Selman Nacar 'Tereddüt Çizgisi'ni anlattı: 'Böyle bir sistem içerisinde kimse suçtan azade değil'
Şenay Aydemir, yönetmen Selman Nacar'la 3 Mayıs'ta vizyona giren filmi 'Tereddüt Çizgisi'ni konuştu. Nacar, "Sistemin işlemeyen hukuku içerisinde bireyin tek başına bir çözüm üretemeyeceğini ve bunun yarattığı sıkışmışlığı anlatmak istedim" dedi.
Artı Gerçek - Dünya prömiyerini 80'nci Venedik Film Festivali'nin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde yapan 'Tereddüt Çizgisi', Türkiye'de ilk kez 43. İstanbul Film Festivali'nin 'Ulusal Yarışma' bölümünde izleyiciyle buluştu ve yarışmadan 'FIPRESCI', 'En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülleriyle döndü.
Yönetmen Selman Nacar'ın, başrolünde Tülin Özen'in yer aldığı yeni filmi 'Tereddüt Çizgisi' 3 Mayıs'ta vizyona girdi. Gazeteci ve sinema yazarı Şenay Aydemir, Selman Nacar'la filmi, gösterildiği festivalleri ve aldığı ödülleri konuştu.
'YARIŞMALARIN İYİ HİSSETTİRMEYEN BİRÇOK YÖNÜ VAR'
Filmlerin festivallerde yarışması ve rekabete ilişkin konuşan Nacar, "Yarışmaların çok da iyi hissettirmeyen birçok yönü var. İlk filmim önce yurt dışında gösterildi.
Yurt dışı gösterimlerinin daha başka bir havası oluyor. Burada da galiba bu yarışmanın verdiği ağırlık herkeste bir gerginlik oluşturuyor. Filmleri izleme deneyimi değişiyor gibi geliyor...Normalde umarım güzel bir film izlerim, bana dokunacak bir film izlerim düşüncesiyle gidiyorum filmleri izlemeye ama yarışma hali bazen o psikolojiyi değiştirebiliyor. O yüzden meselenin özüne zarar veren bir tarafı var diye düşünüyorum" dedi.
'ÖDÜLÜN İYİ HİSSETTİREN TARAFI, FİLMİN DAHA FAZLA İNSANA ULAŞABİLME İHTİMALİ'
Tereddüt Çizgisi'nin festivalde ödül almasıyla ilgili, "Filmin daha fazla insana ulaşma ihtimalini artıracağını düşünmek beni iyi hissettiriyor" yorumunu yapan Nacar, "Ödüllere bir grup insanın karar verdiğinin ve bunun çok subjektif bir şey olduğunun farkındayım. Ben de kendimi daha önce bir jüri içerisinde buldum. Gerçekten o kararlar o anın psikolojisine ve birçok etmene bağlı olarak değişebiliyor" ifadelerini kullandı.
'İŞLEMEYEN SİSTEM İÇERİSİNDE BİREY TEK BAŞINA ÇÖZÜM ÜRETEMEZ...’
Tereddüt Çizgisi'nin anlatısını hukuk sisteminin yansımaları üzerinden düşündüğünü söyleyen Nacar, filmi yapma amacını "Sistemin işlemeyen hukuku içinde bireyin ne yaparsa yapsın tek başına bir çözüm üretemeyeceğini ve bunun yarattığı sıkışmışlığa dair bir anlatı kurmak istedim" sözleriyle anlattı.
Filmde, “Suçlu mu değil mi, ceza alacak mı almayacak mı?” sorusunun ötesine geçip "suç nedir?" sorusu üzerine de düşünülmesini istediğini ifade eden Nacar, "Böyle bir sistem içinde yaşıyorsak kimsenin suçtan azade olmadığını, hepsinin bunun bir parçası olduğunu düşünüyorum.Bir yerde bir kokuşmuşluk olursa o her yere sirayet eder, kendinizi ondan kurtaramazsın" dedi.