'Yılın En Önemli Kitabı' raflarda: Tanrı, İnsan, Hayvan, Makine

'Yılın En Önemli Kitabı' raflarda: Tanrı, İnsan, Hayvan, Makine
Meghan O’Gieblyn imzalı 'Tanrı, İnsan, Hayvan, Makine' Altın kitaplar etiketiyle çıktı. Kitap yapay zekanın toplumsal hayata girişiyle birlikte makine-insan etkileşiminden doğan dijital metaforları kadim felsefi sorular üzerinden yeniden ele alıyor.

Artı Gerçek - Meghan O’Gieblyn’in felsefi ve ironik bir anlatımla hayatın anlamını yeni baştan sorguladığı kitabı 'Tanrı, İnsan, Hayvan, Makine' Altın kitaplar etiketiyle çıktı.

New York Times Book Review'un 'Yılın En Önemli Kitabı' seçtiği kitap, dini imgelerin bir refleks olarak çevrimiçi yaşama uygulanma biçimlerini anlatıyor.

The New Yorker'da çıkan bir tanıtım metninde kitapla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“İnsanlık tarihinin büyük bir bölümünde dünya, bizim kavrayışımızın çok ötesindeki güçler tarafından yönetilen tılsımlı bir yerdi. Ancak bilimin yükselişinden ve Descartes’ın zihin ve fiziksel dünyayı birbirinden ayıran felsefesinden sonra bu gizemin yerini materyalizm aldı. Bu noktada kendi bilincimizin, yani “ruhumuzun” aslında bir yanılsama olup olmadığını sorgulayan bir sürece girdik.

"Şimdiyse idrakimizin, kontrolümüzün, hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan teknolojinin ve özellikle yapay zekânın hayatımıza girmesiyle varoluşun temel sorularını anlamlandırmak için yeni dijital metaforlar kullanmaya başladık. Ama kimlik, bilgi, yaşamın amacı gibi temel felsefe problemleri merkeze alan bu metaforlar yeni bir perspektif ışığında tekrar ele alınmaya muhtaç.”

​“İnsan-makine etkileşimleri üzerine kaleme alınmış bu çalışmanın yazarı, Hıristiyan köktenciliğini terk ederek bir anlam arayışına giriyor... Bilincin ‘beyindeki bir madde olmadığını, daha çok özne ile dünya arasındaki karmaşık ilişkilerden ortaya çıktığını’ keşfediyor.” (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar