Yıkıntılar Arasında: Felaketi anlatma meselesi

Yıkıntılar Arasında: Felaketi anlatma meselesi
Özcan Alper'in Sur, Cizre, Nusaybin ve Yüksekova gibi ilçelerde yaşanan yıkımı anlattığı filmi Diyarbakır'da gösterildi.

Sur, Cizre, Nusaybin ve Yüksekova gibi ilçelerde yaşanan yıkımın genç bir şairin gözünden anlatıldığı "Yıkıntılar Arasında" filminin gösterimi Amed Şehir Tiyatrosu’nda yapıldı. Sonbahar, Gelecek Uzun Sürer ve Rüzgarın Hatıraları filmleriyle tanınan Özcan Alper’in yönetmenliğini üstlendiği animasyon türündeki kısa filmi çok sayıda sinemasever izledi.

Film, Basklı şair Jose Sarrionandia’nın Zor Zamanlar şiirinden kesitlerle beraber, Sur, Nusaybin, Cizre, Yüksekova ve Şırnak’ta yaşanan yıkımı ve insani durumu, genç bir şairin gözünden anlatıyor. Filmde Dicle Haber Ajansı’nın arşivinden gerçek fotoğraflar kullanıldı.  

FİLMİN KONUSU

Avrupa’nın önemli film festivallerinden 66. San Sebastian Film Festivali’nde gösterilen filmin konusu şöyle: "Genç Kürt şair Lal (32), bitmeyen günlerini küçük hücresinde düşünceleriyle baş başa geçirmektedir. Bir anda hücresinin içinde gerçek mi kendi hayal ürünü mü olduğu anlaşılmayan bir serçenin belirmesiyle rüya ve gerçeklik arasında asılı kalan bir yolculuğa çıkar. Çocukluğunu geçirdiği şehrin sokaklarına dönen şair, zamanı durmuş, anıları yıkılmış ve insanları dağılmış olarak buluyor."

‘FİLM SONRANIN HAFIZASI OLACAK’

Gösterimin ardından yönetmen Özcan Alper ve senarist Murat Özyaşar’ın katılımıyla söyleşi gerçekleştirildi. Alper, filmi Diyarbakır’da çekmeye karar verdiğini, ancak çekme imkanlarının olmadığını dile getirerek, Sur, Cizre ve Nusaybin gibi semt ve kentlerde ablukalar ve çatışmalar başlamıştı. Herkes gibi ben de şehre geldim lakin Sur’a giremedik. Sonra bir süre bekledim ama bunun kısa sürmeyeceği belli oldu. Sonrasında da gördük zaten, bütün kent komple yakıldı ve yıkıldı."

Senaryoyu kentte yaşayan birçok şair ve yazarla paylaştıklarını belirten Alper, "Süreçle ilgili binlerce fotoğraf arasından 100’e yakın fotoğraf seçtik. Bu fotoğrafların daha çok Sur, Cizre ve Nusaybin’de yaşananları anlatabilen kareler olmasına özen gösterdik. İleriye dönüp bakıldığında 20-30 yıl sonrası için bu sürece dahil bir hafıza oluşması için çalıştık. Daha sonra da bu fotoğrafları da klasik boya resim tekniğiyle boyayarak bir biçim oluşturduk" diye konuştu.

ÖZYAŞAR: SÜREKLİ BİR ŞEYLER YOK EDİLİYOR

Yazar Murat Özyaşar da bir felaketin yaşandığını vurgulayarak, "Sizi boğan bir durum. Bundan kaçamazsınız. Kaçsanız nereye kaçacaksınız. Felaketi anlatma meselesi. Yaşananları unutarak yaşayamayız. Bir yas gibi. Bunu nasıl anlatmalıyız. Yaşananları anlatacak kavram bulamıyoruz. Sürekli bir şeyler yok ediliyor" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar