Sharon Dodua Otoo'ya verilen edebiyat ödülü askıya alındı: İsrail'e boykot gerekçe gösterildi
Artı Gerçek - Almanca dilindeki ilk kısa öyküsü ile Ingeborg Bachmann Ödülü'ne layık görülen yazar Sharon Dodua Otoo'ya Almanya'nın Bochum Belediyesi tarafından verilmesi planlanan ödül, İsrail'e yönelik boykotu destekleme ihtimali nedeniyle askıya alındı.
'BDS İLE BAĞLANTILI KURULUŞU DESTEKLEMESİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ'
10 Kasım'da jüri, 15.000 Avro para ödülü ile birlikte verilen Peter Weiss Ödülü'nün bir sonraki sahibi olarak Otoo'nun Adas Raum adlı eseri lehine karar vermişti. Belediye Salı günü yaptığı açıklamada, yazarın BDS (Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar) ile bağlantılı bir kuruluşu desteklediğinin kısa süre önce "ortaya çıktığını" duyurdu.
'HEMEN YANIT VEREMEYEBİLİR'
Der Spiegel'de yer alan habere göre, Belediye yaptığı açıklamada, İddiaların soruşturulduğunu ve doğru çıkması halinde, ödülün Otoo'ya verilmesinin düşünülemeyeceğini belirtti. Yazardan herhangi bir açıklama gelmedi ancak yayıncısı S. Fischer'in sözcüsü, yazarın şu anda Avustralya'da olduğunu ve bu nedenle hemen yanıt veremeyebileceğini belirtti.
Açılımı "Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar" anlamına gelen uluslararası bir kampanya olan BDS, İsrail devleti ve İsrail ürünleri dahil her türden kültürel üretimi de kapsayacak şekilde boykot çağrıları yapıyor. Federal Meclis'in (Bundestag) 17 Mayıs 2019 tarihinde kabul ettiği bir kararla resmi düzeyde kınanan hareket, Almanya'da antisemitist olmakla suçlanıyor.
Kuzey- Ren Vestfalya Eyalet Parlamentosu da 2018 yılında grubun kampanyalarını antisemitist ve İsrail karşıtı olarak kınamış ve devlet kurumları ile yerel yönetimleri bu kampanyayı ya da bu kampanyayla ilişkili grupları desteklemekten kaçınmaya çağırmıştı. Bochum da dahil olmak üzere pek çok belediye bu çağrıya katılmıştı.
BDS KAMPANYASI HAKKINDA
Türkiye'de de faaliyet gösteren BDS, İsrail'in kuruluş şekli itibarıyla meşru bir devlet olmadığı yönündeki argümanı temel alarak Filistin’in yerli halkının "temel haklarını belirleyen uluslararası hukuk ve evrensel insan hakları ilkelerine dayandığını" belirten ve İsrail'e yaptığı çağrının üç ana maddesi yerine getirilene kadar uluslararası boykot örgütlenmesini sürdüreceğini ilan eden 170’in üzerinde Filistinli örgüt, siyasi parti, sendika federasyonu ve kitle hareketinin imzacısı olduğu bir kampanyadır.
BDS'nin resmi internet sitesinde yer alan maddeler şöyle:
- Haziran 1967’de işgal ettiği tüm Arap topraklarındaki işgal ve sömürgeleştirmeye son verip Duvar’ı sökene,
- Arap-Filistinli vatandaşlarının tam eşitliği için temel haklarını kabul edene,
- 194 sayılı BM kararında şart koşulduğu üzere Filistinli mültecilerin yurtlarına ve mülklerine geri dönüş haklarına saygı duyarak, koruyup ve teşvik edene ve uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirene kadar İsrail’e karşı çeşitli boykot biçimlerini uygulamaya davet eder:
" BDS Çağrısı, Filistin halkının vazgeçilemez hakkı olan kendi kaderini tayin hakkını kullanması için asgari gereklerin ancak bu üç temel talebin karşılanmasıyla yerine getirileceğini savunarak Filistin halkının ortak özlemini dile getiriyor."
Kampanya hakkında detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. (KÜLTÜR SANAT)