Ayhan Bilgen: Demirtaş tahliye olabilir
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın AİHM'deki dosyasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Selahattin Demirtaş'ın tutukluğu hakkında açıklamalarda bulundu. HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM'in tahliye yönünde karar verebileceğini belirten HDP'li Ayhan Bilgen, AİHM'den böyle bir karar gelmeden tahliye kararı verilebileceğini söyledi.
Halk TV'de Çağlar Cilara'nın konuğu olan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi yönünde karar çıkabileceğini söyleyerek, AİHM kararından önce Türkiye'den tahliyesi yönünde karar verilebileceğini ileri sürdü.
Bilgen, "AİMH'den tutuklulukla ilgili olumlu bir karar çıkacağını bekliyoruz. AİHM öncesinde tahliye etmeyi düşünebilirler" açıklamasında bulunan Bilgen şu ifadeleri kullandı: "AİHM süreci ile alakalı olarak aslında ortada geçikmiş bir tablo var. Demirtaş ve diğer tutuklu milletvekillerin durumuna ilişkin. Süreçe bakılıdığında ilk olarak belediye başkanlarının kısa bir süre sonra aralarında eş başkanlarının da olduğu milletvekilleri 5 Kasımda gözaltına alındılar. Sonrada tutuklama kararı çıktı. Aradan neredeyse iki yıla yakın bir zaman geçti. İki yıl aradan sonra AİHM'in karar verme ihtimalinin dahi doğmuş olması tabii ki önemli. Sadace Türkiye'deki iç hukuk açısından değil, AİHM açısından da sadece devletler arasındaki pazarlıklar ya da göz yummalar ile insan haklarının ne kadar araçsallaştırıldığı, değerler dünyasının ne kadar erozyona uğradığını bu örnek göstermektedir. Herşeye rağmen biz umutlarımız koruyoruz olumlu bir karar çıkacağını en azından tutukluk ile ilgili olumlu bir karar çıkacağını umuyoruz."
"İVEDELİKLER SONUÇLANMALIYDI 2 YIL GEÇTİ"
Demirtaş dosyasına ilişkin özel bir bilgi olup olmadığıana dair sorulan soruya ise Bilgen, "Milletvekili dosyalarının öncelikle incelenmesi gerekiyordu. Bunun dünyada Avrupa Konseyi ülkelerine ait benzer öernekleri de var. İvedelikle görüşülmesİ gereken bir dosyanın 2 yıl sonra nihayet karar çıkma aşamasına gelme durumunu konuşuyoruz. Ve kararında olumlu çıkacağını umuyoruz. Uzun tutukluluğa böyle bir yargılamaya rağmen. AİHM kararı bağlayıcı ancak hükümetin kararı uygulayıp uygulamayacağı da önemli. Hukuk kararlarından ziyade siyaset manevraların ile olay müdahale de edilebilir. Hükümet AB ile ilişkileri daha fazla germemek adına AİHM kararından önce kendi iradesiyle böylesi bir olumlu adımı da atabilir. Hükümet bu anlamda AİHM'den önce devreye girebilir" değerlendirmesinde bulundu. ( POLİTİKA SERVİSİ)