Bakan Özhaseki: İstanbul'da rezerv alanlarda 350 bin konut yapacağız

Bakan Özhaseki: İstanbul'da rezerv alanlarda 350 bin konut yapacağız
Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul'da 5,8 milyon bağımsız yapı olduğunu, bunların 1,5 milyonun risk taşıdığını söyledi. Özhaseki, depreme hazırlık kapsamında İstanbul'da rezerv alanlarda 350 bin konut yapılacağını belirtti.

Artı Gerçek - Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da kentsel dönüşüm için şu ana kadar 1 milyon 207 bin başvuru yapıldığını, bunun da 200 bin binaya karşılık geldiğini söyledi.

Hatay'da TRT Haber'e konuk olan Özhaseki, İstanbul'a yönelik deprem çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Gerçekten İstanbul risk altında. İstanbul’da en çok risk taşıyan binalardan başlayacağız. İstanbul için özel bir birim kuracağız. Kasıtlı olarak engel çıkaranları aşabileceğimiz, çok hızlı davranabileceğimiz, işi insanların gönlüne bırakmayacağımız bir duruma getireceğiz. İstanbul’u depreme hazırlamazsanız gerçekten büyük vebal altında kalırsınız. 11 ili etkileyen deprem bile İstanbul depreminin yanında mevzi kalır. Kimseyi tedirgin etmek istemiyorum. Elbirliği ile bu işi hızlandırmak için söylüyorum. İstanbul’da 5.8 milyon bağımsız birim var. Bunların 1.5 milyonu risk taşıyor.”

İstanbul için yol haritası hazırlandığını belirten Özhaseki, “İstanbul’daki rezerv alanlara bir an önce sağlam konutlar yapacağız. Riskli yapıları oraya taşıyacağız. 350 bin konut ediyor. Devlet gücüyle 2 yıl içerisinde bunları yapabiliriz” dedi.

'BELEDİYE BAŞKANLARI VATANDAŞI İKNA ETMELİ'

Belediye başkanlarının, İstanbul’da bir an önce bu işe etap etap başlamaları gerektiğini vurgulayan Özhaseki, “Hangi partili olurlarsa olsunlar vatandaşı ikna etsinler, dönüşüme ikna etsinler, bize gelsinler. Özellikle ilçe belediye başkanlarımız hiç uyumadan bu işleri yapmaları lazım” çağrısında bulundu.

'11 İLDE HİBE BAŞVURULARI BAŞLADI'

Maraş merkezli depremde etkilenen 11 ilde, evlerini kendi yapmak isteyenler için başlatılan Yerinde Dönüşüm projesi hakkında da açıklama yapan Özhaseki, şunları söyledi:

"Depremzedelere Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında Yapım ve Dönüşüm Ofisleri açıyor, bakanlığımızın denetiminde vatandaşlarımıza kendi evini yerinde dönüştürebilsin diye 500 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi desteği sağlıyoruz. İş yerleri için 250 bin lira hibe verilecek.

Zeminde sorun yoksa 'Evini yerinde dönüştür' diyeceğiz. Her bir daire için de 500 bin lira hibe 500 bin lira da kredi veriyoruz. Bu sadece 100 metrelik brüt evler için.150 metrekareye kadar olan evler içinse 700 bin lira, 150 metrekareyi geçiyorsa 800 bin lira kredi veriyoruz. Bu kredinin ödemesi 2 sene ödemesiz 10 sene geri ödemeli ama sıfır faizli." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar