Toplatılma kararı kaldırılmıştı: Polise göre Gülten Kışanak'ın kitabı yasak

Toplatılma kararı kaldırılmıştı: Polise göre Gülten Kışanak'ın kitabı yasak
Gültan Kışanak'ın Kürt siyasetindeki kadınların cezaevi deneyimlerine odaklanan 'Kürt Siyasetinin Mor Rengi' kitabı hakkındaki 2022 tarihli yasak kararı iptal edilmesine rağmen, polis tutanaklarında "toplatılma kararı var" ifadesi yer aldı.

Artı Gerçek - Azami tutukluluk süresi dolduğu halde cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi ve eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın cezaevinde yazdığı “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitap hakkında yasak kararı bulunmamasına rağmen, gazetecilere yönelik operasyonlarda Ankara'da gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan'ın evinde bulunan kitap hakkında polis tutanaklarında "toplatılma kararı var" ifadesi yer aldı.

TOPLATILMA KARARININ İPTALİNE KARAR VERİLMİŞTİ

Polisler, gözaltı işlemi sırasında kitap hakkında toplatılma kararı verildiğini idda ederek el koydu. Dipnot etiketiyle 2018 yılında yayımlanan kitaba getirilen 24 Kasım 2022 tarihli karara Kışanak'ın avukatları itirazda bulunmuş, itirazı kabul eden İzmir 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği, söz konusu kitabın ülke genelinde yasaklanmasına ve dağıtılmış eserlerin toplatılmasına dair kararı iptal etmişti.

Kitabın açıklaması:

Bu kitap, sadece yerel ve genel siyasette görev almış, cezaevinde olan kadınların deneyimlerine odaklandı. Kadınlar olarak nereden gelip hangi mesafeleri kat ettiğimizi, önümüze ne gibi engeller çıktığını, erkek egemen sisteme kafa tutma gücünü nasıl edindiğimizi dillendirmek; emeğimizi, çabamızı, anılarımızı, zor ve güzel yaşanmışlıkları bir araya getirerek kadın özgürlük mücadelesine deneyimlerimizi aktarmak, tarihe bir not düşmek istedik.

Hepimiz aynı yollardan geçtik, aynı zorluklarla karşılaştık, erkek egemen bir alanda kadınlar olarak var olma mücadelesi verdik. Kürt kadınlarının siyasal alandaki mücadele deneyimleri, erkek egemen sistemin bu karmaşık ittifakını görünür kıldığı gibi, kadınların azmini ve kararlılığını da gözler önüne sermektedir. İğneyle kuyu kazarcasına, bin bir emekle, büyük bir mücadeleyle geçen Kürt kadınlarının demokratik siyaset alanındaki mücadele deneyimlerini anlatsak da, yazılanlar hepimizin hikâyesi... (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar