Kız Kulesi restorasyonun ardından kapılarını ziyaretçilere açıyor

Restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi bugün kapılarını ziyaretçilere açıyor. Restorasyon çalışmaları tamamlanan kule 2. Mahmud dönemindeki orijinal haline sadık kalınarak yapıldı.

Artı Gerçek - Tarihi milattan önce 410 yılına uzanan ve 2. Mahmud dönemindeki orijinal haline sadık kalınarak restorasyonu tamamlanan İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi, bugün kapılarını açıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan yenileme ve restorasyon çalışmaları, uluslararası restorasyon ilkeleri ışığında ve Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi mimar Han Tümertekin'den oluşan bilim kurulunun rehberliğinde gerçekleştirildi.

ORİJİNAL HALİNE KAVUŞTU

Çalışmalar sırasında, zaman içerisinde kulenin geçirdiği onarımlarda kullanılan beton ve çimento içeriğindeki tuzlar ve diğer kimyasallar nedeniyle zarar gördüğü, taşıyıcı kolon ve kirişlerin birbirine bağlı olmadığı anlaşılmıştı.

2. Mahmud dönemindeki orijinal haline kavuşan kulenin restorasyon çalışmalarında, bugüne ulaşmış kaynaklardaki en çok bilgi ve belgenin olduğu 18'nci yüzyıl sonu verileri kullanıldı. Bu bilgiler ışığında kule ve kale bölümündeki özgün olmayan çatı ilaveleri kaldırılarak, özgün durumuna getirildi.

Süreç boyunca kimyasal analizler, georadar görüntüleme sistemleri, lazer tarayıcılar gibi teknolojilerle yapının statik sorunları tespit edildi ve güçlendirme yöntemleri belirlendi. Georadar çalışmaları sırasında içinde boşluk gözlemlenen özgün duvarların enjeksiyon yöntemiyle güçlendirilmesi yapıldı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar