'Kanun Hükmü'ne sansüre, sendika ve meslek örgütlerinden tepki: Kabul etmiyoruz

'Kanun Hükmü'ne sansüre, sendika ve meslek örgütlerinden tepki: Kabul etmiyoruz
'Kanun Hükmü' belgeselinin 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılmasının ardından kararı sansür olarak nitelendiren birçok meslek birliği, sendika ve sanat dünyasından bazı isimler karara tepki gösterdiler.

Artı Gerçek - OHAL KHK'leri ile görevlerinden uzaklaştırılan iki kamu çalışanının adalet mücadelesini anlatan Nejla Demirci imzalı 'Kanun Hükmü' belgeselinin, 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin seçkisinden çıkarılmasının ardından, sinema ve televizyon sektöründen birçok kurum ve sendika karara tepki gösterdi.

Aralarından Oyuncular Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası (Sine- Sen), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Belgesel Sinemacılar Birliği ve Senarist- Bir'in bulunduğu kurumlar sosyal medya hesaplarından, belgesel üzerindeki sansürün kaldırılması ve festival yönetiminin söz konusu karardan dönmesi için çağrı yaptılar.

Antalya Altın Portakal jürisinde yer alan 20 isim de, geçtiğimiz günlerde festival yönetiminin aldığı karara tepki göstererek, sansür kaldırılana kadar görevlerinden toplu şekilde istifa ettiklerini duyurmuşlardı.

Bu istifa kararının ardından jüri üyeleri arasında yer alan oyuncu ve yönetmen Onur Saylak'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Orhan Aydın, Habibe Eren'in de aralarında olduğu, sanat dünyasından birçok isim belgeselin seçkiden kaldırılmasına tepki gösterdi.

Adana Altın Koza Film Festivali'nin 23 Eylül Cumartesi gecesi gerçekleştirdiği ödül töreninde de, jüri üyeleri hep birlikte sahneye çıkarak yaptıkları kapanış konuşmasında 'Sansüre Hayır' mesajı verdiler. Altın Koza jürisinde yer alan senarist ve yazar Murat Uyurkulak da sahneden, istifa kararı alan Altın Portakal jürisi ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, bu yıl Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen 'Kanun Hükmü' filminde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptadıklarını öne sürerek "yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra Film, Antalya’da gösterilecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Festival seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' belgeselinin yönetmeni Nejla Demirci ise söz konusu kişi hakkında herhangi bir yargı sürecinin bulunmadığını ifade ederek durumu tepki göstermiş ve kararı sansür olarak nitelendirmişti.

Demirci festival yönetiminin kararına gerekçe olarak gösterdiği "yargı sürecine" ilişkin şu açıklamayı yapmıştı :

"İlk başta festival yönetiminin şaka yaptığını düşündüm. Filmimizi Amsterdam'da, Almanya'da gösterdik. İddia ettikleri durum yok, doktor Yasemin Demirci işine iade edildi. Bununla ilgili AYM'nin resmi sayfasında yayınlanmış karar var. Bunun üzerine filmimizi festivale gönderdik fakat seçkiden çıkardılar"

Demirci ile dayanışma gösteren jüri üyeleri ise, toplu şekilde görevlerinden istifa ederek, festival yönetimi kararından geri adım atana kadar görevlerine geri dönmeyeceklerini açıklamışlardı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar