Üç fotoğrafçının objektifinden bir kentsel dönüşüm hikayesi: Semt-i Çukur

Üç fotoğrafçının objektifinden bir kentsel dönüşüm hikayesi: Semt-i Çukur
Mersin’de Tülin Şahin Okay, Fevziye Yürek ve Selda Aktay kentsel dönüşüm kapsamına alınan Barış Mahallesi'ni bir yıl boyunca fotoğrafladı ve mülksüz kent yoksullarının durumunu belgeledi. Fotoğrafçılar sergiyi Artı Gerçek'e anlattı.

Abidin YAĞMUR


MERSİN- Fotoğrafçılar Tülin Şahin Okay, Fevziye Yürek ve Selda Aktay’ın kolektif çalışmasının ürünü olan 'Semt-i Çukur - Bir Kentsel Dönüşüm Hikayesi" adlı sergi İçel Sanat Kulübünde açıldı. Sergide, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bir kısmı yıkılan, bir kısmı yıkılmayı bekleyen Barış Mahallesi'nde çekilen fotoğraflar yer aldı.

Fotoğrafçılar, TOKİ ile Akdeniz Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan Barış Mahallesi'nde atık toplayıcısı, çalgıcı gibi mesleklerle geçinmeye çalışan, mülk sahibi olmayan ancak uzun süredir bu mahallede kiracı olarak yaşayanların zorlu yaşam koşullarına odaklanmış.

'ÖTEKİ İKEN BİRAZ DAHA SAVRULACAKLAR'

Fotoğrafçı Tülin Şahin Okay, "Barış Mahallesi kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bir mahalle. Bazı evler yıkılmış, bazı evler ise yıkılmayı bekliyor. Arsa sahipleri, ev sahipleri anlaşmaya varmışlar ama bir de kiracılar var. Kiracılar çok kötü koşullarda yaşıyorlar. Çürümüş, sağlıksız binalarda, elektriksiz binalarda büyük bir yoksullukla mücadele ediyorlar. Kentsel dönüşüm elbette onları kaygılandırıyor. Çünkü kentsel dönüşümle savrulacaklar. Bir arada olduklarında gerçekleştirdikleri dayanışmayı, kolektif bir hayatı artık kuramayacaklar ve öteki iken biraz daha savrulmuş olacaklar" dedi.

'GERÇEK HAYAT HİKAYELERİNİ ANLATTIK'

“Semt-i Çukur” sergisinin kadınların kolektif bir çalışması olduğuna değinen Tülin Şahin Okay, "Barış Mahallesindeki halkın derin yoksulluk koşullarını ve kentsel dönüşümün etkilerini anlatabilmek için mahalle sakinlerinin hikayesini de dinledik. Medyada görülmeyen gerçek hayatların gerçek hikayelerini anlattık. Barış Mahallesinde yaşayanlar zaten çok durumda oldukları için bu mahallede yaşıyorlar. Dolayısıyla bu projelerden önce bu insanların yoksulluk koşullarının da değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Sergi, 26 Kasım’a kadar İçel Sanat Kulübü salonunda gezilebilecek. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar