Kuzey Suriyelilerin ilk müzik festivali: Orkeş Halk Müziği Festivali

Kuzey Suriyelilerin ilk müzik festivali: Orkeş Halk Müziği Festivali
Kuzey Suriye'de ilk defa düzenlenen ve Arap, Süryani ve Kürt müzik grubunun yer aldığı Orkeş Halk Müziği Festivali 23 Aralık'ta Kamışlo'da başladı.

Gamze KAFAR


ARTI GERÇEK - Kuzey Suriye'de ilk defa düzenlenen ve aralarında birçok Arap, Süryani ve Kürt müzik grubunun yer aldığı Orkeş Halk Müziği Festivali 23 Aralık günü Kamışlo kentinde başladı.

Orkeş Halk Müziği Festivali'nde yer alan kırktan fazla grup, yedi gün boyunca sürecek olan festivalin sonunda, beş kişilik bir jüri tarafından birinci, ikinci ve üçüncü olmak üzere derecelendirilecek.


SAVAŞIN GÖLGESİNDEKİ FESTİVAL

Bir taraftan savaş ve krizin devam ettiği öteki taraftansa kültür ve sanat faaliyetlerin yapıldığı bölge halkları açısından bu tarz etkinliklere katılım oldukça yoğun gözüküyor. Bu kültür ve sanat etkinliklerinden biri olan müzik festivali ise Kuzey Suriyeli halklar açısından bir ilki oluşturuyor. Birçok müzik grubu ve festival katılımcısı belki de ilk defa bir müzik festivali ile tanışmış oluyorlar. Bir ilk olması bölge halklarında da bir merak yaratmış olmalı ki müzik festivali çok sayıda katılımcı ile sürüyor.

Festivale katılan grupların performans süresi yirmi dakika olmakla birlikte bu yirmi dakika içinde aranan koşullar arasında bu zamana kadar kayıt edilmemiş ve unutlmaya yüz tutmuş bir halk şarkısının seslendirilmesi var.

KÜLTÜREL SOYKIRIMA KARŞI ŞARKILARI KAYDEDİLEREK KORUNACAK

Arap, Süryani ve Kürtlerin içinden geçtikleri veya geçmiş oldukları 'kültürel soykırım' açısından bu kararla birlikte kültürel ve fiziki olarak soykırım tehdit altında yaşayan toplulukların kültürlerini koruma amacı güdülmüş. Böylelikle katılan her grubun seslendirdiği folklorik halk şarkısı kayıt altına alınarak, toplumsal hafızada silinmesinin önüne geçilmek isteniyor.

Beş kişiden oluşan Orkeş Halk Müziği Festivali jürisi arasında yer alan ve bugüne kadar elliden fazla kitap yazmış olan Kürt şair ve yazar Salih Haydo, "Burada ilk defa halk müziği üzerine ilk defa bir festival gerçekleştiriliyor. Bu festival oldukça önemli ve kutsal. 6 aya yakın bir süredir bu festival için sistemli bir hazırlık çalışması yapıldı. Burada yaşayan halkların sanat yoluyla müzikleri, sözleri, folklorik değerlerinin dile gelip, yansıyabilmesi için böyle sistemli bir hazırlık sürecinden geçildi. " dedi.

SALİH HAYDO: BU OLDUKÇA KUTSAL BİR DURUM

Bu festivalin bölge halkları açısından büyük bir değerinin olduğunu ve halkların birbirlerini hissetmeleri ve etkileşimi açısından da önem arz ettiğini belirten Salih Haydo, " Halklar birbirlerinin dillerini bilmeseler bile melodi ve şarkı sözleriyle birlikte bir etkileşim açığa çıkıyor. Bu da oldukça kutsal bir durum. Bu festivalde kırktan fazla Arap, Süryani ve Kürt olmak üzere birçok ulus ve topluluk bir araya geldi. Müzik grupları burada gösterilerini sergiledikten sonra beş kişiden oluşan bir jüri sergilenen müzik performansını değerlendirecekler. Jüride yer alanlar arasında müzik bilimi ve folklör ve makam uzmanları var. Müzik gruplarının performansı değerlendirilip, gruplar birinci, ikinci ve üçüncü olmak üzere derecelendirilecek. Ödül almayanlar başarısız diye de bir şey yok çünkü bu festivalin oluşturulabilmesi için hazırlık komitesi tarafından büyük bir çaba sarfedildi. Bu Kuzey Suriye'de yaşayan halklar ve inanç toplulukları açısından çok büyük bir şey. Çünkü farklı halklar burada bir araya geliyorlar ve icraat ettikleri müzik akademik bir şekilde değerlendiriliyor." diye söyledi.

Yarışmacıların hazırladıkları müzik performansı açısından aranan koşullarla ilgili konuşan Salih Haydo, "Bir önemli diğer husus ise müzik festivalinde sanatlarını icraat eden gruplar kendilerine ayrılan süre içinde bu zamana kadar kaydı yapılmamış bir şarkıyı seslendiriyorlar. Bu da halkların kültür ve sanatını koruyup, canlandırıyor. Kültürü ne kadar korursak , o kadar zenginleşip, canlanır. Kültürümüz zenginleştikçe de birlikte yaşadığımız halkları ve dünyayı zenginleştirmiş oluruz. Çünkü kültür ve sanat halkların ruhudur ve birbirlerinden bu şekilde etkilenirler. " dedi.

Öne Çıkanlar