Tiyatroda tarih tekerrür etti
Diyarbakır Şehir Tiyatrosu 18 yıl arayla ikinci kez kapatıldı. İlk kez Refah Partisi tarafından kapatılan tiyatro bu kez de kayyumun gazabına uğradı....
Diyarbakır Şehir Tiyatrosu 18 yıl arayla ikinci kez kapatıldı. İlk kez Refah Partisi tarafından kapatılan tiyatro bu kez de kayyumun gazabına uğradı. 31 sanatçı ve görevlinin sözleşmeleri iptal edildi.
Faruk BALIKÇI-DİYARBAKIR
KÜLTÜR SANAT- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, SHP’li Başkan Turgut Atalay döneminde 1993 yılında kuruldu. Ancak Refah Partisi’nin belediyeyi kazanmasıyla 1995’te tiyatro fesh edildi. Oyuncuları zabıtaya ve temizlik işlerine gönderildi. 1999’da HADEP’in belediyeyi kazanmasıyla birlikte Şehir Tiyatroları yeniden kuruldu. Aradan geçen 18 yıl sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasıyla birlikte Şehir Tiyatrosu'nda 31 sanatçı ve görevlinin sözleşmeleri fesh edildi.
Sözleşmesi fesh edilen sanatçı Özcan Ateş, kayyumun sanata bakış açısını bildikleri için sürpriz olmadığını anlatarak, ‘"Şok olmadık. Beklediğimiz bir durumdu. Yıllar sonra aynı sahne tekrar yaşandı. Adeta tarih tekerrür etti’’ dedi. Ateş, bundan sonra özel tiyatro yapacaklarını da ifade ederek şöyle konuştu: Çalıştığımız oyunlar vardı. Kayyumun gelmesiyle sahneleyemedik. Bundan sonra özel tiyatro yapacağız. Küçük bir salon ile anlaştık. Önümüzdeki hafta çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
1993’te kurulan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Cuma Boynukara, 1990’lı yıllarda RP’nin belediyeyi kazanmasıyla ilk işinin Şehir Tiyatrosu'nun tabelasını söküp çöpe atmak olduğunu söyledi. Boynukara, ‘’Ancak, hiçbir dönem şehir tiyatrocularının özlük hakları ve statüleri sağlamlaştırılmadı. Bu nedenle sanatçıların ya sözleşmeleri fesh edildi ya da zabıta veya çöpe gönderildiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bu gün kayyum atansa bile şehir tiyatrosunun statüsü değişmez’’ diye konuştu.
DİYARBAKIR’DA KAYYUMLA KÜLTÜR SANAT
Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan tarihin taşlarla yazıldığı, her gün bir dizi etkinliği yapıldığı kültür ve sanat şehri Diyarbakır artık sessiz ve sakin. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Kanun Hükmünde Kararnamelerle aralarında büyükşehir belediyelerinin de olduğu 69 belediyeye kayyum atandı. Bölgenin merkezi konumundaki kültür, sanat, tiyatro ve film festivallerinin yapıldığı Diyarbakır’da kültür-sanat etkinlikleri sessizliğe büründü.
Önce şehir tiyatrosu yönetmeliği değiştirildi. Kültür Sanat Daire Başkanı Muharrem Cebe ve Müdürü Cevahir Sadak Düzgün görevinden alındı. Kentteki Dicle Fırat Kültür Merkezi kapatıldı. Burası bir çok tiyatro, müzik ve sinema çalışmasının yapıldığı bir alandı. Kayyumun etkisizleştirdiği bir diğer etkinlik ise Amed Film Festivali. Kasım ayında yapılması planlanan film festivali kayyum atanmasıyla birlikte gerçekleşmedi.
"KAYYUMDAN SONRA TÜM ÇALIŞMALAR DURDU"
Büyükşehir Belediyesi'nin sanat danışmanlığından istifa eden yönetmen Zeynel Doğan, sanatçıların kültür sanat festivali ve gösterimlerle daha demokratik ve özgürlükçü bir toplum yaratmak için var olduğunu ifade ederek, ‘’Kayyım atandıktan sonra bütün belediyelerde çalışmalar durdu. Kültür sanat organizasyonları da öyle. Hem sanatseverleri sanat eserleriyle buluşturuyorduk hem de dışarıdaki sanatçılarla buluşmayı sağlamak için belediyenin bir etkinliği vardı. Kayyumun gelmesiyle birlikte ertelenen çalışmalardan birisi de kültür sanat oldu’’ diye konuştu.