Anayasa'da yeni evlilik tanımı: Kadın ve erkek arasında kurulur

Anayasa'da yeni evlilik tanımı: Kadın ve erkek arasında kurulur
Aile ilgili maddede yapılması öngörülen değişikliğin metni değiştirildi. Daha önce, "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır" fıkrası "Evlilik birliği kadın ve erkek arasında kurulur" ifadeleriyle düzenlendi.

Artı Gerçek- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsünü de kapsayan kanun teklifiyle AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anayasa" hamlesinin ardından AKP'de anayasa değişiklik teklifini hazırlayan hukukçular öneri metin hazırlayarak Erdoğan'a sundu.

Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliğine yönelik teklif metninin çerçevesi çizildi.

İKİ MADDEDE DEĞİŞİKLİK KARARI

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; TBMM gündemine taşınacak teklif kapsamında anayasanın sadece "din ve vicdan özgürlüğü" başlıklı 24'üncü ve "ailenin korunması ve çocuk hakları" başlıklı 41'inci maddelerinin değiştirilmesine karar verildi.

Daha önce aralarında "kanun önünde eşitliği" düzenleyen 10'uncu maddenin de yer aldığı 4-5 maddelik bir değişiklik üzerinde durulurken, iki maddelik bir değişikliğin ihtiyacı karşılayacağı sonucuna varıldığı aktarıldı.

'EVLİLİK BİRLİĞİ KADIN VE ERKEK ARASINDA KURULUR'

Aile ilgili maddede yapılması öngörülen değişikliğin metni değiştirildi. Daha önce, "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır" fıkrası "Evlilik birliği kadın ve erkek arasında kurulur" ifadeleriyle düzenlendi. Söz konusu tanım değişikliğinin LBGT evliliklerinin önünün açılmaması için yapıldığı savunuldu.

'CHP'NİN KANUN TEKLİFİ ÇOK SORUNLU'

24'üncü maddede "hiçbir kadının başının açık veya kapalı olması nedeniyle kamu hizmetlerinden, temel hak ve özgürlüklerden yararlanmasının yasaklanamayacağı" hükme bağlanacak. "Başörtüsünün laiklik ilkesinin teminatı altında bir temel hak olarak kullanılması" olarak değiştirilecek.

Toplantıda CHP'nin başörtüsü ile ilgili yasa teklifinin de görüşüldüğü belirtildi. AKP'li kurmaylar, "CHP'nin kanun teklifi çok sorunlu. Başörtüsü yasağını geri getirecek bir içerikte. CHP'nin teklifi sadece kamuda bir mesleği icra edenleri kapsıyor. Üniversiteleri ve özel sektörü dışlayan bir öneri. Kanunla böyle bir düzenleme yapılırsa, ileride tekrar başörtüsü yasağı getirilebilir" değerlendirmesi yaptı. (KAYNAK)

Öne Çıkanlar