UKKSA: Türkiye gerçeğinde kendi düşünü yaşayanlar
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK – Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi (UKKSA), Knidos antik kenti yakınında Datça yarımadasının batısında bulunan Yakaköy’de 2007 Aralık ayında açıldı. Sanatçı Nevzat Metin’in düşünü gerçeğe çevirdiği akademi, 15 dönüm arazide sanatçıların çekim merkezi oldu.
Her yıl yüzlerce etkinlikle binlerce sanatçıyı ağırlayan akademi Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. Atölyeler, misafirhaneler, bir kafe ve sohbet için bir avluya sahip olan akademide yıl için Türkiye ve dünyadan yüzlerce sanatçı resimden heykele, seramikten cam sanatına yüzlerce eser yaratıyor.
Sanatçılar tarafından akademide üretilen eserler buraya bağışlanıyor. Akademi de bu sayede kendini ayakta tutuyor. Yıl içinde Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce öğrencinin gelerek eğitim aldığı akademi görülmeye değer.
SANAT VE DÜŞLERİYLE HAYATA DOKUNAN ADAM: NEVZAT METİN
Yozgat’ta dünyaya gelen, çocuk denecek yaşta ağa olan babasına başkaldırarak kenti terk eden Nevzat Metin, tesadüf sonucu Ermeni bir terzinin yanında İstanbul’da hayata yeniden başladı. Metin yaşam mücadelesini yaşamın özünü kaybetmeden varedenlerden. Kültür ve sanata olan tutkusu onu hep bu alanda tuttu.
1985’te Bilim Sanat Galerisi ve Yayınevi’ni kurarak pek çok özel ve önemli sergiye ev sahipliği yapan Metin, ardından açtığı galeriler ve sergilerle bu alanda önemli isimlerden biri haline geldi. Çalışmalarını yürütürken duyduğu en büyük eksiklik kültür ve sanatın büyük kentlerden ibaret kalmas veı ülke bütününe dokunamıyor olmasıydı. Bu alanı genişletmek ve doğayla iç içe olma hayalini Knidos Antik Kenti’nin yanı başındaki araziyi bulmasıyla gerçeğe dönüştürdü.
Malı mülkü satıp hayalinin peşine düşen Metin başka sanatçıların da desteğiyle UKKSA’yı yarattı. Palamut Bükü ve Knidos Antik Kenti’nin yanı başındaki araziyi otel olmaktan kurtaran akademinin kurucusu Nevzat Metin’in en büyük hayali aslında kurak toprakları suyla buluşup yeşertmekti. Ancak Türkiye’de kültür ve sanatın günden güne kuraklaşması bu hayalin aslında gerçekleştiğini gösteriyor.
DOĞA, SANAT, TARİH VE DOSTLUK
Balın, bademin, narın, şarabın, kekiğin, adaçayının, kedinin, köpeğin, yılanın, akrebin, kuşun, denizin içinde Knidos uygarlığının izinde bir düşü yaşayan akademide eğitim alma şansına sahip olan öğrenciler yaşıtlarına göre hayli şansı. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanatçılarsa burada ürettikleri eserlerle önemli izler bırakıyorlar. Nevzat Metin ve arkadaşlarının bundan sonraki hayali ise bu düş noktalarını Türkiye’nin sanat açısından en kurak noktalarında yeşertmek.