Akbelen direnişçileri yarın Ankara’da: İkizköylüler Kılıçdaroğlu ile görüşecek, grup toplantısında söz alacak

Akbelen direnişçileri yarın Ankara’da: İkizköylüler Kılıçdaroğlu ile görüşecek, grup toplantısında söz alacak
Akbelen Ormanı'nda 15 gündür ağaç kesiminin durması için nöbet tutan İkizköylüler, yarın Ankara’da. Artı Gerçek'e ulaşan bilgiye göre, İkizköylüler yarın Kılıçdaroğlu ile görüşme gerçekleştirecek daha sonra ise eylemciler grup toplantısında söz alacak.

Seda TAŞKIN


ANKARA - TBMM Genel Kurulu, CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin çağrısı ile yarın toplanacak. Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimine direnen köylüler ve çevreciler Genel Kurul'a izleyici olarak katılacak. Artı Gerçek’in edindiği bilgiye göre köylüler ve çevreciler yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirecek, görüşmenin ardından ise grup toplantısına katılınacak.

Akbelen’den yola çıkan çevreciler ve köylüler Ankara’da sabah saat 09.30’da Makine Mühendisleri Odası’nda eylemcilere destek verenler tarafından karşılanacak. Daha sonra çevreciler ve köylüler burada bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

DİRENİŞÇİLER SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞECEK

Basın açıklamasının ardından eylemciler TBMM’ye geçerek ve siyasi parti temsilcileriyle görüşme gerçekleştirecek. Eylemciler, Kılıçdaroğlu ile görüşme gerçekleştirdikten sonra CHP grup toplantısına katılacak. Edindiğimiz bilgiye göre çevreci ve köylülerin grup toplantısında söz almaları bekleniyor.
TBMM Genel Kurulu’nda yarın toplantı yeter sayısına ulaşılması durumunda gündeme ilişkin müzakereler yapılacak ve bu müzakerelerin sonunda genel görüşme açılıp açılmamasına işari oylama yoluyla karar verilecek. 151'den az olmamak şartıyla oylamaya katılanların salt çoğunluğunun sağlanması halinde, genel görüşme açılacak. Genel görüşmenin yapılacağı gün, özel gündem olarak Danışma Kurulu’nca tespit edilecek. İki günden az, yedi günden fazla olmamak kaydıyla genel görüşme için gün belirlenecek.

NE OLMUŞTU?

740 dönümlük Akbelen Ormanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. 2021 yılında başlayan süreçle birlikte, İkizköylüler, ağaçlar kesilmesin diye ormanda kendilerine ait alanda nöbete başlamış, YK Enerji hakkında yasal yollara başvurmuştu. Akbelen Ormanı’nı kömür sahası olarak kullanmak isteyen YK Enerji’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinlere karşı açılan davalarda pek çok kez yürütmeyi durdurma kararı alınmış, fakat mahkeme kararları uygulanmamıştı. 2 yıldır devam eden eylemlerde farklı zamanlarda şirket tarafından ormana gönderilen işçiler, ağaçları kesmek isteyince yine jandarma müdahalesi ile karşılaşılmıştı. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamalarda, bugün için ormana girileceği ve ağaçların kesileceği belirtilmişti. Jandarma gözetiminde başlatılan ağaç kesimine karşı köylüler yetkilileri yasalara uymaya çağırıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar