Yaray'dan Diyanet'e tepki: Diyarbakır'da Kürtçeye yer vermemek Kürtlere hakarettir
Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray, Diyanet'in Ulu Cami'de Kürtçeye yer vermemesine tepki göstererek, "Kürtçeyi daha çok sahiplenelim" çağrısı yaptı.
Kürtçeye dönük yasaklamalar sürerken, Kürtçe konuşanlar ise ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde bulunan Ulu Cami'nin girişine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından konulan "bilgilendirme panosu"nda Kürtçeye yer verilmedi. Diyanet'in panoyu sadece Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça dillerinde hazırlanması tepkiye neden olurken, hemen ardından Kürtçe konuşan öğrencilere ırkçı saldırı gerçekleştiği ortaya çıktı. Karaman'daki Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde bir grubun, 31 Mart'ta Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencileri darp ettiği öğrenildi. Merkezi Diyarbakır'da olan Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray, Kürtçeye dönük saldırıları değerlendirdi.
YOK ETME AMACI
Kürt dilinin yasaklanmasıyla Kürtlerin yok edilmek istendiğine dikkati çeken Yaray, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Diyarbakır'da Kürtçeye yer verilmemesini, "Kürt halkına hakaret" olarak nitelendirdi. Yaray, "Kürt halkı hakareti kabul etmez. Amed gibi bir yerde nasıl Kürtçe diline yer verilmez? Newroz'da gördük; O kadar engellemelere rağmen insanlar bir araya geldi ve varlıklarına sahip çıktılar. Dillerine de bu şekilde sahip çıkacaklar" dedi. Yaray, bir yandan okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak verildiğini,ancak diğer yandan Kürtçenin engellediğini ifade etti.
Yaray, Kürtçe üzerindeki politikalarla Kürtlerin kimliklerinden uzaklaştırılmak istendiğine işaret ederek, "Dilinden uzaklaşan bir halk, aynı zamanda varlığından da uzaklaşır. Çünkü dil kültürdür, edebiyattır, kendini bilmektir, kimliktir. Bir millet diliyle millet olabilir. Sadece pano değil, yaşamın her alanında diğer dillere yer veriyorlar ama konu Kürtçe olunca, yok etmek için elinden geleni yapıyorlar" diye kaydetti.
DİLE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
Kürtlerin her türlü engellemelere rağmen dillerini yaşattıklarını vurgulayan Yaray, baskılara karşı Kürtçeye sahip çıkma çağrısı yaptı. Yaray, "Bu konuda Kürtçenin daha çok konuşulması gerekiyor. En önemlisi evde Kürtçe konuşalım. Kürtler, eğitim hakkı konusunda direnmeli. Hiçbir devlet bir halkın dilini yasaklayamaz, bu suçtur" ifadelerini kullandı. (MA)