‘Etki Ajanlığı’ düzenlemesi kimi hedef alıyor? | Veysel Ok değerlendiriyor | +PODCAST

‘Etki Ajanlığı’ düzenlemesi kimi hedef alıyor? | Veysel Ok değerlendiriyor | +PODCAST
9. Yargı Paketi ile birlikte “etki ajanlığı” düzenlemesinin meclise gelmesi bekleniyor. MLSA Eş Direktörü Veysel Ok düzenleme için “Dünya üzerindeki en ağır yasa” dedi.

Egemen GÖK


Artı Gerçek - “Yeni tip casusluk suçu” oluşturarak gazeteci ve araştırmacıları susturacağı için tepki gösterilen ‘etki ajanlığı’ maddesi Meclis'e geliyor. AKP’nin ‘etki ajanlığı’ düzenlemesini de içeren ve "9. Yargı Paketi" olarak nitelendirilen kanun teklifini TBMM’ye sunması bekleniyor. AKP, “yeni tip ajanlık faaliyetleri” ile mücadele amacıyla bu düzenlemeyi gerekli bulduğunu savunurken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise fon kullanan kuruluşları işaret ederek teklife sahip çıkıyor.

'YENİ TİP CASUSLUK' DÜZENLEMESİ

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 339’uncu maddesinden sonra gelmek üzere eklenmesi önerilen taslakta yer alan 22’nci madde kamuoyunda ''etki ajanlığı'' olarak tartışılıyor. Bazı hukukçularda bu düzenlemeye ''yeni tip casusluk'' suçu diye nitelendiriyor. Buna göre, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hapis cezası ile cezalandırılacak.

“Etki ajanlığı" suçlaması kimleri, nasıl hedef alabilir? Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok +Podcast’te değerlendirdi.

'İŞİN NİTELİĞİ TERÖRİZE, KRİMİNALİZE EDİLİYOR'

Düzenlenemin anayasada tanımlanan birçok özgürlüğe aykırı olduğunu söyleyen Veysel Ok, “Dünyada bir eğilim var. Özellikle sivil toplum, araştırma, yabancı örgütlerle ve uluslararası kurumlarla çalışan kişileri kurumları suçalyıcı bir noktaya itecek bir eğilim var. Çin’de başladı Rusya ile devam etti. Polonya, Gürcistan… Birçok ülkede demokratik kurumların, denge ve denetlemenin önemli ögelerinin kriminalize edilmesi için bir çaba söz konusu. Türkiye’deki de bu çabanın devamı. Ama şu farkla, bizim medyadan gördüğümüz kadarıyla, çünkü bakanlıktan hala resmi bir açıklama yok, meclise gelecek yasa dünya üzerindeki en ağır yasa. Gürcistan’dan ve Rusya’dan bile daha ağır bir yasa ile karşı karşıyayız. Çünkü burada işin niteliğini terörize ediyorlar, işin niteliğini kriminalize ediyorlar, kaynağı değil” dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar