Melek Özman imzalı 'Masum, Küstah ve Fettan' belgeseli Avcılar'da kadınlarla buluştu
Yönetmen Melek Özman ve sinema yazarı Alin Taşçıyan'ın katılımıyla düzenlenen 'Masum, Küstah ve Fettan' belgeselinin gösterimi Avcılar İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. Gösterimin ardından, geçmişten günümüze sanatta kadın temsilleri konuşuldu.
Artı Gerçek - Yönetmenliğini Melek Özman'ın üstlendiği 'Masum, Küstah ve Fettan' isimli belgesel, Avcılar Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve Filmmor iş birliği ile Avcılar Belediyesi tarafından organize edilen etkinlikte kadınlarla buluştu.
Türkiye sinemasında 1970'lerle birlikte, bu dönemi takip eden on yıllar boyunca çoğunlukla erkek yönetmenlerin elinden çıkan filmlerde kadınların nasıl anlatıldığına odaklanan belgeselin gösterimine, yönetmeni Melek Özman ve sinema yazarı Alin Taşcıyan da katıldı.
Özman, belgeselin ardından gerçekleştirilen sohbette, erkek dünyasının sanat alanında yaratmış olduğu eşitsizliğe karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan müdahalelerin önemine dikkat çekerken Taşcıyan da filmler yoluyla inşa edilen toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamanın gerekliliği üzerinde durdu.
Gösterime izleyici olarak katılan kadınların da söz aldığı etkinlikte, özellikle dizilerdeki son dönem kadın temsilerine dair tespitlerde bulunuldu. Tüm katılımcılar kadınlara ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bu tarz etkinliklerin çoğalmasının sağlayacağı toplumsal faydaya dikkat çektiler.
'70, 80, 90, MASUM, KÜSTAH, FETTAN' HAKKINDA
Türkiye sinemasında kadınlar… Nadiren anlatıcı… Çoğunlukla konu… Genellikle -erkek yönetmenlerin çektiği filmlerde- neden Masum, Küstah, Fettan ama daima iki boyutlu: “iyi” ya da “kötü”ler? İyilikleri ya da kötülükleri ne kadar sahici? Neden her durumda sözleri dinlenmiyor, onlara inanılmıyor, affedilmiyor ya da cezalandırılıyorlar?
Filmde, Alin Taşçıyan, Arzu Okay, Hülya Uğur Tanrıöver, Lale Belkıs, Agah Özgüç, Ülkü Erakalın ve sinema izleyicileri ile Yeşilçam’ın kadınlara yapıp ettiklerinin, “masum kadınların’ hıçkırıkları arasında nadiren duyulan ‘fettan kadınların’ kahkahalarının izi sürülüyor…
Belgeselin genişletilmiş fragmanına buradan ulaşabilirsiniz. (KÜLTÜR SANAT)