Kuzey Kore'den bu kez de hidrojen bombası

Kim Jong-un’un emriyle yapılan deneme iki yapay depreme neden oldu. Güney Kore, BM Güvenlik Konseyine acil toplantı çağrısı yaptı.

Kuzey Kore'den bu kez de hidrojen bombası

DÜNYA - Kuzey Kore uluslararası toplumdan yükselen tepkilere rağmen silahla oynamaya devam ediyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki iki depremin ardından Kuzey Kore kaynakları "Uluslararası balistik füzeye monte edilebilen hidrojen bombası denedik" açıklaması yaptı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, Kuzey Kore'nin nükleer deneme bölgesi olarak bilinen Pung-ye-ri'de 5,6 ve 4,6 büyüklüğünde iki sarsıntının meydana geldiğini açıkladı.

Yonhap 'yapay depremin' Kuzey Kore'nin 6. nükleer denemesi olduğunu da belirtirken, ajansa göre söz konusu deneme, geçen sonbaharda yapılan 5. denemeden 9.8 kat daha güçlü. Bu da şimdiye kadar yapılan en güçlü depreme işaret ediyor.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre de depremin büyüklüğü 5,6 olarak açıkladı.

'ŞÜPHELİ BİR PATLAMA'

Çin yönetimi ise sarsıntıyı "şüpheli bir patlama" olarak duyurdu. Çin sarsıntının büyüklüğünü 6,3 olarak tespit ettiklerini açıkladı. Çin ayrıca sarsıntının kaynağının yeryüzü olduğu bilgisini de paylaştı. Sarsıntının Kuzey Kore'nin yeni ve gelişmiş bir hidrojen bombası ürettiğini ilan etmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

İkici sarsıntının ise çökmeye bağlı olarak oluştuğu ve büyüklüğünün 4,6 olduğu belirtildi.

Yonhap, sarsıntıların ardından Güney Kore'de güvenlik konseyinin ivedi bir şekilde toplandığı bilgisini geçti.

Nükleer bomba üretim tesisini ziyaret eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bir hidrojen bombasının kıtalararası balistik füzeye monte edilmesini izledi.

Kuzey Kore yönetimi, sismolojistlerin yer sarsıntısını tespit etmelerinden saatler sonra, altıncı nükleer denemelerinin "mükemmel bir başarıyla" sonuçlandığını açıkladı.

Pyongyang yönetimi, atom bombasından çok daha güçlü bir silah olan hidrojen bombasını denediklerini bildirdi.

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin iddialarına ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini söylerken, ülkenin nükleer kapasitesinin geliştiğinin de açık olduğunu belirtiyor.

Hidrojen bombası atomların birleşmesi yoluyla büyük bir enerji açığa çıkartıyor, atom bombalarında ise atomların ayrışmaları yöntemi izleniyor.

Kuzey Kore bir önceki nükleer denemesini Eylül 2016'da yapmış, 29 Ağustos'ta da bir füze denemesi gerçekleştirmiş, deneme dünya kamuoyunun tepkisini çekmişti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI YAPILDI

Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen hidrojen bombası denemesine Güney Kore'den tepki geldi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Pyonyang'a en güçlü yanıtın verilmesi gerektiğini söyledi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısı yaptı. (BBC, Sputnik, CNN İnt.)

Dünya Kuzey Kore'yi kınadı haberin linki için tıklayınız

nükleer Kuzey Kore