Avrupa'da gözler Hollanda seçiminde

Avrupa'da gözler Hollanda seçiminde
Hollanda'da seçmenler 21:00'a kadar oy kullanacaklar. Hollanda ve Fransa seçimleri AB'ndeki birlik karşıtı sağ popülist kesimin güçlerini de gösterecek. POLİTİKA- ...

Hollanda'da seçmenler 21:00'a kadar oy kullanacaklar. Hollanda ve Fransa seçimleri AB'ndeki birlik karşıtı sağ popülist kesimin güçlerini de gösterecek.

POLİTİKA-  Hollanda’da yapılan genel seçimler için oy verme işlemi bugün başladı. Ülkede 13 milyon seçmen akşam 21.00’a kadar oy kullanabilecek. Hollanda seçimleri, AB karşıtı olanların oranının da ortaya çıkmasıyla birazda AB için anket gibi bir seçim olacak, aynı durum Fransa seçimleri için de söz konusu. her iki seçimde AB içinde sağ popülizmin ne kadar yükselişte olduğunu gösterecek. Bu seçimlerden aşırı sağcı, milliyetçi Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’ın zafer kazanması beklenmiyor. Eğer Wilders seçimleri kazanırsa bunun hem Hollanda’da hem de AB'de büyük bir şok dalgası yaratacağı öngörülüyor. Seçimlerde Yeşiller Partisi’nin sürpriz bir yükseliş elde edeceği de beklentiler arasında.

Seçimlerden bir gün önceki anket sonuçlarında, Hollanda ve Türkiye arasında yaşanan krizden sonra şu anki başbakan Rutte'ın önlerdeydi.

Seçim kampanyaları boyunca mülteciler, göç ve İslam seçimin ana konularıydı. Sağcı Wilders Kuran satılmasını yasaklatmak, camileri kapatmak ve nüfus çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden gelenleri geri göndermek gibi konuları gündeminde tuttu. Rutte ve diğer partiler de Hollanda değerlerini ön planda tuttular. Yeşillerin yeni genel başkanı Jesse Klaver ise seçimlerin en göze çarpan ismi. Fas ve Endonezya kökenli Klaver, umut ve hoşgörü içeren konuşmalarla özellikle genç seçmenleri etkilemiş durumda.

Hollanda hep en az iki partili koalisyonlarla yönetilmiştir. Resmi sonucun açıklanmasının ardından meclis toplanacak ve koalisyon imkanlarını araştırması için bir temsilci seçecekler. Hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan birinci partinin lideri Başbakan olacak. Koalisyon protokolü imzalanıp bakanlar kurulu açıklandıktan sonra hükümet Kralın atamasıyla resmen göreve başlayacak.

Rutte aşırı sağcı Wilders ile koalisyon kurmayacağını önceden açıkladı. Diğer partilerde aşırı sağcı Wilders'le koalisyon kesinlikle yapmayacaklarını şimdiden söylediler.

 

Öne Çıkanlar