42 işçinin öldüğü maden katliamıyla ilgili konuşan Bilgin: 2015 yılında bu madeni kapatmışız

42 işçinin öldüğü maden katliamıyla ilgili konuşan Bilgin: 2015 yılında bu madeni kapatmışız
Bakan Vedat Bilgin 2015 yılında Amasra’daki maden ocağının yargı kararıyla açıldığını belirtti. Bingin, Enerji Bakanlığı’na yüklenerek, ‘İşletmelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesine onay verdiğinin bilinmesini isterim’ dedi.

Artı Gerçek-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden katliamına dair dikkat çeken çıkışlar yaptı.

Bilgin, kendi bakanlığını savundu, “ruhsatı veren” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı eleştirdi. Bilgin, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) denilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde olan yapının da bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesine onay verdiğinin bilinmesini isterim” dedi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre katliama ilişkin bilirkişi raporlarında sorunlar olduğunu kaydeden Bilgin, “İşçilerin soluk alması için ölçülen bir hava değeri var, bir de tehlike oluşturabilecek muhtelif partikülleri ölçmek için bir hava değeri var, onların ikisini birbirine karıştırmışlar” dedi.

Bilgin, AKP döneminde yaşama geçirilen ve “patrondan maaşlı denetim” olduğu için tepki çeken uygulamayı eleştirdi.

Bilgin, “İş sağlığı ve güvenliği hizmeti satın alıyorlar. Patronların ödediği iş güvenliği müessesi işleyebilir mi” diye sordu. CHP’li Ali Şeker, bunun üzerine “Senelerdir söylüyoruz” karşılığını verdi.

‘KAPATTIK, YARGI AÇTI’

Bilgin, Çalışma Bakanlığı’nın sorumluluğunun müfettişler üzerinden tespit yapıp rapor hazırlamak olduğunu belirterek “2015 yılında bu madeni kapatmışız. Her yıl da bu madene ceza kesmişiz” dedi.

CHP’li Yıldırım Kaya, “Kim yeniden açtı?” diye sordu. Bilgin, işletmenin yargı kararıyla açıldığını söyledi, “Sadece madeni işletmeye açmamışlar, madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar, dava devam ediyor” diye ekledi.

Bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarında ortaya koyduklarını savunan Bilgin, “MAPEG denilen Enerji Bakanlığı bünyesinde olan yapının da bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesine onay verdiğinin bilinmesini isterim” dedi.(Kaynak)

Öne Çıkanlar