Ahmet Davutoğlu: AKP-MHP’nin kına yakması için erken

Ahmet Davutoğlu: AKP-MHP’nin kına yakması için erken
Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan Davutoğlu, HDP’nin hesaplarına bloke koyulmasına ilişkin, ‘Bahçeli işine baksın’ yanıtını verirken, ortak hükümet protokolüyle ilgili üzerinde uzlaşılamayan maddelere ilişkin ‘aramızda çözülmeyecek bir sorun yok' dedi.

Seda TAŞKIN


ANKARA- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu gündeme ilişkin Artı Gerçek’in sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Altılı Masa’nın dağıldığına ilişkin yapılan açıklamalara, “Sayın Erdoğan'la, Sayın Bahçeli ellerine kına yakmasınlar. Kına için daha çok erken. Kınayı seçimde biz yakacağız” yanıtını verdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun sorularımıza verdiği yanıt şu şekilde:

Ev sahipliğinizde yapılacak liderler zirvesinde Hükümet Protokolü konuşulacak. Ancak, toplantı öncesinde liderlere ikinci turu yapacaksınız. Bu ihtiyaç neden kaynaklandı?

Liderler zirvesi ile ilgili son toplantıda iki konunun tamamlanması kararını aldık. Birisi geçiş süreci yol haritası, diğeri de ortak hükümet programı gibi ortak politikalar metni. Bunların komisyonu da sürekli çalışıyor. Çalışmalar sürerken, belli aşamalarda liderlere danışılması gereken hususlar var. Bizim ev sahipliğimizde yapacağımız toplantıya kadar bunların tamamlanması için arada bir görüşme daha yapıldı. O zamana kadar bitmiş konuları bir gözden geçirelim diye karar verdik. Dolayısıyla ilk turda, görüş ayrılıkları olan komisyon içinde uzlaştırmak için yaptığımız bir turdu. Ancak Ekrem İmamoğlu olayı olunca yarıda kesildi. Nitekim sayın Babacan ve Sayın Uysal’la görüşmeden İstanbul’a gitmek durumunda kaldık hep beraber. Dolayısıyla yarın Sayın Uysal'la görüşeceğim. Perşembe günü, Sayın Babacan'la görüşüp, mümkün olduğunca liderler arasında şu ana kadar ki konulardaki ihtilafları çözüme kavuşturacağız Sonra çalışmalar komisyonu devam edeceği için bitmeden yani toplantıdan önce bir tur daha atacağız. Bir sebebi de Sayın Karamollaoğlu'nun sağlık durumu nedeni ile net tarih tespit edemememiz. Sağlık durumuna göre ikinci bir tur yapmaya ihtiyaç olabilir diye düşündük.

HÜKÜMET PROTOKOLÜ BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLANDI’

Hükümet Protokolü, liderler zirvesinin ardından büyük ölçüde tamamlanacak diyebilir miyiz?

Büyük ölçüde tabii. Arkadaşlarımızın yaptığı planlama bu hafta sonu bütün başlıklarda tamamlanacak. Sonra o tamamlanmış metinleri ben liderlere götüreceğim bakın şu konular tamamlandı, şuralarda görüş ayrılıkları var diye. Bunlar da çok büyük maddeler değil. Onları konuşacağız aramızda ve toplantıya bizim ev sahipliğimizde davet etmiş olacağız.

‘SOMUT NOKTASAL ÇÖZÜMLER OLACAK’

Hükümet Protokolü ne vadedecek? Vatandaş ekonomik sorunlara yönelik çözüm vaatlerini bu protokolde görebilecek mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili ne yapılacağı, enflasyon hedefleri, istihdamla ilgili nasıl çözüm yolları bulundu? İşsizlik sorunu nasıl çözülecek? Bunlar somut noktasal çözümler olacak. Şunu şunu yapacağız gibi. Aslında somut önerilerimiz ilk açıkladığımız temel ilkeler metninde vardı. Ama şimdi politika önermeleri olacak. Yani tarımda şunları, sanayide şunları yapacağız, dış ticareti artırmak için, kuru kontrol etmek için şunları yapacağız diye tek tek maddeleştirilmiş çok kapsamlı bir program olacak.

‘AŞILAMAYACAK SORUN YOK ARAMIZDA’

Peki ihtilaflı konulardan bahsettiniz, bunların aşılabileceğini düşünüyor musunuz?

Kesinlikle sorun yaşamayacağız. Kesinlikle. Hiç öyle aşılamayacak sorun yok aramızda.

‘ERDOĞAN’LA BAHÇELİ ELLERİNE KINA YAKMASIN’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’la ilgili olası adaylıklarına “hayır demeyecekleri” açıklaması ile ilgili “Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır” demişti. Bu tür açıklamaların ardından iktidar tarafından altılı masa ile ilgili çatlak iddiaları gündeme geliyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunlar olur bazen, böyle bilinçli olmaksızın bir plan olmaksızın da yanlış anlaşılmalar olabilir. Biz bunu masada oturup konuşuruz. Hiç kimse buradan kendisine paye veya bu masanın dağılacağı gibi bir vehme kapılmasın. Sayın Erdoğan'la, Sayın Bahçeli ellerine kına yakmasınlar. Kına için daha çok erken. Kınayı seçimde biz yakacağız.

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin hazine yardımlarına bloke konulmasını talep etti. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Siyasi partilerle ilgili kapatılması ya da belli müeyyideler uygulanması hukuki bir konudur. Buna Sayın Bahçeli karar veremez. Sayın Bahçeli son dönemde her konuya karar veriyor. Yargı makamı o. Eylem makamı o. Cezalandırma makamı o. İşaret ediyor, marketler taşlanıyor. İşaret ediyor, yargı öyle veya böyle karar veriyor. Bazı isimlerin dışarı çıkması için işaret ediyor. Bir dakika bütün bu erkler Sayın Bahçeli'de mi toplandı? Bütün yasama erki onda.

KENDİ PARTİSİ DIŞINDA HER PARTİYLE İLGİLENİYOR’

Hangi kanun çıkacak, af çıkacak o karar veriyor. Yargı erki onda, cezalandırmalara da bakıyor. Kapatmalara bakıyor. Şurası kapansın, burası kapansın, yürütme erki de zaten onda. Böyle bir şey olmaz. Sayın Bahçeli, bir partinin genel başkanıdır. Ama kendi partisi dışında her partiyle ilgileniyor maşallah. İşine baksın. Herhangi bir partiyle ilgili hukuki bir süreç işleyecekse de o hukuk mantığı içinde işletilir.

Öne Çıkanlar