UNESCO listelerine 4 kültürel mirasını daha kaydettiren Türkiye, sıralamada 2'nciliğe yerleşti

UNESCO listelerine 4 kültürel mirasını daha kaydettiren Türkiye, sıralamada 2'nciliğe yerleşti
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde 25 kültürel pratiği yer alan Türkiye, listeye 4 unsur daha kaydettirerek, en fazla kültürel mirası bu listede bulunan 2'nci ülke oldu. Listenin zirvesinde ise 43 kültürel unsuru ile Çin yer alıyor.

Artı Gerçek - Türkiye'ye ait 4 kültürel miras daha UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne eklendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası", "İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler", "Sedef Kakma Sanatı" ile "Tezhip Sanatı"nın da listeye eklenerek daha önce 25 kültürel icrasıyla bu listede olan Türkiye'nin bu listelere en çok unsur kaydettiren 2'nci ülke olduğunu duyurdu.

Türkiye'nin 30 unsurla ikinci sıraya yerleştiği listenin zirvesinde 43 somut olmayan kültürel mirasıyla Çin yer alıyor.

TÜRKİYE'DEN ALEVİ-BEKTAŞİ RİTÜELLERİ VE ÂŞIKLIK GELENEĞİ DE LİSTEDE

Türkiye daha önce de, Alevi - Bektaşi ritüeli olan semah, Âşıklık Geleneği ve Türk Kahvesi ve Geleneği ve Çay kültürünün de içinde bulunduğu somut olmayan 25 kültürel pratiği ile listeye girmişti.

Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Botsvana'nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nın bugünkü oturumunda Türkiye'nin 4 kültürel mirasının daha koruma altına alındığını bildirdi.

Türkiye'nin yaşayan mirasları "Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası", "İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler", "Sedef Kakma Sanatı" ile "Tezhip Sanatı"nın listeye alınması kararının hayırlı olmasını dileyen Ersoy, "Türkiye aynı zamanda, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde 30'a ulaşan kültürel değeriyle, en çok unsur kaydettiren 2'nci ülke oldu." ifadelerini kullandı.

UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar biçiminde tanımlanan somut olmayan miras listesinde dünyanın farklı bölgelerinden de çok sayıda somut olmayan kültürel miras yer alıyor.

Dünyadan daha önce bu listeye giren kültürel gelenekler arasında Çin'in geleneksel dövüş sanatı Taijiquan, Kübalı çiftçilerin şiir ve müziği Punto, Mali'deki maske ve kukla karnavalı gibi çok sayıda örnek bulunuyor.

ACİL KORUMA GEREKTİREN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE ISLIK DİLİ DE EKLENDİ

Türkiye'de halihazırda listede bulunan kültürel unsurların yanı sıra yerel pratikleri tehlike altında olan iki kültürel miras da UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınmıştı.

Bunlardan biri olan Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde yöre halkınca yüzyılladır haberleşmede kullanılan, göç ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak unutulmaya yüz tutan ıslık dili, diğeri ise geleneksel Ahlat Taşı işçiliği olmuştu. Islık dili 2017'de, Ahlat Taşı işçiliği ise 2022'de bu listeye alındı.

DİYARBAKIR SURLARI VE HEVSEL BAHÇELERİ İSE RAPORA RAĞMEN TEHDİT ALTINDAKİ KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE ALINMADI

Somut olmayan kültürel mirasa yönelik koruma çabalarına karşın, somut kültürel mirasa ilişkin atılması beklenen adımlar hala atılmadı.

UNESCO Dünya Miras Merkezi ve danışma organı olan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) 2022'de Diyabakır’a yaptığı ziyaretin ardından bölgenin “bütünlüğünün, kültürel öneminin ve tarihi kentsel dokusunun tehlike altında olduğunu tespit ettiği” rapora rağmen geçen Eylül ayında Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı’nın UNESCO Dünya Mirası Tehlike Altındaki Miras Alanı listesine alınma önerisi Dünya Mirası Komitesi toplantısında kabul edilmemişti.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri 2015’te Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne eklenmişti. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar