Mehmet Ali Alabora: Gezi'de devrim yapmak için çıkmadık sokağa

'Sesimizi duyurmak ve kendimizi ifade etmek için ortaya çıktık.'

Mehmet Ali Alabora: Gezi'de devrim yapmak için çıkmadık sokağa

Süheyla KAPLAN

ARTI GERÇEK - Gezi direnişi sonrası hedef gösterilmesinin ardından Galler'e yerleşen Mehmet Ali Alabora bugün Almanya'nın Hamburg kentinde Nazım'ın 'Memleketimden İnsan Manzaraları'nı oynamak için sahne alacak.

Oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Alabora ATİF Hamburg Derneği tarafından düzenlenen toplantıda oyuna hazırlanırken 'Memleketimden İnsan Manzaralarını' her dizede, her imajda kendi hayatından, geçmişinden ve kişisel tarihinden çağrışımlar yarattığını söyledi.

'BİZ NAZIM'A MESAFE KOYAMAYIZ'

Mehmet Ali Alabora: Gezi'de devrim yapmak için çıkmadık sokağa - Resim : 1Nazım'a hiçbir şekilde mesafe konulamayacağını ifade eden Alabora "Memleketimden İnsan Manzaralarını' oynarken adeta hafız gibi hatim indirdim. Nazım'ın beynimde nasıl dolaştığını gördüm. Bir kez daha onun büyük bir şair olduğuna karar verdim. 1940'lı yıllarda yazdığı karakterleri bugünü de anlatıyor. O tarihlerde yazdıklarının bugüne karşılığı var. Türkiye'de iki halk gibi yaşıyoruz. Biz ve onlar. Faşizme karşı birarada olmak durumundayız" dedi.

NAZIM MARKSİST ESTETİK YARATTI

Tıpkı Bertolt Brecht'te olduğu gibi Nazım'ın da Marksist bir estetik yarattığını vurgulayan Alabora 'Örneğin oyunda Galip Usta diye bir karakter var. Bir proletaryaya psikolojik sorunları olduğunda dahi Nazım üretim araçlarını düşündürüyor' şeklinde konuştu.

KENDİM İLE ÖZDEŞLİK KURDUM

Nazım'ın hayatıyla kendi yaşadıkları arasında bağlantı kurduğunu da anlatan Alabora "O da sürgünde yaşamış, ben de.. O dev bir şair. Dünyaya hayatım boyunca onun kadar büyük eserler bırakabileceğimi sanmam. O ismi tarihin en büyük yaratıcılarının yanında yazan biri. Nazım bunu yazdığında 40 yaşındaydı, yani yani aynı yaşlardayız. İstanbul'da büyümüş. Benim de baba tarafım Selanikli, ben de İstanbul'da büyüdüm. O da sürgünde yaşamış, ben de. Birbirine yakın çevrelerde büyümüşüz, o da sanatçı bir aileden geliyor ben de. Memleketimden İnsan Manzaraları'nı oynarken kendimi satır satır İstanbul'da görüyorum. Kişisel yolculuğu çıkıyorum. Bütün bu süre mayınlar ile doluydu. Mayın bir gün patladı, kişisel hale dönüştü" dedi.

Alabora panele katılanların çeşitli konulara ilişkin sorularını da yanıtladı.

Alabora, baskıcı rejimlerin algı gerçeğinin önünde geldiğini hatırlatarak hakkında beraat kararının çıkmadığını ve değişen bir şey olmadığını söyledi.

"BİZ DEVRİM YAPMAK İÇİN SOKAĞA ÇIKMADIK"

Bir katılımcının Alabora'nın Gezi direnişi sırasında Taksim Meydanı'nda sanatçı arkadaşları ile birlikte ön saflarda yer almasını Deniz Gezmişler'e benzetmesini ise şöyle değerlendirdi.

"Deniz ile tabii boyumuz benzeşebilir... Ancak bizim sokağa çıkmamızla Deniz'lerin sokağa çıkması aynı değildi. Biz devrim yapmak için sokağa çıkmadık. Onlar devrim yapmak için, bir ideal uğruna sokağa çıkmışlardı. Daha üç gün öncesine kadar neler olup bittiğini duymamıştım. Gündem Türkiye'de o günlerde doluydu. Gündemde sadece Gezi parkı yoktu, tiyatroların kapatılması, Haydarpaşa garının yerine otel planlanması, Reyhanlı saldırısı vs. gibi bir gündem vardı. Bütün bunlara karşı sesimizi duyurmak ve kendimizi ifade etmek için ortaya çıktık. Yani Deniz'ler ile sokağa çıkma motivasyonlarımız farklıydı."

Mehmet Ali Alabora: Gezi'de devrim yapmak için çıkmadık sokağa - Resim : 2

Yapımı Be Aware tarafından gerçekleştirilen, Philip Mackenzie'nin sahneye koyduğu tek kişilik oyun, Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları isimli 5 kitaplık epik şiirinin ilk kitabından oluşuyor. Yönetmen Philip Mackenzie, düz yazı, şiir ve senaryo tekniklerini iç içe kullanan Nazım Hikmet'in metnini sahneye aktarmak istediğini, ses ve ışığı kullanarak, Nazım'ın dizeleri ile Mehmet Ali Alabora'nın sesini sahnede buluşturup, yeni bir dünya yaratmak istediğini söylüyor.

Mehmet Ali Alabora bugün saat 16:00'da Hamburg'da Wilhemsburg Bürgerhaus'ta sahne alacak.

hamburg oyun Gezi devrim Nazım Hikmet Süheyla Kaplan