Madımak Katliamını anlatan 'Çok Kötü Bir Şey Oldu' belgeseli gösterimde

Madımak Katliamını anlatan 'Çok Kötü Bir Şey Oldu' belgeseli gösterimde
Madımak Katliamını anlatan 'Çok Kötü Bir Şey Oldu' adlı belgesel gösterime girdi. Yönetmenliğini Ümit Kıvanç'ın yaptığı belgesel, Madımak Katliamı'nın yaşandığı 2 Temmuz'da Avrupa'da Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde gösterime sunulacak.

Mehmet MENEKŞE


ANKARA - Yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı, Madımak Katliamını anlatan ve iki bölümden oluşan 'Çok Kötü Bir Şey Oldu' adlı belgesel filmi 18 Mayıs Cumartesi günü Ankara Yenimahalle Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde ilk kez izleyiciyle buluştu.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde ve Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan 'Madımak Katliamı Hafıza Merkezi' çalışmalarının beşinci ayağı olan belgesel filminin ilk gösterimine Madımak’ta katledilenlerin aileleri, yakınları, Alevi kurum başkan ve üyeleri, siyasi parti temsilcileri katıldı.

Çok Kötü Bir Şey Oldu belgesel filmi 25 Mayıs’ta İzmir’de, 29 Haziran’da İstanbul’da olmak üzere Antalya, Adana, Diyarbakır, Mersin gibi kentlerde de gösterim yapılacak.

Madımak Katliamı'nın yaşandığı 2 Temmuz’da da Avrupa’da Alevilerin yoğun yaşadığı, Alevi örgütlerinin bulunduğu bölgelerde gösterime sunulacak.

'GENÇLERE EMANET EDİYORUM'

Belgeselin açılış konuşmasını 1993 Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yöneticilerinden ve Madımak Oteli’nden sağ çıkanlardan Ozan Ali Çağan yaptı.

Çağan konuşmasında şunları söyledi:

“Teknik arkadaşlara teşekkür etmek istiyoruz aileleri üzmemek için her detaya dikkat ettiler. Bir grubun canavar sürüsüne dönüşmesi, yapılan mahkemelerde ödüllendirilmesi insanın yüreğini acıtıyor. Mahkemeler sürdüğü zaman 33 idam verilmişti, salondan ilk çıkan ben oldum, baktım Yeter Ana merdivende otuyor. Bir gazeteci ‘mutlu musunuz?’ diye sordu ‘neden sevineceğim, çocuklarımı geri getirmeyecek’ dedi. Bu topraklarda sevginin hüküm sürmesi için bu projeyi gençlere emanet ediyorum.”

whatsapp-image-2024-05-19-at-11-22-59-1.jpeg

'UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ'

Proje koordinatörlüğünü yapan Eylem Şen de şu şekilde konuştu:

“Bugün burada olmak hem çok heyecan verici hem çok zorlayıcı. 31 yıldır Madımak Katliamının hesabı sorulmadı. Asıl suçlular yargılanmadı. Hepimizin vicdanları yaralı, adalet tesis edilmedi. Bu proje orada katledilen canlarımızın anılarını yaşatmak istedik. Bir Web Anıt yaptık. Madımak için mücadele eden herkese teşekkür ediyorum. Özellikle ailelere teşekkür ediyorum.

Bu ağır yükü omuzlarında taşıyan herkese, bütün engellere rağmen yaşayan ve taşıyan herkese teşekkür ediyorum. AABK teşekkür ediyorum. Biz bu projede gönüllü arkadaşlarımızla da çalıştık. 130’un üzerinde isim var birlikte çalıştığımız. Bugün 18 Mayıs İbrahim Kaypakkaya’yı da analım, onlar bizlerle yaşıyor. Web anıtın yani sıra bir belgesel yapıldı. Ayrıca sanal müzeyi anlatan bir belgesel yaptık. Unutmadık, unutturmayacağız.”

'KATLİAMLARI ARASINDA BAĞI KURAMADIK'

Alevi kurumları adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe konuştu. Başkan Erçe; “Bugün konuşmanın ne kadar zor olduğunu anlatamam. Bu devasa, çok önemli çalışmalara imzasını atan, emeğini ortaya koyan tüm canlara, Alevi kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Sivas’ın yeteri kadar anlaşılmadığını düşünüyorum. Katliamlar arasında köprüler oluşturmak da zorlandık. 24 Ocak kararları ile Maraş Katliamları arasında bağı kuramadık.

