Aysel Tuğluk için bu kez adil yargılanma hakkı gözetildi: Bu aşamada kendini savunamaz

Aysel Tuğluk için bu kez adil yargılanma hakkı gözetildi: Bu aşamada kendini savunamaz
Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk, 2018'de hakkında açılan dava kapsamında bugün hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, Tuğluk'un adil yargılanma hakkı kapsamında kendini ifade edemeyeceğine hükmetti. Duruşma haftaya ertelendi.

Hicran CENGİZ


İSTANBUL - 2016'dan beri tutuklu olan ve demans teşhisi konulmasının ardından verilen 'cezaevinde kalamaz' raporu sonrasında Ekim 2022'de tahliye edilen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk, bugün yeniden hakim karşısına çıktı. Tuğluk için İstanbul Adliyesi 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesinde hakkında “zorla getirilme kararı” çıkarıldı. Tuğluk, bu karar çerçevesinde doğrudan adliyeye gelerek ifade verdi.

'TAM USUL UYGULANMAK İSTENDİ'

Tuğluk’un avukatı Ramazan Demir “zorla getirilme kararı”na ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Usülen sanığın polis eşliğinde duruşmaya getirilmesini öngören karar, Türkiye’de sadece davaya çağrı tebliğinin polisin tarafından yapılması şeklinde uygulanıyor. Fakat Tuğluk için bu karar tam usülle uygulanmak istendi. Ancak sağlık durumu gereği karakoldan adliyeye geçmesinin zorluğu gözetildi ve Aysel Tuğluk direkt adliyede ifadesini verdi.”

'BU AŞAMADA SAVUNMASININ ALINMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Duruşmada mahkeme heyeti Tuğluk’un “kendisini ifade edemediği, savunmasının adil yargılanma hakkı gözetilmek suretiyle alınmasının bu aşamada rahatsızlıkların dolayısıyla mümkün olmadığı”na karar verdi.

Avukatları, Tuğluk’a DTK soruşturması kapsamında 2021 yılında konulan demans hastalığı teşhisi konduğu ve bu sebeple cezanın infazının ertelendiğini hatırlattı. Avukatlar aynı durumun geçerli olmasını belirtmesine rağmen savcı Adli Tıp Kurumu'ndan (ATK) rapor talep etti. Hakim, bir sonraki duruşmada tıbbi tedavi evraklarının incelenmesinin ardından TK raporu ile ilgili savcılık talebinin karar bağlanacağını söyledi.

Talep edilen evrakların dosyaya eklenmesi için duruşma haftaya ertelendi.

TUĞLUK 27 EKİM 2022'DE TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) dönük soruşturma kapsamında 28 Aralık 2016’da tutuklanan Tuğluk’a, “örgüt yönetmek” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verildi. Ankara 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği hapis cezası onanan Tuğluk, cezaevinde demans hastalığına yakalandı. Yaşamını tek başına sürdüremeyen Tuğluk, avukatların yaptığı birçok başvurunun ardından Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen “yaşamını tek başına sürdüremez” raporuna rağmen tahliye edilmedi. Avukatların Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru üzerine 27 Ekim 2022’de tahliye edilen Tuğluk’un cezasının infazı, ATK’nin verdiği yeni bir rapor üzerine bir yıl daha ertelendi.

BİR AY ÖNCE DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Aysel Tuğluk, evine giden polisler tarafından 2012 tarihli bir soruşturma gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadesi alınan demans hastası Tuğluk hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına ve serbest bırakılmasına karar verildi.

Öne Çıkanlar