Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde heyecanlandıran keşif
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü'ndeki arkeolojik kazıda, Milattan Önce 3600'e tarihlenen, Geç Kalkolitik Döneme ait iki mühür ve bir büyük fırın bulundu. Kazı kapsamında Orta Çağ mezarlığında yapılan çalışmalar devam ediyor.
Yusuf DURDU
MALATYA - İlk devlet şeklinin ortaya çıktığı ve yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip Malatya Arslantepe Höyüğü'nde 16 Temmuz’da başlayan kazı çalışmaları devam ediyor. 6 Şubat depremlerinde bir kısmı zarar gören höyükte temizlik, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının ardından kazı çalışmaları yapılıyor.
GEÇ KALKOLİTİK DÖNEME AİT İKİ MÜHÜR BULUNDU
Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, "Geçen sene iki açmada çalıştık. Orta Çağ’a ait bir mezarlıkta kazı çalışması yaptık. Orada bilezik, boncuk ve küpe gibi objeler bulduk. Orta Tunç dönemine ait depolama alanını kazdık, çok enteresan bir tabaka dört, beş depo ile birlikte bu depolarda buğday ve tohumlar ortaya çıktı. Geç Kalkolitik üç tabakalarını kazandık. Milattan Önce 3600’e ait iki mühür bulduk. Bu mühürlerden biri kırmızı bir taş, diğeri ise kemik bir mühür. Normalde daha çok mühür baskıları buluyoruz ama bu defa mühürler bulduk” diye konuştu.
ORTA ÇAĞ MEZARLIĞINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Orta Çağ mezarlığında çalışmaların devam ettiğini belirten Restelli, "Geçen sene zor bir yıldı çünkü depremden sonra burada temizlik, restorasyon ve güçlendirme vardı. Bu yıl biraz daha rahatız, normal çalışmalara başladık. Biraz arkeobotanik işi yaptık. Antropoloji de çalıştık. İnsan kemikleri üzerine bir çalışma; Orta Çağ mezarlığındaki kemiklere bakıyoruz. İlk hafta koruma yaptık, 3 Ağustos’tan bu yana kazıyoruz. Orta Çağ mezarlığında çalışmalar devam ediyor. 10 gün içerisinde 20’den fazla mezar çalıştık. Orta Tunç Dönemi depolarını da çalışıyoruz. Onun altında yeni odalar çıkıyor. Bu odalar sıvalı. Umarım içlerinde güzel buluntular çıkacak" dedi.
GEÇ KALKOLİTİK DÖNEME AİT FIRIN BULUNDU
Restelli, Milattan Önce 4400-4200 yıllarına ait tabakalarda çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Arslantepe’nin en eski tabakalarına geliyoruz. Geç Kalkolitik 1 ve 2 Milattan Önce 4400-4200 yıllarına ait tabakalar. Burada evler bulduk. Her ev iki ve üç odalı. İçlerinde ocak ve fırın buluyoruz. Çok güzel bir fırın bulduk. Çok büyük bir fırın ve durumu çok iyi. Büyüklüğü iki metreden fazla. Yemek için fırınlar. Farklı aileler fırını birlikte kullanmışlar. Tek bir ev için değil, bir aile için normal değil. Burada iki ay kazı çalışmamız devam edecek” dedi.