Katili net bir şekilde tanıyoruz. 31 yıl içerisinde nesiller de değişmeye başladı. Unutmadık, unutmadık sözlerimizin karşılığını vermemiz gerekiyordu. O yüzden bu proje çok önemli. Acıları bütünleştirdigimiz zaman sarayı yıkacağız. Dün Kobane davasında verdikleri gibi acımasız cezaları versinler biz mutlaka Sivas Madımak katliamında katledilen canlar başta olmak üzere hepsinin hesabını soracağız. Pir Sultan Abdallar yaşamaya devam edecek” dedi

'MADIMAK KATLİAMINI UNUTTURMAYACAĞIZ'

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde ve Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan “Madımak Katliamı Hafıza Merkezi” çalışmaları kapsamında belgesel filminin çektiklerini belirten Avrupa Alevi Birlikleri konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

whatsapp-image-2024-05-19-at-11-23-00.jpeg

“Cumhuriyet tarihinde Kürtler, sosyalistler çok ağır bedeller ödediler. Hep beraber çok büyük bedeller ödedik. Türk İslam sentezi dayatılmak istendi, biz Aleviler bunu kabul etmedik. Devlet kendi vatandaşını korumak ile yükümlüdür. Bu katliamda birinci derecede sorumlu olan devletin kendisidir. Devlet bununla yüzleşmek zorundadır. Bu sistem değişmedikçe Madımak utanç müzesi olmaz. Birileri unutturmak istese de unutmadık, unutturmayacağız. Somut ete kemiğe bürünen projeler ile bu katliamı unutturmayacağız. Bu proje Türkiye tarihi açısından çok önemli. İnanıyorum ki toplumumuz bu projelere sahip çıkar.”

'GELECEK NESİLLERE AKTARACAK'

Yaklaşık iki yıl süren bir çalışama sonucunda hayata geçirilen Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin beşinci ayağı olan “Çok Kötü Bir Şey Oldu” belgesel filmin gösterimi sonrasında Avrupa Alevi Birlikleri konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat teşekkür etti.

Mat şunları söyledi:

“Özellikle Madımak’ta katledilen canlarımızın ailelerine, Türkiye Alevi kurumlarımıza, cemevlerimize ve üyelerimize, projenin teknik ekibine, sözlü Tarih Anlatım projesine görüşleriyle katkı sunan canlarımıza, Alevi tarihinde büyük öneme sahip olan bu anlamlı ve değerli projemizin hayata geçmesinde emek veren ve katkısını esirgemeyen her cana bir kez daha teşekkür ediyorum. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, bu acı olayın unutulmaması ve toplumsal bellekte canlı tutulması adına büyük bir öneme sahip.

Bu merkez, sadece geçmişin acılarını hatırlatmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecek nesillerin bu tür trajedilerin tekrar yaşanmaması için bilinçlenmesine katkı sunacaktır. Birlik ve dayanışma içinde, geçmişin yaralarını sararak, barış ve hoşgörü dolu bir gelecek inşa etme çabamızda bu proje önemli bir adım olmuştur. Bu proje ile sınırlı kalmayıp, Alevi toplumunun hafızasını diri tutacak, kültürel ve tarihi mirasımızı koruyacak başka projeler de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Hep birlikte, birlik ve dayanışma içinde nice projelerde buluşmak dileğiyle” dedi.

whatsapp-image-2024-05-19-at-11-22-59.jpeg

'DOĞRU AKTARMAK GİBİ SORUMLULUĞUMUZ VAR'

Artı Gerçek’e konuşan Avrupa Alevi Birlikleri konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat, yaşanan Madımak Katliamının gelecek kuşaklara doğru aktarmak gibi bir sorumluluklarının olduğunun altını çizdi. Mat şu görüşlere yer verdi:

“2 Temmuz Sivas Madımak katliamının üzerinden bu yılı da eklersek 31 yıl geçmiş olacak. 30 yıl önce yaşanan katliamın doğru anlatılması, doğru anlaşılması ve gelecek kuşaklara da doğru aktarılması gibi bir görevimiz, sorumluluğumuz var. Yine bilindiği gibi Madımak katliamının olduğu günden bu güne kadar ilerleyen hukuksal süreçte yaşanan haksızlıklar, hukuksuzluklar var ve adaletin işletilmediğini görüyoruz. 2010 – 2012 yıllarında yirmi yıl ceza alan katiller zaman aşımından akladılar.

'DEVLET BUNA MÜDAHALE ETMİYORSA BAŞTA DEVLET BU KATLİAMIN SORUMLUSUDUR'

Otuz yıl ceza alanlar 2023 yılında olayın üzerinden otuz yıl geçtiği için zaman aşımından aklandılar. Birçok Madımak katili kaçtı, nerede oldukları, nasıl yaşadıkları bilinmiyor ama devlet tarafından bunların gözetip, korunduğunu biliyoruz. Bütün bunlarla birlikte uygulanan hukuksuzluğun altında yatan o derinliği de geleceğe doru aktarmak adına ne yapabiliriz diye düşündük. Çünkü insanlık adına Madımak katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız diye yola çıktık.

Bir gün mutlaka devlet bu katliamla yüzleşecek, sorumlusu, faili, tetikçisi kim ise arkasından kurgulayan kimse mutlaka hesap vermelidir. Zaten devlet kendi vatandaşının canını, malını korumakla yükümlüyse ve sekiz saat boyunca televizyonlardan canlı yayınlanan bir katliam yaşanıyor ve devlet buna müdahale etmiyorsa başta devlet bu katliamın sorumlusudur.”

Öne Çıkanlar