Usta yönetmen Yavuz Özkan hayatını kaybetti
Siyasal ve toplumsal içerikli filmlerin yönetmeni Yavuz Özkan onlarca yerli ve yabancı ödül kazanmıştı. Hayatını sinemaya ve sanata adayan Özkan, 77 yaşındaydı.
Bir süredir organ yetmezliği nedeniyle tedavi altında olan sinemasının usta yönetmenlerinden Yavuz Özkan hayatını kaybetti. 77 yaşındaki ödüllü yönetmen bir süre önce organ yetmezliği nedeniyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınmıştı.
Sinemaya senarist, yönetmen ve yapımcı olarak aralarında 'Maden' (1978), 'Demiryol' (1979),'Filim Bitti' (1989),'Yengeç Sepeti' (1994), 'Bir Kadının Anatomisi' (1995), 'Hayal Kurma Oyunları'nın da olduğu 44 film kazandıran Yavuz Özkan Antalya Film Festivali, Adana Film Festivali, Ankara Film Festivali ve İstanbul Film Festivali, İskenderiye Film Festivali ve SİYAD'dan 27 ödül kazanmıştı.
Yavuz Özkan, 1942 yılında Yozgat’da doğmuştur. 1962-1965 yılları arasında Kütahya'daki bir madende işçi olarak çalıştı.
Yavuz Özkan, 1965 ve 1966 yıllarında dergi ve gazeteler yayınladı. Daha sonra tiyatro oyunları yazdı ve yönetti. Kocaeli Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Bu topluluk dağılınca Dostlar Tiyatrosu'nda ve Töb-Der'de oynadı. Howard Fast’ın, Sacco ile Vanzetti’in hayatını anlatan "Suçsuzlar" adlı romanını oyunlaştırdı ve sahneye koydu.
HER YIL BİR FİLM ÇEKTİ
1970'lerde kısa filmler çekti ve film senaryoları yazdı. 1974 yılında "Vardiya" adlı belgesel filmle yönetmenliğe başladı. 1978 yılında başrollerinde Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Hale Soygazi, Meral Orhonsay, Halil Ergün’un oynadığı "Maden" filmini yönetmen olarak çekti.
1979 yılında yapımcı, senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı "Demiryol" filminde başrolde Tarık Akan ve Fikret Hakan oynadı. 1980 yılında Paris'e gitti ve yedi yıl süreyle oyuncu, yönetmen ve yazar olarak çalıştı. Fransız televizyonu için, 1982 yılında Sevgiliye Mektuplar/ Lettre a la Bien aime ve 1985 yılında Son Savaşçı isimli iki televizyon filmini yazdı ve yönetti. Philippe Nuil'in "Suyun Altındaki Ağaç" (The Tree Under the Water) filminde oynadı. 1987 yılında İstanbul’a döndü.
Düzenli olarak her yıl bir film çekti. Filmleri yurtiçi ve yurtdışında sayısız ödül kazandı ve birçok filmi dünyanın birçok ülkesinde gösterime girdi. 1991 yılında iki arkadaşı ile birlikte Türsak’ı (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Vakfı) kurdu. İki yıl boyunca 2.başkan olarak görev yaptı.
1992 yılında Yavuz Özkan tarafından yazılıp yönetilmiş olan "İki Kadın" adlı filmde başrollerde Zuhal Olcay, Serap Aksoy, Haluk Bilginer oynadı.
ÜCRETSİZ SİNEMA DERSLERİ VERDİ
Yavuz Özkan'ın senaryosunu yazıp, 1994'te yönettiği "Bir Sonbahar Hikayesi" adlı çalışması, 1994'te Adana Film Festivali'nde "En İyi Film", 6. Ankara Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Senaryo" ödülünü kazanırken, 10. Uluslararası İskenderiye Film Festivali'nde de "En İyi Senaryo" ödülüne layık görüldü.
1995 yılında Z-1 Film Atölyesi'ni kurdu. Sinemanın ustaları, sanatçılar, akademisenler, felsefeciler, edebiyatçılar ve iletişimcilerden oluşan 33 kişilik öğretim kadrosuyla parasız sinema eğitimi verdi. Okul hiçbir finansal yardım ve eğitim ücreti almadan 170 öğrenciye eğitim verdi. Ayrıca filmlerde çalışma ve pratik deneyim edinme şansı da sağladı. Atölye isimli bir dergi çıkardı. Atölye’nin son yılında eğitim, senaryo ve diyalog yazarlığı, sinematografi ve sinema oyunculuğu dersleri için "New York Tisch School Of Arts", "Lodz Film, Television And Theatre School", "Hungarian Academy Of Drama, Film And TV", "Royal Shakespeare Company" den getirilen öğretim görevlileriyle devam etti.
Atölye'de, daha sonra da Küçük Sahne Sadri Alışık Tiyatrosu’nda Cumartesi Söyleşileri düzenledi.
1998 yılında Film Yönetmenleri Derneği'nin Genel Başkanlığı'na seçildi. 1999-2002 yılları arasında Film Yönetmenleri Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Her cumartesi yapılan Türk Sinema Tarihi Seminerleri'ni ve yine derneğin organizasyonuyla cuma günleri Film Analizi toplantılarını düzenledi. 40 Türk romanından uyarlamalar projesini TRT ile birlikte yaşama geçirdi.
Kendi yazdığı ve yönettiği "Herkesin Bildiği Sırlar" adlı oyun 5 Mart 1998'de, "Karşı Penceredeki Kadı" ise Mart 1999'da sahnelenmeye başladı. 1988 yılında kendi yazdığı ve yönettiği "Umut Yarına Kaldı" filminde Lale Mansur ve Duygu Asena ile birlikte başrolde oynadı. (HABER MERKEZİ)