AKP'den seçim tarihine ilişkin ilk açıklama: 'Konuşma zamanı değil'

AKP'den seçim tarihine ilişkin ilk açıklama: 'Konuşma zamanı değil'
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "seçim ivedilikle ertelenmeli" çıkışının ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'dan "Can derdindeyiz, seçimi konuşma zamanı değil" açıklaması geldi.

Artı Gerçek - Maraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin 31 bin kişinin ölümüne ve en az 10 kentte de ağır bir yıkıma yol açmasının ardından, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimler konusunda AKP'den açıklama var. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, şu an seçimlerin tarihi ile ilgili herhangi bir değerlendirme yapmadıklarını savundu.

Eski TBMM Başkanı olan AKP'li Bülent Arınç'ın "seçimlerin ivedilikle ertelenmesi" çağrısının ardından konuşan Yavuz, "Biz şu an can kurtarma derdindeyiz. Şu ana kadar seçimle ilgili herhangi bir şeyi toz zerresi kadar bile konuşmadık. Bunu konuşmaya utanırız" dedi.

Yavuz, Hürriyet’ten Hande Fırat'a demecinde, "Hepimiz deprem bölgesindeyiz. Bu felaketin ortasında bunu konuşmak abesle iştigal, giden canlarımıza hakarettir. Bunu konuşanlar kafaları bulandırmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

ARINÇ NE DEDİ?

Bülent Arınç dün, muhalefetin tepkisini çeken açıklamasında "seçimlerin ivedilikle ertelenmesi" çağrısı yapmıştı. "Ne Mayıs'ta ne Haziran'da seçim olmaz, olamaz. Devlet bürokrasisinin vatandaşlarımızın yaralarına merhem olmasına odaklanması için seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım. Bu bir tercih değil zarurettir" diyen Arınç, şöyle devam etmişti:

"Şahsi düşünceme göre yapılacak basittir; Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat, mecliste grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla bir araya gelmeli ve bu zaruretin nasıl aşılacağını konusunda onlarla istişare etmelidir.

'YA 2024 YA DA KASIM 2023'

Benim seçimleri erteleme konusundaki naçizane düşüncelerim şunlardır. Birinci tercihim; Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile 2024 yılı Mahalli İdareler Seçimleri birleştirilebilir. Bunun geçmişte örnekleri vardır. İkinci tercihim Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerinin ötelenerek Kasım 2023'te yapılmasıdır. Üçüncü tercihim ise ilk iki seçenekte anlaşılamadığı takdirde tüm siyasi partilerin mutabık kalacağı başka bir tarih üzerinde anlaşma sağlanmasıdır.”

KILIÇDAROĞLU: SEÇİMDEN KAÇMAK İSTİYORLAR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu sözlere “Seçimin ertelenmesi taleplerinin altında seçimden kaçma iradesi var" tepkisini göstererek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ancak bu iradeyi YSK üzerinden hayata geçirmek yani kendi çıkarlarına göre bir defaya mahsus özel kararlar aldırmak istiyorlar. Sayın Arınç’ın açıklaması bunu gösteriyor.

Tekrar ediyorum; kimseye özgü hukuk normu oluşturulamaz. Yapılması gereken, ister erken seçim olarak 14 Mayıs, ister zamanında 18 Haziran olsun, ivedilikle seçim tarihinin belirlenmesidir. Seçimden kaçmanın hiç kimseye bir yararı yoktur. Ancak zararını tüm ülke çekecektir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar