Tiyatrolarda kayırmacılık tartışması: Ödenekten en büyük pay bakanlığa yakın tiyatro topluluğuna

Tiyatrolarda kayırmacılık tartışması: Ödenekten en büyük pay bakanlığa yakın tiyatro topluluğuna
Kültür kurumlarındaki yeni atamaların açtığı tartışma sürüyor. Özel tiyatroların Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı kısıtlı desteğe rağmen, 1001 Sanat isimli topluluğun aldığı maddi destek tiyatro kulislerinde kayırmacılık yorumlarına neden oldu.

Artı Gerçek - Televizyon oyuncusu Tamer Karadağlı'nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne atanmasının ardından başlayan tartışmanın yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yapılan atamaların ardından kültür kurumlarının geçirdiği dönüşüm, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın devlete ait tiyatrolara ve özel topluluklara sağladığı maddi destek ve bu desteğin taraflı şekilde dağıtılması da tartışmaların bir parçası haline geldi.

Kültür kurumlarının iç işleyişini belirleyen ekonomik ve politik arka plana dair detaylar da Karadağlı'nın DT Genel Müdürlüğü'ne atanmasına varan sürecin bir parçası olarak yorumlanıyor.

Birgün'den Sercan Meriç'in yazısına göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün özel tiyatro topluluklarına ve Devlet Tiyatroları'na ayırdığı ödenek yıllardır tartışma konusu.

MUHALİF TİYATROLARIN ÜSTÜ ÇİZİLİYOR... GÜZEL SANATLAR MÜDÜRLÜĞÜ DESTEKLERİ AÇIKLAMIYOR

Özellikle 2013 yılına başlayan Gezi Direnişi'nden sonra muhalif tiyatro topluluklarının üstünün çizildiği, Kürt tiyatro topluluklarının söz konusu ödeneklerden hiç pay almadığı ve Devlet Tiyatroları'nın aldığı ödenekle aralarında büyük bir makas olduğu belirtiliyor.

Özel tiyatrolar çok kısıtlı imkanlarla yaşamaya çalışırken, ödenekli tiyatroların bütçesi ise her geçen yıl artıyor.

Devlet Tiyatroları’nın bu yılki bütçesi yaklaşık 1 milyar TL civarında olurken Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün özel tiyatrolara verdiği destek sadece 32 milyon TL. Ortalama bir müstakil özel tiyatronun aldığı destek miktarı ise 60-70 bin TL civarında kalıyor.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün, uzun bir süredir hangi tiyatroya ne kadar destek verildiğini açıklamamasının şaibeleri arttırdığı ifade ediliyor.

BAKANLIKTAN 250 BİN TL'LİK YARDIM

Açıklanan son destek paketiyle ilgili tartışmalarda 1001 Sanat isimli tiyatro topluluğuna verilen finansman dikkat çekiyor. Verilen maddi desteklerde en çok payı alan tiyatro topluluğu olarak öne çıkan bu girişimin, pandemi döneminde tiyatrocular arasında tekrar tartışma konusu haline geldiğini ifade eden Meriç, Bakanlık ile yakın ilişkileri bilinen topluluğa 250 bin TL yardım yapıldığının tiyatro kulislerinde konuşulduğunu belirtti.

2005’te Kerem Yılmaz tarafından kurulan 1001 Sanat topluluğu, daha önce de sahte şirket kurarak bakanlık desteğinden faydalanmasıyla gündeme gelmişti. 'Özel Tiyatrolar Girişimi' adıyla kurulan girişimin pandemi sürecinde de Bakanlık ile yakın ilişki içinde olduğu ifade ediliyor.

BAKAN YARDIMCISIYLA İMAM HATİP'TEN ARKADAŞ

Pandemi döneminde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un danışmanlığını üstlenen, kısa bir süre önce de Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürü olan Selim Terzi ile Yılmaz’ın yakın ilişkisi 1001 Sanat’ın en yüksek desteği almasında en önemli etken olarak öne sürülüyor.

İki ismin de Fatih İmam Hatip Lisesi’nden mezun olması, ikilinin arasındaki diyaloğa dair başka bir ayrıntı olarak öne çıkıyor.

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE İHALESİZ, BAŞVURUSUZ ORGANİZASYON VERİLDİ

Meriç'in yazısına göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilkini geçen yıl düzenlediği Kültür Yolu Festivalleri ise Yılmaz’la ilgili tartışılan konulardan bir diğeri. 11 şehirde düzenlenen festival kapsamındaki konser, oyun, gösteri gibi birçok organizasyonun Yılmaz’ın şirketine verildiği öne sürülüyor.

Bakanlığın herhangi bir başvuru ya da ihale süreci yürütmediği festivallerde Yılmaz'ın şirketinin bu organizasyonun düzenlediği illerin çoğunda yer alması, kayırmacılık eleştirilerini beraberinde getirdi.

Öte yandan deprem bölgesindeki etkinliklerinin birçoğunun da Yılmaz’ın öncülüğünde kurulan Özel Tiyatrolar Girişimi tarafından tertip edildiği de biliniyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar