'Seksiyon' ve 'Sevdaların Yangınından Geçtik' raflarda
ARTI GERÇEK - 1975-1985 arası örgütlenme pratikleri ve tartışmaların ele alındığı 'Kurtuluş Kendini Anlatıyor' sözlü tarih çalışmasının 5. ve 6. kitapları raflardaki yerini aldı. Dipnot Yayınevi'nden çıkan kitap serisi kolektif bir çalışmanın ürünü.
Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği (SODİD) üyeleri tarafından bir sözlü tarih projesi olarak yürütülen çalışmalar sonucunda 17 kişilik bir koordinasyon ekibi ile oluşturulan serinin ilk 4 kitabı Kurucular 1 ve 2'de hareketin kurucu kadrosu o dönemki tartışmaları ve kişisel deneyimlerini anlatılıyor.
'Daha Dinmiş Değil Fırtına' ve 'Fırtınalı Denizdir İçimiz' isimli 3. ve 4. ciltlerde ise merkez komitesi, İstanbul ve İzmir il komiteleri veya merkez komitesine bağlı organlar içinde yer alan isimler ile görüşmeler yer alıyor.
Serinin yeni kitapları ise 'Seksiyon' ve 'Sevdaların Yangınından Geçtik' isimlerini taşıyor.
'Seksiyon' kitabında hareketin Kürt sorununa yaklaşımı ele alınıyor.
Kitabın tanıtımında "Kürdistan'daki siyasi ilişkilerin, yerel örgütlenmelerinin bölge çağında merkezi ve 'ayrı bir parti gibi' örgütlenmesini öngören bu yapı ayrıca ve özel bir kitapla ele alınmayı gerektirmektedir. İşçi sınıfı hareketiyle ulusal hareketin ortak örgütlenme ve mücadelesinin savunulması Kürdistanlı sosyalistlerin 'seksiyon' olarak örgütlenmesine ve bölgeye özgü, özel politikalar uygulanmasına, anadilinde yayınlar çıkarmasına engel değildir" ifadeleri yer alıyor.
Seksiyon'da yönetici olan veya bölgede faaliyet yürüten Adnan Güllüoğlu, Ali Demir, Ali Tunç, Bülent Sürmen, Halim Yıldırım (bozo), Hasan Sekizkardeş, İbrahim Turgut, Kamer Konca, Kazım Bergen, Kenan Aygüler, Mehmet Ali Orgun, Mustafa Kurukafa, Şehmus Tekin ve Zülfküf Balta'nın tanıklıklarına yer verilmiş.
Serinin 6. kitabı 'Sevdaların Yangınından Geçtik' kitabında ise hareketin il komitelerinde veya daha alt örgütlerde bulunan kadrolara yer verilmiş.
Bu kitapta ise Arif Kurtdişioğlu, Erdoğan İren, Hüseyin Soylu, İsmail Ağan, Kadir Akın, Kamil Körünoğlu ve Şevket Karakuş anlatıları ile yer alıyor.
Serinin ilk 6 kitabında kadınların tanıklıklarına yer verilmiyor. Kadınların mücadelesinin ele alınacağı 'Yolu Kurtuluştan Geçen Kadınlar' ayrı bir ciltte yer alacak. Bu kitabın 2019'da çıkması bekleniyor.
Bir diğer yeni projede ise hareketin güçlü olduğu Karadeniz örgütlenmesi ele alınacak.
Ayrıca demokratik kitle örgütlerindeki (TÖB-DER, TMMOB, Tabipler Odası, DİSK ve diğer sendikalar vb.) Kurtuluşçular kitabının da hazırlıkları sürüyor.
'Kurtuluş Kendini Anlatıyor' serisi, 70'li yılların başlıca devrimci hareketlerinden biri olarak Kurtuluş'u merak edenler ve döneme tanıklık etmek isteyenler için bir fırsat sunuyor.