Babacan: Genel seçimlerde biz 15 + 5’te anlaşmışken CHP daha çok yerden vekillik önerdi
DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, genel seçimlerde CHP’den vekillik önerisi geldiğini söyleyerek, 26 adayda anlaştıklarını belirtti. Yerel seçimlere parti olarak gireceklerini belirten Babacan: CHP’nin içinde ortaklığı kaldıracak bir psikoloji yok zaten”.

Artı Gerçek - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Babacan, Altılı Masa, yeni Anayasa ve yerel seçimlere dönük açıklamalarda bulundu. Babacan, genel seçimlerde DEVA Partisi’nin CHP listesinden seçime girmesinin CHP’den gelen bir teklif olduğunu söyleyerek, “15 + 5 diye başladık, 26 aday ile tamamladık. Tamamı bize gelen talep üzerine” dedi.
Yerel seçimlerde kendi adaylarıyla seçime gireceklerini vurgulayan Babacan, “CHP’nin içinde ortaklığı kaldıracak bir psikoloji yok zaten. CHP’nin içindeki popülizm, ‘İttifak yanlıştı, niye bu partileri kattınız?’ şeklinde” ifadelerini kullandı.
‘HEP KAZANACAĞIMIZA OYNADIK’
T24’ten Murat Sabuncu’ya konuşan Ali Babacan, Altılı Masa’nın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaya dönük olduğunu söyleyerek, “Biz, ‘seçimi kaybedersek ne olur?’ hesabını hiç yapmadık. Hep kazanacağımıza oynadık. Hatta hareketlerimiz, seçimi kaybetmenin hazırlığı olarak görülürse bunu vatandaş da anlar ve zaten kaybederiz diye düşündük açıkçası. Yani attığımız her adım kazanacağız adımıydı. ‘Ya kaybederse’nin hesabını hiç yapmadık o dönem” dedi.
‘GÜVEN VEREMEDİK’
Babacan, seçimi kaybedilmesiyle ilgili, “Güven veremedik. Kırsala yeterince ulaşamadık ve kırsalda Erdoğan’ın oyları merkeze göre çok daha fazlaydı. İlk 10 ilde kazanan biz olduk aslında, ama küçük illere doğru gittikçe ve kırsala doğru gittikçe Erdoğan’ın oyları daha fazlaydı” ifadelerini kullandı.
‘LİSTELERİMİZİ YÜZDE 95 ORANINDA OLUŞTURDUK’
CHP listelerinden seçime girmeyi Babacan şöyle anlatıyor:
“Biz tamamen kendimiz girmek üzere hazırlandık seçimlere. Bin 300 tane aday adayı başvurdu. Sekiz komisyon kurduk. Bunların hepsiyle mülakatlar yapıldı. Üst komisyon kurduk. Ben bizzat üst komisyon başkanı olarak sekiz gün kapandım, bizim genel merkezde ayrı bir ofiste… Bin 300 başvurunun tamamına kağıt üzerinden baktım. Komisyon başkanı, alt komisyon başkanı, üst komisyon ve listelerimizi yüzde 95 oranında oluşturduk. Hatırlayın, o günlerde şimdiye kadar yaptığımız en büyük reklam kampanyası dönüyordu.
‘GETİRDİLER BİZE, ARAŞTIRMALARI ÖNÜMÜZE KOYDULAR, SİMÜLASYONLARI ÖNÜMÜZE KOYDULAR’
Tam aday listelerinin verilmesine bir hafta kala CHP geldi. Önce şunu söyleyeyim: Bazen başka partilerin hikâyesi bizim hikâyemizle karıştırılıyor. Baştan beri CHP’yle konuşan, baştan beri CHP’nin listesinden girmeye hazırlanan partiler vardı. Yani maalesef karıştırılıyoruz. Biz öyle değildik. ‘Damga DEVA’ya’ diye reklam yaptık. Sonra CHP geldi dedi ki, ‘Bizim son araştırmalara bakıyoruz, bu araştırmalarda cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili durum fena görünmüyor ama Meclis’te çoğunluğu sağlayamıyoruz. Çünkü bizim oylar bölünüyor partilere, partilere bölününce bu sefer toplamda milletvekili sayımız çoğunluğu sağlamıyor. Eğer ayrı ayrı girersek kesinlikle Meclis’te çoğunluğu sağlayamayız.’ Getirdiler bize, araştırmaları önümüze koydular, simülasyonları önümüze koydular. Biz de dedi ki, ‘Bir de biz bakalım!’ Bizim elimizde de zaten vardı, sık araştırma yaptırıyorduk o zaman, hâlâ da yaptırıyoruz. Bizim elimizdeki araştırmalardan biz de simülasyonlar yaptık: CHP’nin yaptığı hesap doğru.
