Yolu bilmeyen kaybolur
KÜLTÜR SANAT - Alamut’a Dönüş, Hallac-ı Mansur, Hayam Yıldızların Efendisi, Kartal Yuvası Alamut gibi fantastik romancılığın çok satan kitaplarını yayınlayan Yurt Yayınevi üzerinde yine çok konuşulacak bir eseri geçtiğimiz hafta yayınladı.
Yayınevinin sahibi Ünsal Öztürk’ün dördüncü eseri olan Cevher, günümüzde çokça gündeme gelen Aleviliğin yol prensibini ele alıyor. Aleviliğin şekle, surete takılmayan felsefesini yazar, kendi kişisel yolculuğundan bir seyir içinde, masalsı üslubuyla anlatıyor.
‘Sultana gitmek isteyen, yedi kat yeryüzünü ve dokuz feleği bilecek. Yol ordan gelmiştir, ordan geçmektedir. Yolu bilmeyen kaybolur.’ sözleriyle Öztürk, yaşamın en tartışılan gündemi olan kader ve felek ilişkisine bakıyor. Aslında bu yaklaşımıyla feleği yargılayıp ‘ecel gelmeden öldüren’ feleğin kader üzerindeki oyunlarını sorguluyor.
Kitabında pek çok derviş ve erenin sözlerine yer vererek sorularını aslında onlara yöneltip, binlerce yıla varan hakikatin bilgisini açığa çıkartıyor. Yedi bölümden oluşan kitabında yazarın bir de rehberi var. Yaşlı bir Seyyid ile doğup büyüdüğü memleketinin ziyaretlerinden birinde buluşan yazar, ışk ile aşk’ın birlikteliğine bakıyor. Yaşlı Seyyid’in anlatımıyla ‘ışık iyiliktir oğlum, bunu bil. Biz ona aşk diyoruz. Yunus’un Işk dediği Aşk’tır.’ ifadesiyle iki kavram arasındaki bağı keşfediyor.
Zamanın seyrini ışk ile aşk arasında başlayan ilişkide ele alıyor yazar ve Alevilerde merak edilen yaradılış mitosunu, Habil Kabil’i, iyi ve kötüyü, yedi kat yer ve göğü, ışık ve karanlığı var olan bütün ikiliği kutsal kitaplar ve mitolojilerin hayal ve gerçek arasında anlaşılmaya çalışan hikâyelerinden irdeliyor ve Hakk’a geliyor. Evveli ve ahiri olmayan, iyiliği ve kötülüğü olmayan, saflığa geliyor.
Şeyh Hatayi, Yunus Emre, Derviş Ali, Seyyid Nesimi, Pir Sultan, Aşık Noksani, Kaygusuz Abdal, Abdal Musa, Virani, Cebrail, Aşık Veli, Neşet Ertaş gibi pek çok ozan ve erenin sözleri ile Cevher’in bölümleri arasında ilerlerken, bilimin tüm disiplinlerinin Aleviliğin yaşam kaynağı olduğuna değiniyor yazar. Kitabında, simya, kimya, matematik, gök ilmi, yer ilmi disiplinlerini bilen insanın, feleğin çarkına takılmadan, oyunlarına kapılmadan yol alınmasının koşullarına bakıyor.
Cevher kitabı Alevilik teolojisine merak salanların ilk elden başvuracakları bir eser. Yazarın fantastik üslubu, okuyucuyu kendi hayal dünyasında da pek çok yere götürüyor. Bu yerlerin hangisi gerçek, hangisi hayal olduğuna okuyucunun kişisel seyrinin karar vermesi gerekiyor.
Yazarın diğer kitapları;
Aleviliğin Büyük Sırrı Damlanın içindeki Gerçek (2005): ‘Üçler, beşler, yediler, kırklar ve üç yüz altmış altı. Ne anlam ifade ediyordu bu sayılar?’
Gizli bilgilerin Sahipleri ve Aleviler Yalanlar ile Gerçekler (2007): ‘Alevilik "Işığın" kaynağıdır. Ancak her "Işık", "ışık" değildir!’
Aleviliğin Kaynağı Ezdan (2015): ‘Kendine has bir kozmogoniye sahip olan Ezdan dini Sırr-ı Hakikattır.Büyük Ezdan dininin bugünkü parçaları Ezidilik, Alevilik, İsmaililiktir.’