Kadınlara yönelik şiddeti anlatan filme İtalya'da yoğun ilgi: Gişede Barbie'yi geçti

Greta Gerwig, Barbie filmiyle sinema tarihinde en çok hasılat elde eden kadın yönetmen olarak tarihe geçse de Gerwig'in bu rekoru İtalya'da kırıldı. Paola Cortellesi, 'Hala Umut Var' filminden elde ettiği başarıyla Barbie ve Oppenheimer'ı gişede geçti.

Kadınlara yönelik şiddeti anlatan filme İtalya'da yoğun ilgi: Gişede Barbie'yi geçti

Artı Gerçek - Yönetmen, oyuncu, senarist Paola Cortellesi, yönetmenliğini üstlendiği 'C'è Ancora Domani' (Hala Umut Var) filmi geçen yıl İtalya'da 'Barbie' ve 'Oppenheimer'ı geride bırakarak önemli bir başarı elde etti. Şimdi de Avrupa'da gösterime giriyor. Gişe başarısıyla dikkat çeken film, geçen ay itibariyle neredeyse 40 milyon dolar hasılat elde etti.

EN BAŞARILI FİLM SEÇİLDİ

Kadınların maruz bırakıldığı şiddeti beyaz perdeye taşıyan 'Hala Umut Var' filmi bir İtalyan kadın yönetmen tarafından yönetilen en başarılı film seçildi. Filmin başarısına hala inanamadığını söyleyen yönetmen, izleyicilerin bu filme karşı duyduğu sevgi ve ilginin hiç kimse tarafından tahmin edilemeyeceğini de ekledi.

leader-1-paola-cortellesi-claudio-iannone.jpg

FİLM, İTALYA'DA NEDEN BU KADAR İZLENDİ?

Paola Cortellesi'nin aynı zamanda başrolü olduğu filmin bu kadar izlenmesi ve sevilmesinin nedeni ise Paola Cortellesi'nin filmde canlandırdığı Delia karakterinin kocası tarafından fiziksel ve duygusal tacize uğraması olarak düşünülüyor.

Cortellesi'nin canlandırdığı karakter Delia, İtalya'da kadınların ilk kez oy kullanma hakkına sahip olduğu 1946 yılında, savaş sonrası Roma'da yoksulluk içinde yaşamaya çalışan bir ev kadını ve annedir. Film 1946'da geçmesine rağmen filmin temaları, İtalya kadınlarının güvenliğine ilişkin günümüz kaygılarını yansıtıyor.

ce-ancora-domani-1-e1700481502165.jpg

İtalya'da kadın cinayetleri film vizyona girdikten birkaç hafta sonra Kasım 2023'te patlak verdi. 22 yaşında üniversite öğrencisi Giulia Cecchettin'in hala yargılanmayı bekleyen eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğü yönündeki iddialar karşısında ülkede kitlesel protestolar yaşandı. Cecchettin'in cenazesine binlerce kişi katıldı.

İtalya'da kadın cinayetlerinin yeni yeni gündeme gelmeye başladığını belirten Cortellesi, filmde binlerce yıldır devam ettiğini düşündüğü kültürel bir zihniyeti keşfetmeye çalıştığını söylüyor.

'NELERİN DEĞİŞTİĞİNİ, NELERİN AYNI KALDIĞINI GÖRMEK İSTEDİM'

BBC'ye konuşan Cortellesi, filmdeki kadına yönelik şiddet hakkında "Nelerin değiştiğini ve nelerin aynı kaldığını karşılaştırmak için geçmişte geçen çağdaş bir film yapmak istedim." dedi. Kadına yönelik şiddeti besleyen zihniyet hakkında konuşan Cortellesi, "Artık kadınlar olarak bazı haklara ve güvencelere sahip olabiliriz, ancak toplumda değişmeyen şey, sevgiyi çarpıtan ve onu sahiplenme eylemine dönüştüren zihniyet. Bu yüzden daha iyi bir eğitim sistemine ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

pad-mymovies.jpg

İzleyicilerin filmle ilişki kurmasına yardımcı olmak için mizaha başvurduğunu söyleyen Cortellesi, "Bu komedi değil ama çok ciddi temalar hakkında konuşmak için komedi dilinin kullanımı." dedi.

İtalya'daki izleyici kitlesinin yüzde 45'inin erkek olduğunu belirten Cortellesi bu durumu "büyük bir mutluluk" şeklinde değerlendiriyor. Filmin "erkeklere karşı duran" bir film olmadığının altını çizmek isteyen Cortellesi, "Bu asla İtalyan erkeklere karşı bir film değil, paylaşmaya ve hayatta aynı yolda birlikte yürümeye bir davet. Erkekleri filmi izlemekten soğutmak ve onları suçlayan bir parmakla işaret ettiğimi düşünmelerini istemedim." diyor. (KÜLTÜR SANAT)

kadın film sinema kadın cinayeti İtalya Barbie