‘CHP İLE 15 ARTI 5’TE ANLAŞTIK AMA…’
Ali Babacan tartışılan, “CHP listelerindeki DEVA Parti’liler” konusunda şunları söyledi:
“Milletvekili seçimleri öncesi, biz ilk önce CHP ile ‘15 + 5’ diye anlaştık. Çünkü 18’i buluyorduk biz. 15 aday, aşağı yukarı seçilmesi daha kolay yerlerde; artı beş de ciddi bir oy artışı olursa o oy artışının getireceği alandı… Ona göre anlaştık fakat daha sonra dediler ki bize, ‘Siirt’te ve Iğdır’da sizin il başkanlarınız çok iyi. Biz onları birinci sıradan aday yapabiliriz.’ İlk anlaşmanın tamamen üstünde... Aradık arkadaşları, 15 + 5 + 2 oldu. İkisi de bizim Iğdır ve Siirt, hep zaten CHP listesinden ve liste başı olarak aday oldu. Bir gün sonra dediler ki, ‘Üç il daha var. Bu üç ile de eğer sizin adaylarınız girerse, -ki seçilebileceği garanti yerler, öyle ihtimal falan değil ama bizim adaylarımıza çok destek veriliyor- neresi? Erzurum, Elazığ ve Yozgat… Aradık il başkanlarımızı, dediler ki, ‘Biz kendimiz şimdi aday olursak olmaz, teşkilatımızdan halkın da tanıdığı düzgün isimlere bakalım.’ Hemen birkaç saat içerisinde isimlerini verdik. Artı üç daha girdi aday olarak, CHP’nin talebi üzerine. Etti mi 25
‘15 + 5 DİYE BAŞLADIK, 26 ADAY İLE TAMAMLADIK’
En son CHP’nin Kilis’teki adayı istifa etti. Kaçıncı sıra hatırlamıyorum iki mi, üç mü… Aradılar, ‘Sizin Kilis İl Başkanınız çok iyi. Onun yerine onu verir misiniz?’ Aradım Yavuz Bey’i. ‘Bir de üç il başkanı kendisi istemedi, kendileri başka isim verdi. Şimdi seni istiyorlar ama kendin de olabilirsin başka ismi de verebiliriz…’ ‘Ben aday olurum’ dedi. ‘Çok çalışırım da’ dedi. En son artık listeler de verildikten sonra istifa üzerine boşalan, gene bizim Kilis İl Başkanı Yavuz Bey’i koyduk. Toplamda bizim 26 adayımız etti. 15 + 5 diye başladık, 26 aday ile tamamladık. Tamamı bize gelen talep üzerine.”
‘CHP’NİN İÇİNDE ORTAKLIĞI KALDIRACAK BİR PSİKOLOJİ YOK’
DEVA Partisi’nin önümüzdeki seçimlere tek başına gireceğini söyleyen Ali Babacan, şunları belirtti:
“Bizim niyetimiz İstanbul ve Ankara’yı erken açıklamak ama bazı yerlerde daha gecikebilir. ‘DEVA belediyeciliği, temiz belediyecilik’ diye bir manifesto hazırlıyoruz ve aday olacak kişiler ona imza atıp aday olacaklar. Biz niye yanlış düzlem üzerinde başkalarıyla ortaklık yapalım ki? ‘Ortak olalım, biz de nemalanalım’ diye düşünülen bir işin içinde olmayız biz. CHP’nin içinde ortaklığı kaldıracak bir psikoloji yok zaten. CHP’nin içindeki popülizm, ‘İttifak yanlıştı, niye bu partileri kattınız?’ şeklinde. Zaten ortak bir bakış, ortak bir anlayış olmadan ittifak mümkün değil. Tabii çok istisnai ve münferit yerlerde açıklayacağımız, manifestoya uymayı kabul eden partilerle iş birliği yapılabilir ama büyük şehirlerde olmaz.”
‘TOPLUMSAL UZLAŞMA ÖNEMLİDİR’
AKP ve MHP’nin Meclis’e getirmeyi planladığı Anayasa çalışmasıyla ilgili Babacan, şunları kaydetti:
“Biz hükümetin böyle bir dönemde yeni anayasadan bahsetmesinin bir samimiyet testinden geçmesi gerektiğini söylüyoruz. Samimiyet testinden nasıl geçecek? Bir; mevcut anayasaya uyduklarını, uyacaklarını gösteren bir şeyler yapmaları lazım, ki yeni anayasayı biz ciddiye alalım.
İkincisi; gerçekten yeni anayasa istiyorlar mı, yoksa gündem değiştirmek için mi bunu yapıyorlar bu konuşulsun. Mesela, şu anda ülkede vatandaşa sorsak en önemli sorunu hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı falan ama biz anayasa konuşuyoruz, yerel seçim konuşuyoruz. Tam da istedikleri bu. Dolayısıyla buna dikkat etmemiz gerekiyor. Toplumsal uzlaşma önemlidir. Toplumsal uzlaşı arayışı en azından önemlidir. Dolayısıyla bunun önemli bir sembolü de Meclis’te oluşacak bir uzlaşma komisyonudur ve Meclis’te temsil edilen partilerde bir uzlaşma komisyonu oluşturalım, herkes elindekini koysun masaya çalışalım. Yoksa böyle mi yapacak mesela? Bunların hiçbirini bilemiyoruz… Yani eğer hazır bir şey getirirlerse o hazırın içeriğine bakmak gerekecek. Yok, ‘Uzlaşma komisyonu kuralım’ derse uzlaşma komisyonunun temsil gücü yeterince geniş olacak mı, olmayacak mı; bunları bilmiyoruz…”(HABER MERKEZİ)
Ali Babacan'dan Anayasa açıklaması: Meclis’te çalışalım derlerse katkı veririz