'Şeytan Ayetleri'nin yazarı Salman Rüşdi saldırının etkilerini anlattı: Çılgın rüyalar görüyorum

'Şeytan Ayetleri'nin yazarı Salman Rüşdi saldırının etkilerini anlattı: Çılgın rüyalar görüyorum
Uğradığı bıçaklı saldırı sonrası bir gözünü kaybeden 'Şeytan Ayetleri' kitabının yazarı Salman Rüşdi, verdiği röportajda saldırının travmatik etkileriyle olan mücadelesini anlattı. Olayla ilgili kitap yazacağını açıkladı.

Artı Gerçek - Kaleme aldığı 'Şeytan Ayetleri' isimli kitabı nedeniyle, kitabın basıldığı 1988 yılından bu yana hedef gösterilen ve ölüm tehditleri alan Hint asıllı yazar Salman Rüşdi, geçen yıl uğradığı bıçaklı saldırı sonrası bir gözünü kaybettiği olayla ilgili konuştu. Yazar saldırının travmatik etkileriyle hâlâ mücadele ettiğini anlattı.

New York’ta katıldığı bir etkinlikte bir kez boynundan olmak üzere 15 bıçak darbesiyle saldırıya uğrayan Rüşdi, BBC'ye verdiği demeçte olayla ilgili bir kitap yazacağını da açıkladı.

'ODADA FİL VARKEN BAŞKA ŞEYİ CİDDİYE ALMAK ZOR'

76 yaşındaki yazar konuşmasının devamında “Çılgın rüyalar görüyorum. Odada devasa bir fil var ve ben onunla ilgilenene kadar başka bir şeyi ciddiye alamam" diye ekledi.

Rüşdi bundan sonra da kalabalık etkinliklere katılıp katılmayacağına dair soruya da, "yalnızca davetle alınamayan ve kontrol edilebilir olmayan halka açık bir etkinlikte bulunmak konusunda emin olmadığı" yanıtını verdi.

'SALDIRIYLA İLGİSİ OLMAYAN BİR ROMAN YAZAMAM'

Birkaç ay önce sanal olarak Hay Edebiyat Festivali'ne katılan Salman Rüşdi, saldırı hakkında bir kitap yazacağını açıklamıştı. Rüşdi, olayın gerçekleşme biçimine değil neden gerçekleştiğine ilişkin bir kitap yazmanın söz konusu travmadan sonra başka bir şey yazmaya devam edebilmesi için de elzem olduğunu belirterek şunları söylemişti:

"Sadece saldırı hakkında değil, ne olduğu ve bunun ne anlama geldiğini de kaleme alacağım. Birkaç yüz sayfalık bir kitap olacak. Yazması kolay değil ama başka bir şey yapabilmek için atlatmam gereken bir aşama. Bununla hiçbir ilgisi olmayan bir roman yazmaya gerçekten başlayamam. Bu yüzden bununla ilgilenmem gerekiyor. Yazarların yapabileceği şey bu. Onlara saldıran şeyden daha kalıcı olabilirler"

'YAZARLARIN ORDUSU YOK SAHİP OLDUĞUMUZ ŞEY DÜNYAYI YAZMA YETENEĞİ'

Rüşdi BBC röportajında ayrıca, "Yazarların fazla gücü yok. Ordumuz yok. Sahip olduğumuz şey, dünya hakkında yazma yeteneği, eğer biraz iyiysek, bu kalıcı olabilir." dedi.

Yaralanmalar karaciğerinde hasara, bir gözünde görme kaybına ve kolundaki sinir hasarı nedeniyle bir elinde felç olmasına neden olan ödüllü yazar, "insan vücudunun inanılmaz bir iyileştirme kapasitesi var. Ve bu yolda iyi olduğum için şanslıyım" ifadelerini kullandı.

BİRLEŞİK KRALLIK DEVLET KORUMASI SAĞLIYOR

Saldırının ardından, hayatına daha sıkı güvenlik önlemleri alarak devam ettiğini belirten Rüşdi, Şeytan Ayetleri kitabı çıktıktan sonra aldığı tehditlerin ardından devlet korumasıyla gezdiği dönemlere ironik bir dille atıfta bulunarak "Amerika'da belirli durumlarda güvenlik görevlisi olduğunu ve Birleşik Krallık'ın kendisine "eski güzel günlerdeki gibi devlet koruması sunmaya" devam ettiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Uzun süredir New York şehrinde yaşayan Salman Rüşdi, 12 Ağustos 2022’de ABD'nin Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada 24 yaşındaki Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğramıştı.

Biri boynundan olmak üzere 15 bıçak darbesi alan Rüşdi, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

Saldırı sonrası 6 hafta hastanede kalan Salman Rüşdi, görme kaybının yanı sıra, elindeki yaralanma sebebiyle bazı parmak uçlarında da his kaybı yaşadı.

Yaralanmalar karaciğerinde hasara, bir gözünde görme kaybına ve kolundaki sinir hasarı nedeniyle bir elinde felç olmasına neden oldu. Birden çok ödül kazanan yazar, "insan vücudunun inanılmaz bir iyileştirme kapasitesi var. Ve bu yolda iyi olduğum için şanslıyım" dedi.

Şeytan Ayetleri adlı romanının yayınlanmasının ardından 1980'lerde İran'dan ölüm tehditleri alan yazar, şu anda hem ABD'de hem de İngiltere'de ikamet ediyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar