Altılı masada BTP çatlağı: Üç parti BTP'ye mesafeli, Akşener'e tepkili
14 Kasım'daki Altılı Masa'da BTP'nin katılımı görüşülecek. Ankara kulislerinde DEVA, Gelecek ve Saddet partilerinin BTP'nin katılımına mesafeli ve Akşener'in yeşil ışık yakmasına da tepkili olduğu konuşuluyor.
Seda TAŞKIN
ANKARA- Altılı Masa'yı oluşturan partilerin liderleri, ikinci turun ikinci toplantısını, 14 Kasım’da Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ev sahipliğinde yapılacak. Bugüne kadar pazar günleri gerçekleştirilen toplantılardan farklı olarak altı genel başkan, ilk kez pazartesi günü bir araya gelecek. Bir diğer ilk de parti başkanlarının yoğun programları nedeniyle toplantının ayda bir yerine 43 gün sonra yapılması.
Altılı Masa'nın gündeminde yine geçiş sürecinin yol haritası ve temel konularda söylem birliği olacak. Önceki toplantılardan en önemli fark ise Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) masaya dahil olma talebi.
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş kısa süre önce "Altılı Masa'ya beni de alın" çağrısında bulunmuştu. CHP kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre BTP’nin masaya dahil edilmesine CHP ve İYİ Parti sıcak bakarken, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nin ise mesafeli.
DEVA, GELECEK VE SAADET PARTİLERİ AKŞENER'E TEPKİLİ
Baş, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun kendisini istemediği için Altılı Masa'ya alınmadıklarını açıkladı.
Baş’ın altılı masaya dahil olma isteğine ilk yanıt İYİ Parti’den geldi. BTP’yi ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Baş’ın talebini onun adına altılı masaya taşıyacağını açıkladı.
Ancak Akşener’in, diğer lidere danışmadan bu adımı atması masada rahatsızlığa yol açtı. Edindiğimiz bilgiye göre özellikle DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi, Akşener’in fiili durum yaratmasına tepkili.
Bu partilerin yetkilileri, Altılı Masa’nın bugüne kadar birçok ortak tutum belgesi yayınladığını, ortak komisyonlar kurarak çalışma yürüttüğüne dikkat çekiyorlar ve BTP’nin bu aşamada masaya ve çalışmalara ortak olmasını doğru bulmuyorlar. Ancak BTP’yle seçim için işbirliği yapılasına da kapıyı kapatmıyorlar.
DEVA VE GELECEK VEKİL SAYISI GARANTİSİ İSTİYOR
Kaynaklara göre Akşener’in BTP hamlesinin arkasında DEVA ile Gelecek Partisi’nin, güçleriyle orantısız taleplerde bulunmasına duyulan tepki etkili.
Kulislerde konuşulanlara göre, DEVA ile Gelecek partileri geçiş sürecinde kurulacak hükümette bakanlık ve ortak listelerden grup kuracak kadar milletvekili sayısının garanti edilmesi talebinde bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı adaylığına onay vermeleri beklentisi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun bu taleplere sessiz kaldığı, ancak Akşener’in rahatsız olduğu, BTP’ye yönelik son hamlesinin hedefinde de DEVA ve Gelecek partileri olduğu ifade ediliyor.
14 Kasım’daki toplantıda DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin liderleri itirazlarını dile getirecek. Altı partinin lideri, Bağımsız Türkiye Partisi’nin masaya dahil edilip edilmemesini o toplantıda kararlaştıracak.