'10 binlerce işçiye kadro yolu kapatıldı'
HDP'li Müslüm Doğan, taşeron düzenlemesinin Meclis gündeminden kaçırıldığını belirterek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
HABER MERKEZİ - HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 695 ve 696 sayılı KHK’lerle getirilen taşeron düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Doğan, şunları dile getirdi:
695 ve 696 sayılı KHK’lerle yapılan taşeron düzenlemesi çok ciddi sorunlar barındırmaktadır. Başta bu taşeron düzenlemesinin OHAL koşullarında getirilmesi var olan sorunların yargı yoluna götürülmesinin önünü kapattı. Ayrıca tüm taşeron işçilere koşulsuz kadro sözü verilmesine rağmen taşeron işçilerin büyük çoğunluğu kadro hakkından yoksun bırakıldı.
'ÇOK SAYIDA İŞÇİ KAPSAM DIŞI BIRAKILDI' ok sayıda işçi kapsam dışı bırakıldı
Belediye ve il özel idarelerinde çalışan taşeron işçilere kadro hakkı yerine iktisadi teşekkül işçiliği getirilmiştir. KİT’ler ve bazı özel bütçeli kurumlarda çalışan işçiler kapsam dışında tutulmuştur. İhalesinde personel gideri yüzde 70’in altında olan işçilerle mal ve yapım işlerinde çalışan işçiler de kapsam dışında tutuldular. Kapsam içinde olan işçilere de hem güvenlik soruşturması hem de yazılı ve sözlü ya da uygulamalı sınava tabi tutulma zorunluluğu getirilmesi kabul edilir değildir.
'YARGI YOLU KAPATILDI'
Bir işçi alımını gerçekleştiriyorsunuz ve 657 sayılı devlet memurları kanununda belirtilen şartlarla kadroya geçişi sağlamak istiyorsunuz. Kadroya geçişin mevcut hak ve ücretlerle yapılması gerekir. Ama taşeron işçilerin hak ve ücretleri mevcut kadrolu işçilerin seviyesine çekilmeyeceği gibi kadroya alınan taşeron işçiler mevcut kadrolu işçilerin toplu sözleşmesinden de yararlanamayacaklar. Düzenleme OHAL devam ederken KHK ile yapıldığı için Anayasa Mahkemesi yolu da kapatıldı.
'10 BİNLERCE İŞÇİYE KADRO YOLU KAPATILDI'
KHK’nin 127. maddesinde kapsam belirlenmiş ve 5018 sayılı kamu mali yönetim kanunu 1-2-3-4 sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri kapsam içine alınmış. Ancak 26 özel bütçeli kuruluş ve KİT’lere ise kadro verilmemiş. Ayrıca 26 farklı kamu iktisadi teşebbüsü de kapsam dışında kalmış. Buralarda çalışan 10 binlerce taşeron işçiye kadro yolu kapanmış oldu. KHK’de gizli olan noktalar da bunlar.
'GÜVENLİK SORUŞTURMASI KADROLAŞMADA YENİ BİR SÜRECİN YOLUNU AÇIYOR'
Siz işçileri alıyorsunuz, 657 sayılı kanundaki maddelere uygun olarak. Türk vatandaşı olması, olabilir. Kamu haklarından mahrum bulunmamak koşulu var. Geçmişte kişiler bazı sorunlar yaşamış olabilir. Bazı suçlardan mahkum olmaması, askerlikle ilişkisi olmaması gibi maddeler var. Güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması yapılmış olması. Siz bir kişiyi taşeronda çalıştırıyorsanız onlar zaten güvenlik soruşturmasından geçirmişsiniz. Onları tekrar güvenlik soruşturmasına tabi tutmak yeni bir sürecin yolunu açmış oluyor kadrolaşmada. Bu yetkiyi il emniyet müdürlüklerine veriyor. Soruşturmada yıkıcı faaliyetlerle ilgisi bulunmaktan ahlaki duruma kadar çok geniş bir araştırma yapılıyor. Yıkıcılık nedir? Demokratik ülkelerde, iç hukukta ve uluslararası hukukta belirlenmiş haklar var. Demek ki düşünce suçluları kadroya alınmayacak.
'TAŞERON DÜZENLEMESİ MECLİS GÜNDEMİNDEN KAÇIRILDI'
Başka ilginç maddeler de var. Taşeron işçilerin, taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin açtıkları davalar ve bu davalar sonucunda hak kazandıkları alacaklardan feragat etmeleri isteniyor. Bir sulhname imzalattırılıyor. Kadroya alınan işçiler geçmişe dönük hiçbir hak talebinde bulunamayacaklar.
Bu Meclis gündeminden kaçırılan bir düzenleme. AKP yetkilileri diyor ki, "çok acildi". Niçin 90 günlük bir geçiş süresi verdiniz. Bu, hakkaniyet usulüne uyulmadığını gösterir.