Sinema Adası'ndan Esra Güzel sektör buluşmalarını anlatıyor: Tecrübeye ve bilgiye ulaşmak imkansız değil
Artı Gerçek - Sinematek/Sinema Evi ve Sinema Adası işbirliği ile düzenlenen “II. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları”, üç gün boyunca senaryonun fikir sürecinden fon bulmaya, yönetmenin oyuncu seçiminden yapımcılar için yeni dağıtım ve pazarlama stratejilerine uzanan süreçlerine ve kısa film yapımından dijital kanallara yönelik içerik üretimine kadar farklı başlıkları kapsayan paneller, söyleşiler ve atölyeler gerçekleşecek.
Bu fikri hayata geçiren Sinema Adası'nın kurucusu Esra Güzel, sektör buluşmaları fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve sektöre yeni adım atmış genç sinemacı adaylarına açtığı imkanları Artı Gerçek'e anlattı.
Organizasyonun ortaklarından biri olarak bize öncelikle Sinema Adası için kimler bir araya geldi ve halihazırda nasıl projeler üretiliyor anlatır mısınız?
Esra Güzel: Sinema Adası’nı, sinemaya dair her türlü etkinliğin olduğu bir ada olarak hayal ederek üniversiteden mezun olurken kurduk. 2018'den beri sinemaya dair her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Sinema atölyeleri, kısa film etkinlikleri, workshoplar, kısa filmlere ve belgesel filmlere yapımcılık bunlardan bazıları... Sinema Adası ekibi olarak disiplinlerarası projeler üretiyoruz ve hayata geçiriyoruz.
Sektör buluşmaları fikri ne zaman başladı ve nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
E.G: Sinema sanatı diğer sanat dallarını da kapsadığı ve kolektif bir üretim olduğu için birçok farklı alt dalı bulunuyor. Bu kolektif üretimi ve çalışmayı ortaya çıkaran sektör profesyonelleri ile paneller yaparak tecrübelerini aktarabilmelerini sağlamak, ulaşılabilirliği kolaylaştırmak ve ulusal bir ağ ortamı kurmak amacıyla geçtiğimiz yıl sektör buluşmalarını ortaya çıkardık.
Tecrübeye ve bilgiye ulaşmanın zor olduğu, hatta dışarıdan “imkansız” gibi göründüğü sinema sektörü, sinema alanına ilgi duyan herkes için öğretici olacak ve “ulaşılabilirlik” boşluğunu dolduracaktır. En temel iki eksiklikten bahsetmek istiyoruz. Ulaşılabilirlik ve konuşmak! Birincisi sinema sektörüne girmek, profesyonellerle temas kurmak ve bilgi paylaşımı içinde olmak bu kadar zor değil.
İkincisi de ortaya bir sanat eseri çıkarılıyor ama bununla ilgili çoğu zaman konuşmuyoruz, tartışmıyoruz, sorgulamıyoruz ve tebrik etmiyoruz! Kimi zaman üretilen eserler, düşünce biçimimiz veya durduğumuz politik tavrın dışında ise görmezden gelinebiliyor. Çözüm olarak, 3 gün sürecek olan Sinematek/Sinemaevi Günleri: Sektör Buluşmalarında ulusal sinemacılarla ve sinemaseverleri buluşturarak bir network ağı oluşturuyoruz.
“Susacak Mıyız? Hiç Sanmayız!” temasıyla Susma Bitsin Platformu, Sinema Meslek Birlikleri Sinema-TV Sendikası-Senaristbir, Kuir Sinema ve Kürt Sineması panellerimizle sinemacılara kendilerini ifade edebilecekleri bir alan açmaya çalıştık. Aynı zamanda üretilen sinema eserlerinin ekipleri ile filmlerinin estetik süreçlerini konuşurken dağıtım şirketlerinin de sorunlarını konuşma/tartışma alanı açarak özgürce dile getirmelerini desteklemeye çalışıyoruz.
Bu etkinlik genç sinemacıların sektör profesyonelleriyle deneyim aktarımı konusundaki eksikliğini gidermek hem de bazı alanlara üretimlerini ulaştırmak açısından belirli bir boşluğu dolduruyor mu sizce? Bu buluşmalara katılmış genç insanlardan size geri dönüşler nasıl oluyor?
E.G: Sinema, kolektif bir şekilde üretiliyor ve her bir alanına emek veren onu ince ince işleyen, düşünen, zaman ve emek veren sanatçıların eserlerini ulaştıkları izleyici karşısında konuşmaları, tartışmalarını önemli buluyoruz. Davet ettiğimiz sektör profesyonellerinden de izleyicilerden de çok güzel geri dönüşler aldık. Bu yüzden bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Etkinliğimize izleyici olarak gelen ve stajyer ekibimizde yer alan arkadaşlarımızdan güzel haberler de aldık. Etkinlik esnasından tanıştıkları profesyonellerle daha sonra çalışmaya başladılar, filmler çektiler. Mesela bir asistanımız BluTV’de çalışmaya başladı ve hala devam ediyor. Böyle geri dönüşlerin olması ‘’değdi’’ dedirtiyor.
Sinematek/Sinema Evi bu projeye ev sahipliği yapıyor. Kentin ortasında böyle bir mekânın varlığı ve sanat açısından kamusal önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?
E.G: Sinematek/Sinema Evi; önemli sinema arşivlerinin bulunduğu çok köklü, günceli takip eden, orijinal içeriklere sahip ve önemli sanatçıların da sergilerine ev sahipliği yapan önemli bir sinema sanat merkezi. Böyle önemli bir Sinema Evi'nin Sektör Buluşmalarının merkezi haline gelmesi kaçınılmazdı. Sinematek/Sinema Evi ile birlikte işbirliği içinde bu etkinliği yapıyor olabilmek bizim için çok değerli. İyi ki buradayız!