut görüntüsüyle birlikte kullanılıyor. Bu duruma tepki gösteren Japonya’daki sosyal medya kullanıcıları, ülkenin atom bombası sonrası yaşadığı travmatik deneyimin, bu iki filmi birlikte izletmek için yapılan tanıtım manevralarıyla hafifletilmesini eleştirdi.

Japonya'da eleştirilen görsellerden biri

SON DERECE ÜZÜCÜ'

The Guardian'da yer alan habere göre ülkede bu pazarlama stratejisi nedeniyle büyüyen tepkiye, Warner Bros Japonya da katıldı. Söz konusu kolajlar filmin resmi pazarlama stratejisinin bir parçası olmasa da, filmlerin hayranlarından birinin sosyal medya paylaşımına, bir Warner Bros filmi olan Barbie'nin resmi Twitter hesabından "Hatırlanacak bir yaz olacak" şeklinde gelen yanıtı, şirketin Japonya kanadı "son derece üzücü" olarak nitelendirdi.

'ABD MERKEZ OFİSİ UYGUN ÖNLEMİ ALMALI'

Barbie filmi için Japonya'nın Twitter hesabında yayınlanan resmi açıklamada konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Barbie ve Oppenheimer filmleri 21 Temmuz'da ABD'de gösterime girdiğinden bu yana, hayranları tarafından 'Barbenheimer' adıyla bu filmleri birlikte izlemeye yönlendiren bir eğilim var. Ancak bu resmi bir hareket değil. Fakat 'Barbie' filminin resmi ABD hesabından gelen bu yorumu son derece üzücü buluyoruz. Bunu çok ciddiye alıyoruz ve ABD merkez ofisinden uygun önlemi almasını istiyoruz. Bu düşüncesiz davranışlardan rahatsız olanlardan özür dileriz.”

Japonya'daki sosyal medya kullanıcıları da duruma karşı kolektif bir tepki örgütleyerek 'NoBarbenheimer' etiketiyle tweetler paylaştı. Söz konusu etiket, iki filmin birlikte vizyona girdiği geçen hafta Japonya'da trend oldu.

Japonya'da bu etiket ile paylaşılan ve Barbie'nin resmi film hesabının da atom bombası ve mantar bulutu mimleriyle tam olarak aynı fikirde olduğunu söyleyen bir gönderi 7 bin kez görüntülendi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, bir grup bilim insanıyla birlikte ABD'nin askeri amaçları adına atom bombasını icad etmek üzere Manhattan Projesi'ni yönetmekle görevlendirilen ve "atom bombasının babası" lakabıyla da bilinen J. Robert Oppenheimer'ın hikayesini anlatan Christopher Nolan imzalı Oppenheimer filmi için Japonya'nın en büyük Hollywood film dağıtımcısı Toho-Towa, henüz bir çıkış tarihi açıklamadı.

Konunun hassasiyetine rağmen, ülkede genellikle İkinci Dünya Savaşı temalı, tarafsız bir anlatıya sahip olan yabancı filmler gösteriliyor. Ancak Nolan'ın filmi bombalamalar ve sonrasında yaklaşık 220 bin insanın öldüğü tahmin edilen Hiroşima ve Nagazaki'de meydana gelen yıkımın boyutunu göstermediği için Japonya'da bazı eleştiriler aldı.

Japonya'dan yükselen tepkiler karşısında Warner Bros ABD'den henüz bir açıklama gelmedi. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar