Avrupalı heyetin Öcalan talebi reddedildi

Avrupalı heyetin Öcalan talebi reddedildi
Avrupa'dan Diyarbakır'a giden heyettin basın açıklamasına OHAL gerekçesiyle izin verilmedi. DİYARBAKIR – Avrupa'dan parlamenterler, akademisyen ve gazetecilerin...

Avrupa'dan Diyarbakır'a giden heyettin basın açıklamasına OHAL gerekçesiyle izin verilmedi.

DİYARBAKIR – Avrupa'dan parlamenterler, akademisyen ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu heyet, Diyarbakır’a gitti. Heyet, DTK ve DBP'li yöneticilerle görüştü. Heyetin görüşmeleri sırasında parti binası önünde çok sayıda polis bekletilirken, heyetin DBP binası önünde yapmak istediği açıklama ise polislerce valilik kararı olduğu belirtilerek engellendi.

Bunun üzerine heyet parti binasında açıklama yaptı. Heyet adına açıklama yapan Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thomas Miley, daha önce planladıkları görüşmeleri gerçekleştirmek için geldikleri Türkiye’de İmralı Adası’nda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile de görüşmek istediklerini ve Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını belirtti. "Abdullah Öcalan İmralı Adası’nda insani olmayan koşullarda hapsedilmiş durumdadır. Ve bu durum 19 yıldır devam ediyor" diyen Miley, Adalet Bakanlığı’na yaptıkları görüşme talebinin ise resmi bir açıklama yapılmadan reddedildiğini belirtti.

RAPOR HAZIRLANACAK

Miley, özellikle bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle insan hak ihlallerinin çok yoğun bir şekilde yaşandığının farkında olduklarını belirterek, ziyaretin ardından rapor hazırlayacaklarını ve bu raporu da uluslararası mekanizmalara sunacaklarını söyledi.

AVRUPA’DA ANLATACAKLAR

Avrupa Parlamentosu’ndan Ulla Sandbaek ise ziyaretleri sırasında çok ciddi insan hak ihlallerinden haberdar olduklarını vurguladı. Sandbaek, "Türk hükümeti burada olup bitenleri bir şekilde bastırmayı aslında başarmış durumda. O yüzden bu misyon çerçevesinde burada öğrendiklerimizi dönüp Avrupa’da anlatmamız çok önemli olacaktır" dedi.  Heyet, kentteki programına Diyarbakır Barosu, Tevgera Jinên Azad (TJA), İnsan Hakları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında yapacakları görüşmelerle devam etti.

Öne Çıkanlar