Alevi örgütleri İBB'in cemevi kararını yorumladı: 'Başkanlar yasa çıkarılması için TBMM'ye çağrı yapmalı'

Alevi örgütleri İBB'in cemevi kararını yorumladı: 'Başkanlar yasa çıkarılması için TBMM'ye çağrı yapmalı'
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla cemevleri ibadethane olarak kabul edildi. Alevi örgütlerinin temsilcileri, belediye başkanlarının cemevlerini ibadethane olarak kabul eden yasa çıkarılması için TBMM'ye çağrıda bulunmasını istedi.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2 Aralık 2014'te cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasına karar verdi. Ancak AİHM kararına rağmen cemevleri ibadethane olarak tanınmıyor, ibadethanelere tanınan birçok haktan yararlanamıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, dün oy çokluğuyla cemevlerini ibadethane olarak tanıdı. Teklife 'hayır' oyu kullanan İBB Meclisi AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, "Toplumsal hassasiyetler dikkate alınmadan cemevleri havra, kilise ve camiye ilave olarak ayrı bir dini kategori şeklinde düzenlenmiş" dedi.

Alevi örgütlerinin temsilcileri ise kararı Artı Gerçek'e değerlendirdi.

ERÇE: ALEVİLİĞİN ANAYASAL GÜVENCEYE ALINMAMASI DEVLETİN AYIBI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, İBB kararı için şunları söyledi:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin almış olduğu bu karar bizim için kıymetli ve doğru bir karardır. Ancak bunun bir oylamaya tabii tutularak ne yazık ki belediyelerin insafına bırakılarak böyle sürdürülüyor olması bu ülkeyi yönetenlerin kocaman bir ayıbıdır. İBB’nin almış olduğu kararı önemsiyoruz fakat devletin hâlâ kadim bir inancı anayasal güvence altına almayıp, bu inancı ve ibadethanelerini tanımayan tavrını şiddetle, nefretle kınıyorum. Bu devletin ayıbıdır.

cumaerce.jpeg
Cuma Erçe

Aleviler vardır, Alevilik haktır demeye devam edeceğiz. Cem ibadetimiz, cemevleri de ibadethanemizdir. Fakat hâlâ bu dönem devletin, devleti yönetenlerin bunu bir anayasal güvence altına almakta direnç göstermeleri kocaman bir ayıptır. Hem Alevilik yok, hem cemevleri ibadethane değil ama Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı da bu devlet tarafından kurulmuş bir başkanlık var" dedi.

ERKAN: BU KARAR BİZE GÜÇ VERDİ

Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan ise şu değerlendirmede bulundu:

"Demokrasiyi özümsemiş, laik ülkelerde devlet tüm dinlere, inançlara eşit mesafededir. Antidemokratik uygulamalar nedeniyle adeta Aleviliğimizi, inancımızı, ibadet yerimizi savunmak zorunda bırakılıyoruz. Ne yazık ki bu ülkede kiliseler, havralar, sinagoglar, camiler, mescitler ibadethane kabul edilirken cemevlerimiz ibadethane olarak kabul edilmiyor. Kabul etmeseler de Alevilik kendine özgü bir inanç sitemidir, cemevleri de Alevilerin ibadethanesidir.

muharremerkan.jpeg
Muharrem Erkan

İBB Meclisinde bir girişimde bulunması bizim açımızdan çok doğru bir karar, insani bir karar, vicdani bir karardır. Bu kararı alanları kutluyorum, iyi ki böyle bir adım attılar. Bu karar bize güç verdi. İBB tabanın sesine, taleplerine, toplumun gerçeklerine duyarlılık göstermiştir. Ülkeyi yönetenlerin de demokratik, laik haklar çerçevesinde bu duyarlılığı göstermesini, Alevilere yönelik asimilasyon politikalarına son vermesini istiyoruz."

GEÇMEZ: BELEDİYE BAŞKANLARI TBMM'YE ÇAĞRI YAPMALI

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez "İBB’nin cemevleri ile ilgili aldığı karar kıymetli bir karar. Daha önce bazı belediyeler de bu yönde karar almıştı ancak ilk defa bir büyükşehir belediyesi böyle bir karar aldı" diyerek, şunları söyledi:

Cemevlerinin yasal statüye kavuşması için TBMM’de yasa çıkarılması gerekiyor. Bütün büyükşehir belediye başkanları bir araya gelip bu yasa ile ilgili değişiklik önermeleri lazım. CHP’li 11 büyükşehir belediyesinin halkın istekleri doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seslenmeleri gerekiyor. Bu yapılırsa daha kıymetli bir adım atılmış olur. İBB’nin bu kararının Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na yönelik bir hamle olduğunu düşünüyorum.

erkangecmez.jpeg
Ercan Geçmez

İBB bu yıl Hacı Bektaş Veli anmasında Cemevi Başkanlığına rağmen aktiviteler gerçekleştirdi. İBB'nin bundan sonra kendi bölgesindeki cemevlerinin sorunlarını, kendisinin çözeceğine yönelik bir hamle olarak görüyorum. Cemevi Başkanlığı diye bir yer kuruyorsunuz, cemevlerini ibadethane olarak kabul etmiyorsunuz. Bu o inancın mensuplarına hakarettir."

Öne Çıkanlar