Stonehenge anıtı ile Ay arasındaki 'büyüleyici bağlantı' keşfedilecek
Artı Gerçek - İngiltere'nin Wiltshire kentinde bulunan tarih öncesi anıt Stonehenge'in güneşin doğuşu ve batışı temel alınarak inşa edildiğine dair bilgilerin açığa çıkmasının ardından şimdi de Ay ile olası bağlantılarını keşfetmek için arkeologlar ve astronomlar yeni bir proje başlattı.
Proje, 2025'te gerçekleşmesi beklenen ve 18,5 yılda bir meydana gelen doğa olaylarından biri olan "büyük ay duraklaması" sırasında Stonehenge anıtının bu fenomenle olan ilişkisine odaklanacak.
Uzmanlar, Ay'ın doğuşu ve batışının ufuk boyunca en uzak noktalarına ulaştığı bu doğa olayından Stonhenge'i inşa edenlerin de haberdar oldukları ve ölülerini bu fenomenle olan ilişkisi nedeniyle alanın belirli bir bölümüne gömmüş olabilecekleri ihtimali üzerinde duruyor.
Araştırma projesini başlatan bilim ve kültür insanları ayrıca, alanda bir dikdörtgen oluşturan dört "istasyon taşının" ( bunlardan ikisi hala ayakta) büyük ay duraklamasını işaretlemek için konumlandırılmış olduğunu düşünüyor.
ANIT İLE AYIN KONUMLARI ARASINDAKİ FİZİKSEL BAĞLANTI ARAŞTIRILACAK
The Guardian'ın haberine göre, 400'den fazla tarihi anıt, bina ve yeri yöneten bir vakıf olan English Heritage, ayın en güneydeki doğuşunu canlı olarak yayınlayacak ve duraklama sezonu boyunca konuşmalar, açılır bir planetaryum, yıldız gözlemi ve hikaye anlatımı seansları ve sergi alanında yeni bir sergi de dahil olmak üzere bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlıyor.
Leicester Üniversitesi'nde arkeoastronomi profesörü olan Clive Ruggles, anıtın yaz ortası ve kış ortasında güneşe göre hizalanmasının Stonehenge'i inşa edenler için önemine dair neredeyse şüphelerinin olmadığını söyledi ancak "Anıt ile ay arasında herhangi bir fiziksel bağlantı olup olmadığı konusunda çok daha az netiz" dedi.
'AYIN YÜKSELDİĞİ UÇ NOKTLARLA, TAŞLAR AYNI HİZAYA GELİYOR'
Ölülerin yakılması gibi dini işlemlerin çoğunun anıtın güney doğusunda, ayın en güneyde yükseldiği konumla aynı hizada yoğunlaştığı İstasyon taşları, Marlborough'daki West Woods'tan geldikleri için muhtemelen büyük sarsen taşlarla aynı zamanda yerleştirilmişlerdir diyen Ruggles şöyle devam etti:
"İstasyon taşları Ay'ın en uç konumlarıyla aynı hizaya geliyor ve araştırmacılar bunun kasıtlı olup olmadığını, eğer öyleyse bunun nasıl başarıldığını ve amacının ne olabileceğini yıllardır tartışıyor."
English Heritage'da Stonehenge tarihçisi olarak görev yapan Jennifer Wexler da proje hakkında şunları söyledi:
"Stonehenge ile büyük ay duraklaması arasındaki büyüleyici bağlantıyı keşfetmek üzere arkeoastronomlardan oluşan parlak bir ekiple birlikte çalışmaktan heyecan duyuyoruz. Bu fırsat bize anıtın kadim gizemlerini ve göksel fenomenlerle olan ilişkisini daha derinlemesine inceleme fırsatı veriyor."
'İNSANLARI GERÇEKTEN ŞAŞIRTACAK'
English Heritage ayrıca Boulder'daki Colorado Üniversitesi'ndeki meslektaşları ve ABD Tarım Bakanlığı'nın orman servisiyle birlikte çalışarak Stonehenge ve Chacoan antik yerleşimi Chimney Rock, Colorado'daki ay hizalamalarını karşılaştıran bir dizi etkinlik düzenliyor. Wexler, "Bence bu insanları gerçekten şaşırtacak. Stonehenge'de güneşe çok odaklanmıştık. Aydan neredeyse hiç bahsetmiyoruz." dedi.
'AY'IN TAŞLAR ÜZERİNDEKİ GÖRSEL ETKİLERİNE TANIK OLMAK İSTİYORUZ'
Oxford Üniversitesi Kellogg Koleji üyesi ve arkeolog Amanda Chadburn ise "Bu bağlantıyı 2024 ve 2025 yıllarında ilk elden gözlemlemek çok önemli. Ay'ın aşırı uçlarını takip etmek kolay değil, özel zamanlama ve hava koşulları gerektiriyor. Ayın bu aşırı doğuş ve batışlarını deneyimlemenin nasıl bir şey olduğunu anlamak ve bunların taşlar üzerindeki görsel etkilerine, örneğin ışık ve gölge desenlerine tanık olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. (KÜLTÜR SANAT)