Kadının lensinden: Kadın belgesel yönetmenleri ile bir söyleşi
Kadın belgesel yönetmenlerinin katılacağı "Kadının Lensinden: Kadın Belgesel Yönetmenleri ile Bir Söyleşi" başlıklı etkinlik yarın çevrimiçi düzenlenecek.
Moderatörlüğünü, "Antoine Köpe’nin Anıları" (2017), "Artık Hayallerim Var" (2014), "Öteki Kasaba" (2010), "İsmini Melek Koydum" (2006), "Rebetiko: İki Şehrin Şarkısı" (2005) belgesellerinde imzası olan, James Madison Üniversitesi Öğretim Üyesi Nefin Dinç’in üstleneceği söyleşide, "Selin Ardı Kadın" belgeselinin yönetmeni Emine Uçak, "Kim Mihri" belgeselinin yönetmeni Berna Gençalp, "Şiddetin Yüzü" belgeselinin yönetmeni Esra Açıkgöz ve "Hem Müslüman Hem Feminist" belgeselinin yönetmeni Nebiye Arı konuşmacı olarak yer alacak.
Kadınların görüşlerini, sesini ve öykülerini belgeselin diliyle duyurmanın önemi ve zorluklarının tartışılacağı söyleşi, 31 Mart’ta (yarın) 18.30-20.00 saatleri arasında Zoom üzerinden yapılacak. Söyleşi Türkçe gerçekleştirilecek olup İngilizceye eşzamanlı olarak tercüme edilecek.
Etkinliğe kayıt yaptırmak için şuraya bakılabilir.
Kültür Servisi'nin haberine göre dört kadın belgeselci Yönetmenlerin projeleri şöyle tanıtılıyor:
ESRA AÇIKGÖZ - 'ŞİDDETİN YÜZÜ'
"Erkeğin silahı kimyasal olduğunda, vahşi saldırıları yüzeyde görünenin çok ötesine işleyen ve hayat boyu süren sonuçlar doğuruyor. Kimyasal ve kezzaplı saldırılara maruz kalan kadınların deneyimlerini ve hikayelerini filmiyle paylaşan Ersa Açıkgöz, hem erkek şiddetinin bu en acımasız türlerinden birine hem de bu saldırıları atlatarak hayata tutunan kadınların gücüne ışık tutmayı amaçlıyor."
NEBİYE ARI - 'HEM MÜSLÜMAN HEM FEMİNİST'
"Nebiye Arı’nın filmi, Türkiye’de İslami feminizmin yükselişine ve seslerini yükselterek kendi dini inançları bağlamında değişim sağlamayı amaçlayan feministlerin mücadelesine odaklanıyor. Belgesel, Müslüman feministlerin deneyimleri ve karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek genç Müslüman kadınlara, dini kurumların erkek egemen yapılarından gördükleri tepkiye rağmen, kendi sesleri ve hakları için mücadele etme gücü aşılıyor."
EMİNE UÇAK - 'SELİN ARDI KADIN'
"Kadınların emekleri, gündelik yaşam bağlamında çoğu zaman göz ardı edilir; fakat, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha çok baş göstermesiyle, içinde bulunduğumuz dönem olağanlıktan çıkmış bulunuyor. Kadınlar, sel felaketlerinin ardından toparlanma ve gündelik hayata dönüş çalışmalarının tam merkezinde yer almalarına rağmen, ne şehirde ne de kırsal bölgede sel sonrası rehabilitasyona odaklı kriz merkezlerinde söz sahibi olamamaktadırlar. Emine Uçak, Düzce ve Adana’da meydana gelen sel felaketlerine odaklanan röportajlarında, kadınların kriz sonrası süreçte deneyimlerine ve karşılaştıkları zorluklara eğiliyor."
BERNA GENÇALP- 'KİM MİHRİ'
"Kim Mihri, İstanbul’un ilk kadın ressamlarından Mihri Rasim Müşfik Açba’nın olağanüstü hayatına ve eserlerine dikkat çekiyor. Film, ressamın çığır açan eserlerini toplumsal kültür hafızasına işleyerek, hayat öyküsüne hem Türkiye’de hem de yurt dışında hak ettiği değeri kazandırmayı amaçlıyor. Belgeselde, hayatına, eserlerine ve yarattığı etkiye ışık tutan, farklı nesillerden uzmanlar ve sanatçılarla röportajlara yer veriliyor. Berna Gençalp, Mihri’nin hikayesinin vasıtasıyla günümüzün kadınlarına ‘yeteneklerinize sahip çıkın, gücünüzün farkına varın’ demeyi umuyor."