‘Asıl kavga şimdi başlıyor: İttifaklarda fermuar sistemi uygulanıyor’
‘Bu denli mücadelenin nedeninin daha çok hizmet aşkından kaynaklandığını herhalde siz de düşünmüyorsunuz.’
Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, yerel seçimlere ilişkin "Asıl kavga şimdi başlıyor" başlıklı bir yazı yazdı.
Belediye başkan adaylarının belirlenmesinin ardından en büyük yarışın İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeliklerinde yaşandığını belirten Sarıkaya, buralarda da ‘hemşehrilik’ krizleri çıktığını yazdı.
"Büyükşehirlerde, ‘Neden Meclis’e Sivaslılardan daha fazla Çorumlulardan daha az aldın, Kırıkkale’ye yeteri oranda yer vermedin?’ tartışmasına, kavgasına dönüşmüş. Parti siyaseti ve ilkeleri bir kenara bırakılıp hemşericilik hortlamış…Hatta bazı yerlerde kavgaya neden olmuş" diyen Sarıkaya, nedenini ise şöyle açıkladı: "Rantı üleşme aracı haline dönüşmesi."
ASIL REKABET BELEDİYE MECLİS ÜYELİKLERİNDE
Asıl rekabetin özellikle belediye meclis üyeliklerinde yaşandığını belirten Sarıkaya, "Adını yazmamı istemeyen tekrar aday olmuş bir belediye başkanının şu sözleri dikkat çekiciydi: "Kendimin adaylığını bıraktım, belediye meclis üyeliği için yaşanan savaşı yatıştırmanın peşine düştüm…" diyerek yaşanan krizi örnekledi.
‘BAZILARI BELEDİYE BAŞKANLIĞI YERİNE TERCİH EDİYOR’
Bazı isimlerin belediye meclis üyeliğini başkanlığa tercih ettiğini öne süren Sarıkaya, "Bir belediye başkanının yapacağı her icraatın altında imzası olması gereken, personel alımından, sokak veya cadde açılmasına, parklardan imar genişlemesine kadar her konudaki kararda oyuna ihtiyaç duyulan belediye meclisi üyeliği için verilen mücadele ise inanılmaz boyutta. Hatta bazılarının belediye başkanı yerine tercih ettiği makam" ifadelerini kullandı.
'İTTİFAK BÖLGELERİNDE DURUM DAHA KÖTÜ’
İttifak yapılan bölgelerde durumun daha ciddi olduğunu yazan Habertürk yazarı, durumu şöyle anlattı: "İttifakların yaşandığı bölgelerde ise durum daha vahim...Belediye meclisleri üyeliklerinin dağılımı milletvekili seçimine çok benzediği için %10 barajı uygulanıyor. Dolayısıyla ilk sıradan girmek de önem arz ederken, ittifak partileri ayrı girmeleri halinde her ikisinden de %10 eksileceği için kayıpları %20 oluyor."
‘FERMUAR SİSTEMİ UYGULANIYOR’
"Bunun önüne geçmek için de ittifaklar fermuar sistemi uygulanıyor; yani ilki bir partiden, ikincisi diğer partiden gelmek üzere ardıl sıralanıyor. Bu da belediye meclis üyesi olacakların sayısını sınırladığı için mücadeleyi iki katına yükseltiyor" diye yazan Sarıkaya ittifaklar arasındaki fermuar sistemi sürecini şöyle anlattı: "CHP-İYİ Parti arasında ilk adımda varılan mutabakatta fermuar sisteminin uygulanmasının daha iyi olacağına karar verilmişti. Ancak bazı yerlerde sorun aşılamadığı için her iki partinin Genel Merkezi de geri çekilmiş, yerel aktörlere ve belediye başkanlarına bu işi bırakmış.
AK Parti- MHP arasında gerçekleşen Cumhur İttifakı görüşmelerinde belediye meclisi üyeliklerine ilişkin daha önce varılan ayrı girme kararından vazgeçilmiş, fermuara dönülmek istenmiş; ancak orada da aynı sorunla karşılaşılmış. Anlaşılan o ki listeler YSK’ya teslim edilinceye kadar partilerden yükselen gürültü, istifa furyası devam edecek…
Bu denli mücadelenin nedeninin daha çok hizmet aşkından kaynaklandığını herhalde siz de düşünmüyorsunuz!.."
Yazının tamamını okumak için tıklayınız…
(HABER MERKEZİ)