'Kanun Hükmü' için KHK Platformları, siyasi partiler ve STK'lardan çağrı: 'Herkes belgesele sahip çıkmalı'
'Kanun Hükmü' belgeselinin Ankara ve İstanbul'daki gösterimlerine getirilen yasaklara karşı 113 STK ve çok sayıda imzacı ortak bir çağrı metni yayımladı. Yasağın, sansürün ötesinde "Tüm muhaliflerin ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit" olduğu vurgulandı.
ADANA- 19. İşçi Filmleri Festivali kapsamında 'Kanun Hükmü' belgeselinin Ankara ve İstanbul'daki gösterimlerine ilçe kaymakamlıkları tarafından getirilen yasaklara tepkiler sürüyor. KHK Platformları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, demokrasi, insan hakları ve düşünce özgürlüğünden yana olan herkesi belgesele sahip çıkmaya çağırdı.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın adalet mücadelesini anlatan Nejla Demirci imzalı 'Kanun Hükmü' belgeseline yönelik yasaklar sürüyor.
İSTANBUL VE ANKARA'DA GÖSTERİMİ YASAKLANDI
60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde önce seçkiden çıkarılan belgesel, yeniden seçkiye dahil edilince baskılar nedeniyle festival iptal edilmişti. Şimdi de 'Kanun Hükmü' belgeselinin 19. İşçi Filmleri Festivali kapsamında İstanbul ve Ankara'daki gösterimleri kaymakamlıklarca yasaklandı.
113 SENDİKA, SİYASİ PARTİ VE STK'DAN ÇAĞRI
KHK'lılar platformları, BES, BirAraDa, BTS, CHP ve DEM Parti örgütleri, Demokrasi İçin Birlik, DİSK Dev Yapı İş, Eğitim Sen, Düşünce Suçu(!)na Karşı Girişim, Emekliler Sendikası, ESP, Hak İnsiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Gelecek Partisi, KESK, Mağdurlar İçin Adalet Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Emekli Sen, SES, SKYP, EMEP ve Sol Parti örgütleri, Sosyal Adalet Hareketi, Tarım Orkam Sen, Tüm Bel Sen, TÖP, Yaşam Belek Özgürlük Derneği, Vicdan Vakfı, Yeşil Sol Parti örgütleri, Yurttaş Girişimi'nin de aralarında bulunduğu 113 sendika, siyasi parti ve hak örgütü ve sivil toplum kuruluşu ile 573 kişi ortak bir açıklama yayınladı.
'YASAK HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN'
'Kanun Hükmü' belgeselinin çekimleri başladığı günden itibaren baskılara maruz kaldığı hatırlatılarak, "Belgesel, KHK’lıların 8 yılda yaşadıklarını, KHK’ların bireylerde ve toplumda yarattığı görünür görünmez etkilerini gözler önüne sermesi bakımından önemli bir belge niteliği taşımaktadır. Belgesel, önce 60.Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde seçkiden çıkarılmış sonra seçkiye dahil edilmiş ancak yaşanan baskılar nedeniyle festivalin iptal edilmesine kadar gitmiştir. Son olarak da 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak hukuki dayanaktan yoksun ve keyfi şekilde yasaklanmıştır" denildi.
'HERKES BELGESELE SAHİP ÇIKMALI'
Yaşananların 'Türkiye'deki tüm muhaliflerin ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit' olduğunun vurgulandığı açıklamada şu çağrı yapıldı:
"Biz imzacı kurumlar ve bireyler olarak yasakçı zihniyeti, hukuksuz bütün uygulamaları reddederken 'Kanun Hükmü' belgeseline yönelik bu uygulamaların sansür olarak değerlendirilmesinden çok daha öte KHK’lıların yaşadıklarının sanat yoluyla halka ulaşmasını engelleme yöntemi olarak görmekteyiz. Demokrasi, insan hakları, evrensel hukuk ve düşüncenin özgürce ifade edilmesinden yana olan bütün kesimleri, kurumları ve bireyleri 'Kanun Hükmü' belgeseline sahip çıkmaya davet ediyoruz."